Regerande MotoGP-mästaren Jorge Lorenzo fick en perfekt start på årets säsong, då han vann årets första MotoGP, som kördes under söndagen på Losailbanan i Qatar. Valentino Rossi, fick även han en drömstart på sin comeback hos Yamaha, genom att komma tvåa, före Marc Márquez som inledde sin MotoGP-debut med en pallplats.

När ljuset slog om forcerade den spanske Hondaföraren Dani Pedrosa upp till andra plats inför kurva 1, i hopp om att kunna fånga Lorenzo som började dra ifrån på sin Yamaha. Detsamma kan inte sägas om Pedrosas teamkamrat Márquez, som fick en trög start och tappade till åttonde placering i inledningsskedet.

Under varv 2 blev Karel Abraham den första att tvingas bryta, samtidigt som Márquez såg ut att återhämta sig. Under varv 4 hade den 20-åriga spanjoren, den yngsta föraren i startfältet, passerat Ducatiföraren Andrea Dovizioso och gick sedan till attack mot Yamahaföraren Cal Crutchlow vid kurva 1. Lorenzo ledde över Pedrosa med en marginal på 1,6 sekunder och skulle så småningom utöka sin ledning med cirka en halv sekund per varv medan förarna bakom honom blev engagerad i en dramatisk kamp.

Halvvägs genom varv 11 var Márquez hårt engagerad i en duell med teamkamraten Pedrosa, något som Crutchlow såg till att utnyttja. Det var nu som Rossi tog fart mot toppen. I sitt första race tillbaka med Yamaha hade italienaren kommit långt ut i en böj under andra varvet och rasat tillbaka till där han startade - sjunde plats. Nu kom en attack på Dovizioso och Hondaföraren Stefan Bradl, som kraschade när han jagade den sjufaldige MotoGP-mästaren.

Márquez tog sig om Pedrosa under det 17e av 22 varv, där Pedrosa fick fullt upp med att tampas med Crutchlow samtidigt som Rossi gav sig in i toppstriden. Den italienska föraren stormade förbi engelsmannen i en modig manöver mellan Crutchlow och depå-muren, där Crutchlow kort därefter missbedömde sin bromspunkt och körde lite offroad vid kurva 1, men lyckades hålla sig på hjulen. Rossis attack fortsatte med manövrar på Pedrosa och Márquez under varv 19 respektive 20, där debutanten inte gav med sig lätt.

I slutändan var det Rossi som passerade mållinjen först av de två, med en margnial på ynka två tiondelar av en sekund, där Márquez blev den första MotoGP-rookien att köra till sig en pallplats i sitt första race sedan Lorenzo kom tvåa vid Losail för fem år sedan. Under denna söndagskväll var Lorenzos segermarginal 5,9 sekunder.

Pedrosa och Crutchlow avslutade topp fem före hondaföraren Álvaro Bautista, och Ducatiförarna Andrea Dovizioso, Nicky Hayden, Andrea Iannone och Ben Spies.