Den spanske Hondaföraren Dani Pedrosa tog sin tredje seger för säsongen, och detta för första gången under hans MotoGP-karriär på Red Bull Indianapolis på söndagen, medan hemmaföraren och Poleföraren Ben Spies uppnådde sitt bästa MotoGP-resultat hittills med en andraplats. Mästerskapsledaren Jorge Lorenzo avslutade trea på pallen.

Dani Pedrosa minskade det stora poänggapet på mästerskapsledaren Jorge Lorenzo (Yamaha) till 68 poäng med sju omgångar kvar av 2010 års MotoGP-säsong, genom att vinna Red Bull Indianapolis Grand Prix under söndagen. Det var Hondaförarens tredje seger för året, och första gången han har uppnått tre segrar på en och samma säsong i MotoGP.

n513936_pedrosa.spies.original

Startande från andra raden var startsnabbe Pedrosa tidigt med uppe i täten och på varv två låg han på andra plats, och satte sikte på kvalsnabbaste Ben Spies. På slutet av det sjunde varvet tog sig spanjoren förbi rookien Spies på Start/Målrakan och lämnad därefter aldrig ifrån sig ledningen, och passerade så småningom mållinjen 3.575 sekunder före sin närmaste efterföljare.

För Ben Spies var detta hans bästa resultat hittills och hans andra pallplacering i vad som redan har varit en fantastisk debutsäsong för hans del. Spies startade från pole - den första under hans MotoGP-karriär - och hans härliga racehelg toppades av att även bekräftades som fabriksförare för Yamaha 2011.

Trea på pallen var mästerskapsledare Lorenzo som startade från andraplatsen men tappade till femte plats i början av racet. Det verkar inte ha påverkat hans koncentration värst mycket, och han kämpade sig fram förbi Andrea Dovizioso inför tredje böjen ganska exakt halvvägs genom racet och slutade strax över tre sekunder efter Spies, och hans fenomenala rekord att ha placerat sig bland de två främsta i varje race den här säsongen bröts.

fb_P20100813181210437

En komplicerad helg för Valentino Rossi slutade med att den regerande världsmästaren placerade sig fyra i race, då han slutligen vann en duell mot Dovizioso som fick nöja sig med femteplatsen. Nicky Hayden som för första gången under sin Ducatikarriär startade från den främre raden, kom sexa. I helgen blev det även klart att Hayden stannar hos Ducati två år till.

Rookien Marco Simoncelli och Álvaro Bautista (Rizla Suzuki) imponerade med att köra till sig sjunde och åttonde plats respektive med Aleix Espargaró (Pramac Racing) och Héctor Barberá (Páginas amarillas Aspar) fyllde på i topp tio. Loris Capirossi, Hiroshi Aoyama - som återvände från sitt skadeuppehåll - och Randy de Puniet var de sista tre förarna att fullfölja tävlingen.

Marco Melandri (som deltog i sitt 200:e GP-race) fick bryta under andra varvet. Casey Stoner (Ducati) förlorade fronten på sin Ducati Desmosedici GP10 (varv åtta), Colin Edwards tvingades bryta med bakdäckstrul (varv 17 ) och Mika Kallio kraschade vid kurva tio under varv 18.

Lorenzo ligger nu på 251 poäng med Pedrosa på andra plats i mästerskapet med 183 poäng. Dovizioso är trea på 126, med Stoner nu sju poäng efter på fjärde plats. Rossi är femma medan Spies flyttar upp till sjätte plats.