I helgen körs MotoGP på Le Mans i Frankrike. Under onsdagen träffade Johan Ahlberg från Fastbikes.se den spanske Yamaha-föraren Jorge Lorenzo, som leder MotoGP-mästerskapet och vann förra årets MotoGP på Le Mans. Här kan du läsa lite mer om den nyss fyllda 23-årige spanjoren från Mallorca.

Under onsdagen fick jag förmånen till en pratstund med MotoGP-stjärnan Jorge Lorenzo, strax före att han skulle bege sig från sin hemmastad Barcelona till Frankrike, för att påbörja förberedelserna inför helgens MotoGP på Le Mans.

Efter en andraplats i årets första MotoGP på Losailbanan i Qatar, och årets andra race, på Jerez i Spanien leder Jorge MotoGP-mästerskapet med sina 45 poäng, fyra poäng före sin italienske teamkollega och tillika regerande MotoGP-mästare, Valentino Rossi.

tn_P20100204083828062

Under 2009 års MotoGP-mästerskap i MotoGP, lyckades Jorge köra hem segern i fyra Moto GP och kom totalt tvåa i mästerskapet. Efter att blivit tvåfaldig världsmästare i 250GP klev Jorge över till MotoGP 2008. Han inledde sin MotoGP -karriär genom att köra till sig en andraplats under 2008 års första MotoGP, vinna sitt livs tredje MotoGP, och lyckades med den fenomenala prestationen att komma fyra totalt i mästerskapet det året.

Jorge föddes den 4 maj 1987 på den spanska medelhavsön Mallorca. Han förklarar att han började köra motorcykel vid tre års ålder efter att hans motorcykelintresserade pappa handbyggt en motocrossmaskin åt honom. Det var början på en motorcykelkarriär som fram till tio års ålder bestod av en salig mix av trial, motocross, supermoto och minimoto. Vid åtta års ålder vann Jorge mästerskapet i Minicross på Mallorca. Året därpå vann han öns mästerskap i Minimoto, junior-motocross och trial.

4503912340_8864a0ab54

Vid tio års ålder, år 1997, klev Jorge över till Roadracing och året därpå vann han Aprilia 50cc Cup. År 2000 ställde han upp med dispens (eftersom han som 13-åring egentligen var för ung) i det spanska 125-mästerskapet. Därefter följde år av racing i 125GP och 250GP innan han som tvåfaldig världsmästare i 250GP tog klivet in i MotoGP år 2008.

Jorge Lorenzo förklarar att han är en mycket fysisk förare. Han sätter enormt stor vikt vid fysträning, som ett led i att bli en framgångsrik raceförare. En typisk vecka spenderar Jorge 3-5 timmar, tre dagar i veckan (måndagar, onsdagar och fredagar) på gymmet. Där bygger han både muskler och bättrar på sin kondition.

Vid sidan om fysträningen, som även kan bestå av löpning och cykling, kör Jorge en del motocross och supermoto.

-Dessutom brukar det bli en och annan lekfull stund på bana med ”Fiddy-liknande” motorcyklar med slicks, berättar Jorge.

tn_P20100502190532531

När jag frågar Jorge vad det är som driver honom att bli en bättre motorcykelförare beskriver han sin stora passion för motorcyklar.

-Jag njuter verkligen av att köra motorcykel. Jag har alltid älskat att köra motorcykel, och gillar det mer och mer för varje år som går. När jag var yngre var det min far som stöttade och pushade mig, nu är det framförallt passionen för motorcykelkörningen som driver mig.

-Jag vill gärna bli världsmästare i MotoGP någon gång. Om det sker i år eller senare, eller kanske aldrig får framtiden visa, förklarar Jorge.

tn_P20100319092519531

Det spekulerades en del om ditt avtal förra året. Känner du dig nöjd med att vara en del av Yamaha-teamet just nu?

-Ja, jag är väldigt glad. Jag har alltid varit lycklig över att vara i Yamaha-teamet. Från första stund då jag anslöt till Yamaha-teamet har de välkomnat mig som en i familjen och atmosfären i garaget är härlig. Min målsättning är att stanna hos Yamaha för en lång tid framöver, men hur det blir i framtiden får vi se, svarar Jorge.

 

Vad tycker du om några av Valentinos kommentarer om din framtid tillsammans i teamet? Känns det bra att dela depå med honom?

-Jag är glad att vara med Valentino. Jag tror inte att det finns någon annan som jag lära mig så mycket av som av honomo. I allmänhet anser jag att vi är det bästa teamet i MotoGP, förklarar Jorge.

tn_P20100502190809328

Nu i helgen körs årets tredje MotoGP. Den här gången äger racet rum på den 4185 meter långa Le Mans-banan. Den är mest känd som hemvist för sina välkända 24-timmars endurancerace, men MotoGP drar också en enorm publik varje år. Den första delen av banan är svåraste på vad som annars inte är en särskilt teknisk bana med första höghastighetsböjen inför flera snäva chikanerna. Resten av banan består av korta raksträckor och hårnålar kräver en inställning och körstil som ger både balans och kontroll under hård och upprepad bromsning och snabb övergång från hårdbromsning till full acceleration ut ur böjarna.

Förra året var Jorge Lorenzo snabbast av MotoGP-förarna på LE Mans, och Jorge förklarar att han gillar banan skarpt.

-Jag gillar Le Mans. Förra året presterade jag bra där. Dessvärre brukar det regna en hel del i området, förklarar Jorge Lorenzo.

Med en seger och en andraplats så här långt har Jorge stora förhoppningar på ett härligt race i helgen och en fortsatt bra säsong.

Under fredagen inleds helgens MotoGP med träningar och Fastbikes.se önskar Jorge lycka till i racet!

Mer om Jorge Lorenzo HÄR