Valentino Rossi vann sin fjärde seger för säsongen efter en mästerlig körning på i det våta, och fick sällskap av Petrucci och Dovizioso på prispallen.

Yamahas Valentino Rossi visade upp en till synes orädd körning i regnet för att hävda sin första seger på Silverstone, och tog därmed över ledningen i MotoGP med 12 poängs marginal till tvåan, sin teamkamrat Jorge Lorenzo.

Rossi hade tidigare toppat uppvärmningen, och det var en hel del dramatik innan starten för racet på Silverstone som ursprungligen flaggades som ett torrt race, men strax före start föll regnet och förarna uppmanades att återvända till depån under uppvärmningsvarvet för att skifta till regndäck. Detta ledde till en 30-minuters fördröjning för att ge teamen och förarna tid att komma på plats igen.

Rossi hade en stadig start, innan han avancerade upp från 4:e startplats för att ta ledningen på andra varvet. Rossi lyckades passera teamkamraten och främste rivalen vid ”Village corner”, till mycket stor glädje för de 73.000 fansen på legendariska Silverstone-banan.

Han försökte sedan att dra ifrån, där det bara var Honda-föraren Marc Marquez som mäktade med att hänga med i Rossis tempo. Varv efter varv duellerade Rossi och Marquez uppe i täten, och hade skapat sig en 7 sekunders lucka till 3:e-placerade Petrucci på det nionde varvet. Den 36-årige italienska mästerföraren höll ett svidande tempo under detta förfärliga förhållande, och det visade sig vara för mycket för även Marquez. Den regerande MotoGP-mästaren kraschade bort sig på varv 13 vid Copse Corner. Spanjoren ligger nu 77 poäng efter Rossi med bara 6 tävlingar kvar i årets mästerskap.

Utan Marquez jagandes tätt där bakom verkade Rossi slappna av och vid ett tillfälle verkade det som om de jagande Ducati-förarna Danilo Petrucci och Andrea Dovizioso skulle hinna fånga honom mot slutet av racet. Petrucci hade minskat avståndet till bara 1.6 sekunder med två varv kvar, men Rossi fick en signal och ökade tempot en aning, och "Doktorn" avslutade racet med en segermarginal på 3.010 sekunder.

Octo Pramac Racings Danilo Petrucci levererade en otrolig resa för att säkra sin första pallplacering i MotoGP som den ledande satellitföraren. Den italienska föraren, som startade från 18:e startplats, avancerade upp genom startfältet för att sedan duellera med märkeskollegan Dovizioso på sin Ducati Team GP15. Petruccis GP14 är känd som en bra motorcykel för att köra med under regnförhållanden och han såg till att han säkrade sin bästa placering någonsin i sin MotoGP-karriär vilket givetvis även gladde hans teamkollegor mycket.

Ducati-föraren Andrea Dovizioso (+ 4.117s) avslutade som trea och säkrade därmed en hel-italiensk prispall. Den forne 125cc-världsmästaren startade från 12:e startruta, men körde utmärkt under de knepiga förhållandena för att säkra sin 29:e pallplacering i MotoGP.

Jorge Lorenzo (+ 5.726s) hade ett frustrerande race. Den tvåfaldige MotoGP-mästaren ledde in i den första kurvan, men fann sig falla ner genom fältet i en alarmerande takt. Vid ett tillfälle var Lorenzo så lågt ner som sjätte placerad innan han återhämtade sig och kämpade tillbaka för att passera mållinjen på fjärde plats, och begränsade därmed skadorna för sin titelchans.

Honda-föraren Dani Pedrosa (+ 11.132s) kämpade hårt under hela racet för att säkra femte plats. Spanjoren var med och tampades om en plats på pallen under större delen av racet men började falla tillbaka under det senare stadiet, för att så småningom passerar mållinjen över 5 sekunder efter Lorenzo.

Scott Redding (+ 25.467s) vann "Battle of the Brits" efter att kört till sig sitt bästa resultatet under sin MotoGP-karriär framför sina passionerade hemmafans, före sin landsman Bradley Smith (som hade en lång duell med sin teamkamrat Pol Espargaró, före att spanjoren kraschade vid kurva 3 på varv 14.

Andrea Iannone (Ducati Team) slutade på åttonde plats före Team Suzuki Ecstar-teamets Aleix Espargaró på sin GSX-RR, som slutade på nionde plats. Aprilia Racing Team Gresinis Alvaro Bautista säkrade teamets första topp-tio-placering sedan deras återkomst till främsta klassen.

Nicky Hayden (Aspar MotoGP Team) slutae på 12:e plats före Avintia Racing-duon Hector Barbera och Mike Di Meglio, medan hans teamkamrat Eugene Laverty korsade mållinjen på 17:e plats.