Efter att ett dopingtest i maj 2012 visade på att den australiensiske Moto2-föraren Anthony West brukat förbjudna substaner har hans resultat under 18 månaders tid raderats. Precis som de flesta fuskare bedyrar Anthony West sin oskuld och menar att resultatet beror på hans konsumtion av energidrycken Mesomorph.

Den 20 maj 2012 genomförde Anthony West ett dopingtest som genomfördes i samband med det franska Grand Prixet. Urinprovet som erhölls från Mr West påvisade förekomst av ett stimulerande och förbjudet ämne (Methylhexaneamine) enligt FIM:s gällande Anti-doping Code i kraft. Precis som Anthony låtit meddela så innehåller energidrycken Mesomporph.

APS-Mesomorph-Watermelon-649241909095

 

Methylhexanamine är en organisk förening. Substansen har på senare tid används allt flitigare som tillskott för bland annat kroppsbyggare och idrottare som inte har koll på gällane dopingregler. Det är ett stimulerande preparat som sägs ge ökad energi, uthållighet och ökad fokusering. Ämnet har också använts i bantningspiller på grund av läkemedlets förmåga att stävja hunger. Produktens biverkningar har ifrågasatts och minst fem dödsfall har förknippats med kosttillskott som innehållit Methylhexanamine. 

Efter mycket om och men hölls ett förhör den 21 augusti 2013 i Lausanne där parterna hördes, där bland annat FIM representerades av Richard Perret.

Med hänsyn till den betydande förseningen innan fallet togs upp i vid skiljedomstolen för idrott beslutade CAS-panelen att den 18 månader långa avstängningen ska gälla retroaktivt från den 20 maj 2012. Dessutom kommer alla idrottsliga resultat som Anthony West presterat 18 månader framöver från 20 maj 2012 (dvs. 19 oktober 2013) att ogiltigförklaras.

FIM kommer därför att ändra i resultatlistan för 2012 och 2013 års Moto2-klass. FIM kommer också att ändra resultatlistan för 2012 års FIM Endurance Road Racing World Cup.

Låt detta bli en läxa, som även du kan lära dig av. Om du tävlar i Roadracing, Enduro, Motocross, Speedway, Isracing, Trial, eller någon idrott, Kolla ALLTID innehållsdeklarationen och jämför gärna med gällande dopingförteckningar. Det är ditt ansvar att se till att du inte får i dig ämnen som är dopingklassade.

LÄNK TILL Riksidrottsförbundets dopinglistor