Blött MotoGP-race med oförutsett resultat

Andrea Dovizioso avslutade helgens spektakulära MotoGP-race på Donington Park med sin första MotoGP-seger någonsin och belönades med 25 härliga poäng. Den italienske Hondaföraren tog tidigt rygg på Valentino Rossi och när denne föll bort var plötsligt Dovizioso först på den regnhala banan. Andra som fick god utdelning i helgen var Colin Edwards och Randy de Puniet, som efter en härlig kamp körde hem andra- och tredjeplatsen.

 

Tävlingen var en av de mest oförutsägbara de senaste åren. Dovizioso låg i den grupp som jagade ledaren Rossi under de inledande varven, men lyckades ta sig upp till Rossi efter att han fått upp ett högt tempo i kombination med olika misstag från hans rivaler.


Efter en spännande strid med VM-ledaren Valentino Rossi , var plötsligt den unga italienaren själv kvar upp i ledning efter att Rossi körde av banan då elva varv kvarstod. Rossi kom dock snabbt upp på banan igen och kunde ta upp jakten efter viktiga VM-poäng.


Andra som fick utdelning i helgen var Colin Edwards och Randy de Puniet, som efter en härlig kamp körde hem andra- och tredjeplatsen.


Ducatiförarna Casey Stoner och Nicky Hayden var de enda förarna som valde regndäck. Något som fick ödesdigra konsekvenser för resultatet. Ett inte så kraftigt regnfall i kombination med greppet hos Bridgestones slicks betydde att de två förarna inte kunde hänga med i toppen, och halvvägs in i racet varvades de två förarna av täten.


Med åtta varv kvar valde de första förarna att köra in i depå för att byta maskiner, men det var för sent för att det skulle ge något vinnande resultat.


Alex de Angelis placerade sig på fjärde plats, före Valentino Rossi och hemmaföraren James Toseland- med vilka han duellerade med på sista varvet. Rossi har fortfarande ledningen med 25 poängs övertag till Jorge Lorenzo.


mgp_2009_07_26_donington_park_andreadovizioso_4324-Denna tävling var mycket svårt. Under dessa villkor var temperaturen i däcken alldeles för lågt och lätt regn under hela racet innebar att det nog det var värsta tänkbara scenariot för körning med dessa däck. Vi kunde inte byta cyklar heller, så det var verkligen svårt att hantera, sa Hondaföraren efter sin extatiska fest på pallen.


Andrea Dovizioso ledde loppet från och med att den regerande mästaren Valentino Rossi körde av vid Foggarty-kurvan, men avsaknaden av honom gjorde de sista elva varven svårare för den eventuella vinnaren.


-Innan Valentino kraschade var det enkelt, eftersom jag bara följde honom. Efter kraschen var jag tvungen att förstå banan bättre. Att jag bar ett ljust visir gjorde också att jag inte kunde se vilka linjer som var de torraste. Vid slutet av racet gav Randy De Puniet och Colin Edwards 100 procent för att försöka köra ikapp mig, och det var svårt att hantera. Jag tror att jag satsade så hårt under de sista två varven att de helt enkelt inte vågade riskera att köra ikapp, avslutade den glade Andrea Dovizioso.

 

Resultat MotoGP på Donington Park

Pos. Förare Nation Team Total tid
1 A. DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 48'26.267
2 C. EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 + 1.360
3 R. DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP + 1.600
4 A. DE ANGELIS RSM San Carlo Honda Gresini + 8.958
5 V. ROSSI ITA Fiat Yamaha Team + 21.622
6 J. TOSELAND GBR Monster Yamaha Tech 3 + 22.465
7 M. MELANDRI ITA Hayate Racing Team + 35.284
8 N. CANEPA ITA Pramac Racing + 38.769
9 D. PEDROSA SPA Repsol Honda Team + 42.112
10 M. KALLIO FIN Pramac Racing + 45.845
11 L. CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP + 53.190
12 G. TALMACSI HUN Scot Racing Team MotoGP + 1'12.315
13 C. VERMEULEN AUS Rizla Suzuki MotoGP + 1'20.398
14 C. STONER AUS Ducati Marlboro Team 1 varv
15 N. HAYDEN USA Ducati Marlboro Team 1 varv

 

Poängställning MotoGP

Pos. Förare Nation Team Poäng
1 Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team 187
2 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team 162
3 Casey STONER AUS Ducati Marlboro Team 150
4 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 115
5 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 103
6 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 94
7 Marco MELANDRI ITA Hayate Racing Team 79
8 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP 74
9 Chris VERMEULEN AUS Rizla Suzuki MotoGP 67
10 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP 66
11 Alex DE ANGELIS RSM San Carlo Honda Gresini 60
12 James TOSELAND GBR Monster Yamaha Tech 3 55
13 Nicky HAYDEN USA Ducati Marlboro Team 47
14 Toni ELIAS SPA San Carlo Honda Gresini 47
15 Mika KALLIO FIN Pramac Racing 34
16 Niccolo CANEPA ITA Pramac Racing 28
17 Sete GIBERNAU SPA Grupo Francisco Hernando 12
18 Yuki TAKAHASHI JPN Scot Racing Team MotoGP 9
19 Gabor TALMACSI HUN Scot Racing Team MotoGP 5