Rapport från MotoGP på Mugello

En italiensk förare, en italiensk motorcykel, ett italienskt GP ... Den italienska glädjen visste inte gränser då Ducati-teamets Andrea Dovizioso vann en magnifik seger på Mugellobanan över sina rivaler, för att korsa mållinjen över en sekund före spanske Yamahaföraren Maverick Viñales på andra plats och med italienska Danilo Petrucci från Octo Pramac Racing på tredje plats.

Hemmahjälten Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) drog iväg från startlinjen för att ta ledningen från andra startplats, före teamkamraten Viñales som inledde från Pole Position, medan Jorge Lorenzo (Ducati Team) stormade upp från sjunde för att ta sig förbi Dovizioso upp till tredjeplatsen.

Spanske Lorenzo drog sedan nytta av Ducatins otroliga hastighet för att ta ledningen för första gången i rött, och duellerade med Rossi innan italienaren tog över tätpositionen igen - och nästa varv kunde vi se när två av förarna som dominerat sporten det här decenniet låg och duellera med varandra uppe i täten för första gången den här säsongen.

Andrea Iannone (Team Suzuki Ecstar) hade en otrolig start från 16e startplats efter att ha lidit av sjukdom under hela helgen, och avancerade upp till sjundeplatsen, medan Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) drabbades av ett annat öde och tvingades igenom depån för vad som ansågs vare en tjuvstart.

Petrucci lyckades jaga ikapp gruppen samtidigt som Dovizioso tog över uppe i täten, och Pramac-föraren tog sig sedan förbi Viñales för att ta rygg på "DesmoDovi". Därefter var det en tid då luckorna växte för att sedan krympa, innan Ducati-föraren i ledningen fick ett litet övertag – och spänningen steg ytterligare när Viñales återtog andraplatsen, bara några varv från målet.

Viñales tog sig närmare Dovizioso för att sedan tappa en aning igen, för att sedan ta in lite igen, så höll det på tills inledningen på det sista varvet - och åskådarna kunde njuta av den fina körningen när "DesmoDovi" körde perfekt genom varje avsnitt för att ta sin tredje Grand Prix-seger någonsin och den första Ducati-segern på Mugello sedan Casey Stoner vann här år 2009.

Viñales tog andraplatsen för att öka på sin mästerskapsledning igen, medan Petrucci fick till sitt livs körning för att sluta som trea, efter att ha lyckats hålla sig före Rossi under de sista varvet. ”Doktorn”, som drabbades av en motocrosskrasch tidigare under förra veckan, pressade hårt genom smärtspärren på hemmaplan och missade pallen men tog bra med poäng – och som alltid bjöd han på en bra show.

Alvaro Bautista (Pull & Bear Aspar Team) tog en stor skalp när då passerade den regerande MotoGP-mästaren Marc Marquez (Repsol Honda Team) för att köra in som femma, med Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) som sjua bakom Marquez.

Lorenzo, efter hans tidiga duell för ledningen, uppgav att han hade problem med greppet under den senare delen av racet och korsade linjen på åttonde plats, knappt före Ducati-testföraren Michele Pirro. Iannone's hjältesatsning belönade honom med en tionde plats.

Det var en tuff dag för Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) som avslutade racet i en krasch och drog dessvärre med sig LCR Hondas Cal Crutchlow i fallet.

Spanske Yamahaföraren Maveric Vinales leder mästerskapet på 105 poäng, med Ducatiföraren Andrea Dovizioso på andra plats med 79 poäng och Valentino Rossi (Yamaha) på tredje plats med 75 poäng.

Nästa deltävling i MotoGP körs kommande söndag 11 juni på spanska Catalunya-banan.