Bruten segersvit

Helgens MotoGP-race på italienska Mugello startade under blöta förhållanden och regndäck. Under tävlingens gång torkade banan upp så pass mycket att förarna gick in för att byta till slicks. Ducatiföraren Casey Stoner var den som klarade förhållandena bäst och kunde köra hem segern före Yamahaförarna Jorge Lorenzo och Valentiono Rossi. I och med Stoners seger är alltså Rossis sjuåriga segersvit bruten. Detta var Ducatis första MotoGP-seger på banan någonsin. Casey Stoner leder nu MotoGP-mästerskapet totalt.


-Jag har redan vunnit i Italien på Misano 2007 och det var roligt för Ducati men det var den här segern jag verkligen ville ha. Vi har kämpat för att hitta en bra inställning här under de senaste två åren och i dag var vår dag. Under träningen var mitt tempo på den torra banan inte perfekt men ändå ganska bra. Det började bra i det blöta, jag kände mig bra och cykeln gjorde bra ifrån sig tills regndäcken var utslitna. Jag försökte att köra till gränsen eftersom jag inte ville tappa mark gentemot de andra som på Le Mans och körde vidare tills jag var helt säker på att det var rätt tid att byta däck. Så fort jag kom ut på slicksen kände jag mig bekväm och konkurrenskraftig. Tyvärr hade jag problem med kopplingen som skapade en del problem för mig. Loris körde om. Han drev på hårt och körde mycket bra och han höll mig skärpt. Ett tag trodde jag att det var över, men lyckligtvis fann jag ett sätt att komma runt problemet och föra hem segern. Jag gjorde ett par misstag under de två sista varven men lyckligtvis spelade det ingen större roll. Det var ett riktigt svårt race men en stor seger för hela laget, för Filippo (Preziosi), för alla på Ducati och alla Ducatistis. Jag är så glad i dag, lät en lycklig Casey Stoner meddela efter målgång.

 

-Självklart är jag besviken över att inte vinna igen på Mugello men sju gånger i rad är inte så illa och det viktigaste är att jag kom på pallen. Det är väldigt speciellt här på Mugello, med alla fans, det skulle ha varit mycket tråkigt om jag missat det! Det var ett hårt race i dag och ännu en gång var vädret ett problem för oss, vi har mycket otur i dessa hälften-blött- och-hälften-torrt-race och jag tror att detta är min första pallplats i ett sådant. I det våta var vi mycket snabba eftersom vi hade hittat en bra inställning, men sedan när vi bytte cyklar gjorde vi ett misstag och valde ett främre däck som var för hårt, så det tog mig lång tid för att på upp temperaturen på det och jag förlorade en massa tid. I slutet kunde jag köra bättre, och jag visste att jag var tvungen att göra det för att komma på pallen, så jag är glad för detta. Naturligtvis är detta en stor förbättring efter Le Mans och dessa poäng är viktiga eftersom det är mycket tajt mellan de tre av oss, meddelade Rossi efter målgång.

 

Poängställning - MotoGP

Pos. Förare Nation Team Poäng
1 Casey STONER AUS Ducati Marlboro Team 90
2 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team 86
3 Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team 81
4 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 57
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 56
6 Marco MELANDRI ITA Hayate Racing Team 48
7 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 45
8 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP 38
9 Chris VERMEULEN AUS Rizla Suzuki MotoGP 37
10 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP 34
11 James TOSELAND GBR Monster Yamaha Tech 3 26
12 Toni ELIAS SPA San Carlo Honda Gresini 23
13 Alex DE ANGELIS RSM San Carlo Honda Gresini 21
14 Mika KALLIO FIN Pramac Racing 19
15 Nicky HAYDEN USA Ducati Marlboro Team 13
16 Niccolo CANEPA ITA Pramac Racing 10
17 Sete GIBERNAU SPA Grupo Francisco Hernando 8
18 Yuki TAKAHASHI JPN Scot Racing Team MotoGP 8