Den australienske Hondaföraren Casey Stoner vann helgens race på Laguna Seca, vilket var hans femte MotoGP-seger under 2011 och stärkte hans ledning i mästerskapet ytterligare.

Inför en publik på över 52.000 passionerade fans, ställde MotoGP-fältet upp under Kaliforniens sol för starten av helgens amerikanska Grand Prix.

Den spanske Yamahaföraren Jorge Lorenzo hade en bra start från pole position och ledde in i kurva ett med de tre Repsol-Hondorna med Dani Pedrosa främst bakom. Marco Simoncelli (San Carlo Honda Gresini) hade en stark inledning och följde på femte position tills han kraschade då han var på väg ut ur kurva 5 på varv sju, och racet var över för hans del.

Medan Lorenzo ledde loppet, började Stoner få upp ångan, och passerade först sin teamkompis Pedrosa på varv 18 av de 32 racevarven, och ökade därefter tempot ytterligare för att ta in på ledaren. Stoner kom ikapp Lorenzo och fortsatte att pressa honom under flera varv, för att slutligen köra förbi Lorenzo på utsidan vid sista kurvan, med sex varv kvar att köra. Stoner ökade därefter tempot ytterligare och drog ifrån, för att slutligen kamma hem sin femte seger för säsongen med en marginal till tvåan Lorenzo på fem och en halv sekund.

Hemmaföraren Ben Spies (Yamaha) som hade en dålig start, kämpade sig förbi Valentino Rossi (Ducati) under inledningen av racet, loppet, sedan tampades med Andrea Dovizioso för att avsluta loppet på fjärde plats.

Dovizioso korsade mållinjen på femte plats, och där bakom pågick striden om sjätteplatsen mellan Ducatiförarna Valentino Rossi och Nicky Hayden, en kamp som Rossi vann.

Colin Edwards (Monster Yamaha Tech 3) avslutade racet på en åttonde plats, medan Héctor Barberá (Mapfre Aspar) slutade på nionde, en placering bakom sin kvalposition. Hiroshi Aoyama (San Carlo Honda Gresini) lyckades med sin topptio-målsättning genom att avsluta på tionde plats. Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) slutade elva, framför Loris Capirossi (Pramac Racing), och Toni Elias (LCR Honda) på trettonde.

Cal Crutchlow kraschade ut på varv tre, följt av Álvaro Bautista (Rizla Suzuki) som föll på varv 13, medan Ben Boström körde av banan efter att ha missat en växel på varv sex, och beslutade sig för att inte bege sig tillbaka in i racet igen.