MotoGP i Finland 2018

MotoGP-cirkusen planerar för äventyr norröver till Finland, där nya KymiRing ska stå värd för en av deltävlingarna i 2018 års mästerskap.

 

 

KymiRing är i skrivande stund under uppbyggnad, där FIM och Dorna arbetar i nära samarbete med alla inblandade parter för att banan ska kunna godkännas i god tid före 2018 års VM-säsong.

Nyheten om att MotoGP planerar för en comeback till Finland för första gången sedan 1982 återspeglar den växande populariteten för MotoGP runt om i världen, inte minst på de nordligare breddgraderna.

Under lördagskvällen skrevs ett avtal mellan MotoGP-promotorn Dorna och finska organisationen bakom KymiRing.

- Målet är att första tävlingen ordnas om två år men senast år 2019 kommer det att ske. Vi har arbetat för det här i många år och nu föll alla bitar på plats, sa Finska motorförbundets ordförande Tapio Nevalainen.

-Både promotorn Dorna och internationella motorcykelförbundet är mycket glada över att VM-serien återvänder till Finland. Det här är en arbetsseger för alla parter, kommenterar Tapio Nevala.

KymiRing är belägen vid Tillola, cirka 15 mil nordost om Helsingfors i Finland. Den 4.6 kilometer långa huvudbanan ska utformas i enlighet med FIA Grade 2 klassificering, men genom att ändra olika säkerhetsområden ska den kunna anpassas till gällande F1-krav. Samtidigt kommer banan uppfylla FIM:s Klass A-klassificering för motorcykelracing.