Marc Márquez vann ett av de mest dramatiska MotoGP-racen genom tiderna, samtidigt som Jorge Lorenzo minskade Valentino Rossis mästerskapsledning till endast 11 poäng.

Spanske Honda-föraren Marc Marquez slutade som segrare i ett minst sagt spännande Australian Grand Prix för att säkra sitt livs 50:e GP-seger och femte förstaplats i årets MotoGP. Marquez säkrade racesegern med ynka 0.249 sekunders marginal till andreplacerade Jorge Lorenzo (Yamaha), medan Andrea Iannone (Ducati) slutade på tredje plats, före mästerskapets ledare Valentino Rossi (Yamaha) som fick nöja sig med fjärdeplatsen.

De 32.000 fansen som stod packade på läktarna vittnade om ett av de mest spännande racen i historien då Marquez var inblandad i en racelång närkamp med Yamaha-teamkamraterna och titelrivalerna Lorenzo och Rossi, plus Ducatiföraren Iannone . Striden mellan dessa fyra var helt enkelt hisnande, och där ”för en gångs skull” vädret inte satte käppar i hjulet med solen skinande från en blå himmel och bantemperaturer på omkring 40˚C. Racet bjöd verkligen på allt: en myriad av gastkramande omkörningar, massor av närkontakt, en mästerskapstitel på spel, och även en fågelkollision.

Inledningsvis var det Iannone som kom iväg snabbast för att ta täten in i första kurvan med Lorenzo och Marquez hack i häl. Lorenzo tog sedan över ledningen i kurva 8, och som ett tecken på vad som komma skulle var det närkontakt mellan Marquez och hans teamkamrat Dani Pedrosa vid kurva 10. Iannone återtog ledningen på varv 2, bara för att drabbas av en ”attack” från herrelös fiskmås vid ingången till kurva 4 varpå Lorenzo tog tillfället i akt att avancera tillbaka upp till fronten.

Under de tre första varven var det en stängda skiftningar mellan vem som låg i ledning. Hela tiden hade Rossi, som startade från sjunde startruta, bidat sin tid, och började avancera sig upp genom startfältet under tredje varvet. "Doctorn" körde om Dani Pedrosa och Cal Crutchlow för att flytta upp till fjärde position på varv 4 och fick nu också vara med och njuta av det roliga uppe i täten.

Lorenzo började bryta sig loss på framsidan, och i slutet av varv 7 hade han skapat sig en 1.4 sekunders lucka, men just när det såg ut som om han skulle försvinna i fjärran började den jagande trion ta in på honom. Trots att de tre som låg främst där bakom och jagade ständigt skiftade platser mellan sig, började de tre ta in på Lorenzo uppe i täten. I slutet av varv 13 var Lorenzos ledning nere på en sekund. I slutet av varv 14 var marginalen nere på 0,5 sekunder, och fans var i upplösningstillstånd då Marquez, Iannone och Rossi fångade Lorenzo med 10 varv kvar.

Från och med nu var det nog ingen som säkert kunde säga vem som skulle vinna, där Iannone använder den otroliga kraften hos sin Ducati GP15 för att visa på ett enormt tempo på rakan. Detta innebar att varje gång när de andra passerade honom; kunde han vänta tills raksträckan ”Gardner straight” för att likt en missil blåsa om de övriga.

Lorenzo återtog ledningen ännu en gång med 7 varv kvar, och med bara två varv kvar hade han utvidgat sin ledning till en sekund samtidigt som de övriga kämpade mot varandra. Men fortfarande anande nog ingen att racets höjdpunkt ännu inte hade inträffat. Då förarna körde in på sista varvet var det mindre än en sekund som skiljde alla fyra åt, då Lorenzo ledde över linjen före Iannone närmast bakom, med Marquez på tredje plats och Rossi som fyra.

Marquez passerade Iannone vid ”Southern Loop” för att ta över andraplatsen och drog direkt iväg för att jaga ikapp Lorenzo. Rossi tog sig också förbi sin landsman efter en närkontakt vid kruva 4, innan Iannone slogs tillbaka och återtog tredjeplatsen genom Lukey Heights. Sedan, vid kurva 10 blåste Marquez förbi Lorenzo upp i ledningen samtidigt som Rossi desperat försökte köra om Iannone för sista gången men misslyckades. Marquez lyckades sedan hålla fast vid ledning genom de sista böjarna för att säkra en fantastisk seger som fick publiken att bli som galna. Marquez hade sparat hans bästa till slutet, och noterades för racets snabbaste varv på sista varvet när han fick till sin körning till perfektion. Det var minsan på ett passande sätt som regerande MotoGP-mästaren vann på Phillip Island, och då samtidigt blev den yngste föraren någonsin med 50 GP-segrar.

Lorenzo tog andraplaceringen, hans tionde pallplats för året, för att minska klyftan till mästerskapsledaren Rossi till bara 11 poäng med två tävlingar kvar. Iannone slutade som trea, hans tredje pallplats för året och första sedan Mugello, medan Rossis fjärdeplacering var andra gången han gått miste om pallen den här säsongen. För att ge dig en uppfattning om hur nära det var mellan förarna uppe i täten, bara en sekund skilde de fyra över mållinjen. Det var också Rossis 328:e Grand Prix, vilket flyttar honom upp till samma nivå med Loris Capirossi, högst upp på listan över förare med flest VM-starter.

Marquez teamkamrat Pedrosa kom ut på topp i kampen om femteplatsen när han korsade mållinjen 5 sekunder efter Rossi. Vinnaren på Motegi-banan hade haft en utmärkt tävlingslång kamp med Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) och LCR Hondas Cal Crutchlow, som slutade på sjätte och sjunde respektive. Sjätteplatsen är i nivå med Viñales MotoGP-resultat från det katalanska GP:t tidigare i år, då han ännu en gång imponerar i vad som är spanjorens rookiesäsong.

Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) vann slaget mellan bröderna då han slog Aleix (Team Suzuki Ecstar) och knep åttondeplatsen. Yamaha Tech 3s Bradley Smith avslutade topp tio, och slutade mindre än en sekund före sin landsman Scott Redding på EG 0,0 Marc VDS Honda på elfte plats.

LCR Hondas Jack Miller vann Open Class-segern i sitt hemma Grand Prix genom att avsluta på femtonde plats, medan irländaren Eugene Laverty (Aspar MotoGP Team) passerade mållinjen på 19:e placering efter att ha tillkännaget att han kommer att stanna med sitt team under 2016. Lavertys teamkamrat Nicky Hayden tvingades bryta till följd av ett tekniskt problem och Damien Cudlin (E-Motion IodaRacing Team), som ersätte den skadade Alex De Angelis, återvände också till depån till följd av något problem.

Valentino Rossi leder MotoGP med sina 296 poäng, före Jorge Lorenzo (285 poäng) och Marc Marquez (222 poäng), med två race kvar i årets mästerskap.

Nästa MotoGP körs 25 oktober på Sepang-banan i Malaysia. Finalen körs på Valencia-banan i Spanien den 8 november.