I helgen arrangerades en internationell motocrosstävling i Lommel, Belgien. Tom Söderström, som laddar inför sin VM-satsning i motocross VM körde till sig två andraplatser vilket gav honom en total tredjeplats. Johan Ahlberg från fastbikes.se har talat med både Tom Söderström och hans teamchef Adri Van Beers.

Förutom Tom Söderström hade flera toppförare såsom Ken De Dycker och Steve Ramon hittat dit för att köra race på den tuffa sandbanan. På grund av den ovanligt kyliga väderleken var banan stenhård och arrangören fick lägga ner stor möda på att få den körbar.

-Det var som att köra på hårdbana snarare än sandbana, förklarar Tom.

Vid startögonblicket hände något som resulterade i att Tom fastnade i startgrinden och därför var sist in i startböjen. Tom fick snabbt upp ett bra tempo och körde om en efter en, inklusive Steve Ramon och Ken De Dycker,tills han plötsligt bara hade en enda förare framför sig, Jeremy Delince… Efter två lyckade heat hade Tom lyckats skrapa ihop två andraplaceringar vilket gav honom en total tredjeplats.

-Det flöt på bra. Ken De dyker körde bra, men vilken planet Steve Ramon var på vet jag inte. Men han kanske mest såg tävlingen som ett träningspass. Det var nog ingen som körde riktigt fullt. Det är ju ingen som vill skada sig så här nära inpå VM-starten, kommenterar Tom racet.

-Jag trivs så bra med den nya Yamahan. Förutom att vi monterat Öhlinsfjädring och annat avgassystem är motorcykeln standard. Motorn är så pass bra att det räcker till gott ännu, berättar Tom.

Nu stundar några dagars tester i Frankrike innan Tom beger sig vidare till Italien med teamet, Yamaha Van Beers Racing, för att ställa upp i Italienska mästerskapet.

-Därefter finns funderingar på att dra en sväng till England innan det är dags för ett race i det Holländska mästerskapet, förklarar Adri Van Beers.

Toms chef, Adri Van Beers (Teamchef för Yamaha Van Beers Racing) berättar att han är nöjd med Toms prestation så här långt. Han anser även att Tom har en stor talang men att första året i VM framförallt kommer bli ett läroår.

-Det gäller att inte skada sig och träna och tävla massor, fortsätter Adri.

Även Tom berättar att han trivs bra med teamet och sitt nya ”hem” i Holland.

-En vanlig dag går jag upp, käkar frukost och sedan drar jag ut och löptränar en timme. Därefter är det lunch och en stunds vila innan jag beger mig ut på ett tvåtimmars pass med mountainbiken. Några gånger i veckan körs det även motocross, berättar Tom.

Tom Söderström, 18 år gammal från Tyresö strax utanför Stockholm, kommer tävla med en Yamaha YZ450F i MX1 för det Holländska teamet Van Beers Racing under 2010. Första MX1-tävlingen körs den 4 april vid Sevlievo i Bulgarien.