Rapport från MotoGP-finalen i Valencia

Jorge Lorenzo sa adjö till Yamaha med en fantastisk start-till-mål-seger i sitt livs 250:e Grand Prix, i en spännande MotoGP-final där Mika Kallio debuterade som wildcard-förare med KTM:s MotoGP-racer RC16.

Spanske Yamaha-föraren Jorge Lorenzo sa adjö till tiden hos Yamaha i fantastisk stil, med en start-till-mål-seger under sitt sista race i blått. Från pole drog spanjoren iväg och tog täten direkt från start, och svarade starkt på en sen attack från regerande världsmästaren Marc Marquez (Honda). En italiensk duell beslutade om sista pallplatsen, där Andrea Iannone (Ducati) tog kommandot över tredjeplatsen på näst sista varvet.

Under den blå himlen, i en efterlängtad torr racedag, tog Lorenzo starten från pole, men det var Iannone som var den stora vinnaren till första kurvan, då den italienska föraren tog sig förbi stora delar av startfältet för att ta andraplatsen. Med Lorenzo uppe vid fronten, ledde Iannone jakten där bakom närmast följd av Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Marc Marquez (Honda) och Andrea Dovizioso (Ducati Team).

Bakom Lorenzo, som nu försvann i fjärran, pågick en intensiv kamp om andraplatsen där niofaldige världsmästare Rossi avancerade till täten av den jagande gruppen efter att ha tagit sig förbi Vinales, men Iannone vägrade att ge sig så lätt och fann snart en passage förbi Rossi. Men nu var också Marquez på väg och hade snart tagit sig förbi sina rivaler för att ta upp jakten på Lorenzo som nu hade skapat sig en rejäl lucka i ensam ledning. Den spanske Hondaföraren visade sedan upp en minst sagt imponerande prestanda i slutfasen av racet och reducerade Lorenzos ledning med mer än tre sekunder, men i slutändan räckte det inte hela vägen och fick istället sikta in sig på att kämpa för andraplatsen istället.

Kampen om pallens sista plats resulterade i en till synes aggressiv kamp mellan Iannone och Rossi - där föraren från Tavullia tycktes ha fått ett litet övertag över sin yngre landsman, tills Iannone slogs tillbaka med en offensiv satsning som också gav honom en lucka som han kunde hålla hela vägen fram till och över mållinjen. Viñales avslutade sin sista helg med Suzuki på femte plats.

Wildcard-föraren Mika Kallio, debuterade med nya KTM RC16, men fick tyvärr inte se målflaggan på närmare håll på grund av tekniska problem med några givare hos bakhjulet - men den österrikiska tillverkaren ger sig nu in i 2017-försäsongen med viktig information.

MotoGP-säsongen 2016 slutade med Marc Marquez (Honda) som segare, före Valentino Rossi (Yamaha) som tvåa och Jorge Lorenzo (Yamaha) som trea. Maverick Viñales (Suzuki) körde till sig fjärdeplatsen medan Andrea Dovizioso säkrade femteplatsen med sin Ducati.