Red Bull X-Fighters mästerskapstitel avgörs i centrala London

Efter deltävlingar i Mexico City, Calgary, Texas och Madrid samlas världens bästa FMX-åkare den 22 augusti för att i en sista kamp göra upp om årets mästerskapstitel i Red Bull X-Fighters World Tour. Säsongsfinalen körs vid Battersea Power Station intill Themsen, som för en kväll görs om till "Battersea Palace" när London klär sig rollen som FMX-världens huvudstad!

 

Förra året dominerade schweizaren Mat Rebaud tävlingsserien och tog hem mästerskapet redan innan säsongens sista tävling i Warszawa. Men i år är allt totalt öppet vid sista deltävlingen.

Inte mindre än fyra åkare flåsar varandra i nacken och har chans att ta hem 2009 års mästerskapstitel. Bland dem Mat Rebaud som inför tävlingen i London har 210 poäng. Trots totalledning i årets serie är Nate Adams med 225 poäng fast besluten att behandla säsongsfinalen som vilken deltävling som helst:

- Det är stort, men man kan inte köra in på arenan och tänka på mästerskapstiteln. Då kör man annorlunda så det gäller att göra sitt eget race. Vinner man så gäller det att njuta av stunden, förlorar man så är det bara att jobba hårdare!

Japanske Eigo Sato på 215 poäng och Robbie Maddison från Australien med 210 poäng slåss också chansen att krönas som 2009 års mästare. Bara 15 poäng skiljer alltså ettan från fyran.

Red Bull X-Fighters är redo inför avgörandet i London. Banans första hopp skjuter ut åkarna inifrån Battersea Power Station, ett av stadens mest igenkända landmärken, ut på banan framför tiotusentals förväntansfulla FMX-fans. Efter de enorma ytorna på tävlingarna i Canada och USA erbjuder den tajta och slingrande banan runt "Battersea Palace" helt nya utmaningar för de tolv bästa FMX-åkarna i världen.

Utsålt
Hela den uppbyggda arenan längs kanten av Themsen är utsåld och publiken kan räkna med att få se de absolut bästa tricken inom FMX just nu. Efter att ha varit riktigt nära att landa en framåtvolt vid två tillfällen i Madrids tjurfäktningsarena kan fransmannen Thomas Pagès mycket väl slå till och bli den första i världen att sätta en den i tävlingssammanhang.

Hemmapubliken kommer med största sannolikhet också att följa 24-årige britten Chris "Swampy" Birch. Efter att ha deltagit i Red Bull X-Fighters Exhibition Tour har han slut har fått chansen att delta i den största och viktigaste deltävlingen i mästerskapsserien. Birch debuterar tillsammans med Mike Mason från USA, vars femteplats i X-Games lyfte mångas ögonbryn och gjorde klart att han är någon att räkna med i London.


Tävlande i Red Bull X-Fighters London

Mat Rebeaud (CH)
Nate Adams (USA)
Dany Torres (ESP)
Andre Villa (NOR)
Adam Jones (USA)
Robbie Maddison (AUS)
Levi Sherwood (NZL)
Thomas Pages (FRA)
Chris Birch (UK)
Eigo Sato (JAP)
Jeremy Stenberg (USA)
Mike Mason (USA)


Domare i Red Bull X-Fighters London

Andi Bell
Jimmy Verbourgh
Drake McElroy
Regis Harrington
Kye Forte