KTM RC16 presenterad under helgens MotoGP

Under helgen återvände MotoGP till Österrike för första gången på 19 år, och då tog KTM tillfället i akt att visa upp företagets KTM RC16-projekt för allmänheten för allra första gången. Efter lördagens presskonferens fick allmänheten se en första glimt av KTM:s MotoGP-maskin i aktion under söndagen, då båda testförarna Mika Kallio och Alex Hofmann körde några demovarv på banan, Red Bull Ring i Spielberg.

Sedan Alex Hoffman körde KTM RC16 för första gången har nio och en halv månad gått, och nio tester har körts. Nu gör KTM sina sista förberedelser för att ta sig an den högsta nivån inom motorcykelracing. Under säsongen 2017 kommer KTM att ha en närvaro i samtliga klasser inom sporten, från Red Bull MotoGP Rookies Cup till Moto3 och Moto2, ända upp till högsta VM-serien, MotoGP.

Mika Kallio (Testförare MotoGP): "Första gången jag körde motorcykeln kände jag att grunden fanns där, och varvtiderna var redan på en bra nivå. Vi har behövt förbättra en hel del saker, vilket vi också gjort. Jag tror att vi redan för några veckor sedan visade alla att vi är på en god nivå. Det kändes bra att vara på motorcykeln och jag njöt verkligen under alla varv jag körde. Vi är redan ganska nära våra konkurrenter och steg-för-steg förbättrar vi oss. Jag skulle vilja säga att motorn på denna motorcykel redan är bra och nu har vi ytterligare fyra tester innan Valencia. "

Stefan Pierer (VD KTM Group): "För nästan två och ett halvt år sedan fattade vi beslutet om att när vi blir nummer ett i Europa skulle vi bli tvungna att ta det sista steget (att ansluta oss till MotoGP). Samtidigt är mer än 60% av våra 200.000 motorcyklar för landsvägsbruk, och för att bli accepterad på högsta nivån inom sporten måste du delta i MotoGP, motorcykelsportens F1. Racing är vår filosofi, vår motivation, och om vi kliver in i segmentet kommer vi att ha en inlärningskurva, men vi kommer att nå prispallen - och mitt livs dröm är att bli världsmästare i MotoGP."

Efter söndagens demovarv har KTM Factory Racing Team fortsatt till Misano i Italien för ytterligare tester. Detta kommer att bli den första av totalt fyra tester innan teamet ställer upp och tävla som ett ”Wild Card” under säsongsfinalen vid spanska Valencia i mitten av november.