Söndagens MotoGP i Indonesien blev en blöt historia, som Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) bemästrade bäst av alla för att slutligen säkra segern. Den regerande världsmästaren Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) slutade tvåa före landsmannen Johann Zarco (Pramac Racing).

Marc Marquez (Repsol Honda Team) tvingades stå över racet på grund av en hjärnskakning som han drog på sig i samband med sin kraftiga Warm Up-krasch.

Efter över en timmes försening, på grund av kraftigt regn vid Lombok i Indonesien, klockan 16:15 lokal tid, för första gången på 25 år, gick starten. Quartararo fick en enastående start från pole position och tog bekvämt holeshot. Oliveira gjorde en blixtstart från P7 för att ta P2, och Jack Miller (Ducati Lenovo Team) var snabbt upp till P3 från sjätte startruta.

I början av varv 2 passerade både Oliveira och Miller Quartararo. Miller passerade sedan Oliveira upp i ledningen samtidigt som de två började skapa sig en lucka till tredjeplacerade Quartararo, som hade Alex Rins (Team Suzuki Ecstar), landsmannen Zarco och en snabbstartande Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) som sällskap.

Rins och Zarco passerade Quartararo, men en marginal på 2,4 sekunder upp till Miller och Oliveira. Den senare tog sig förbi Ducatiföraren Miller vid sväng 12 på varv 6 för att återta ledningen, medan Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) på något mirakulöst sätt lyckades stannade kvar på sin GP22 efter ett minst sagt spännande ögonblick när han gick in i sväng 1. Italienaren var nu nere på P12 bakom Pol Espargaro (Repsol Honda Team) och Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), med mästerskapsledaren Enea Bastianini (Gresini Racing MotoGP™) P20 efter att ha startat från femte startplats – och kämpade frenetiskt.

Efter att precis ha överträffat Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) för att överta P7, fångade Jorge Martin (Pramac Racing) en av pölarna vid sväng 1, och till skillnad från Ducatis motsvarighet Bagnaia fanns det ingen räddning för Martin. Årets Rookie 2021 var nere, ute, men tack och lov ok. Under tiden hade Oliveira utökat sin ledning till 1,6s. Miller var tvåa, Rins trea, Zarco fyra och Quartararo femma med 12 varv kvar.

Med halva tävlingsdistansen körd var Zarco den snabbaste föraren på banan. Han passerade Rins vid sväng 12 för P3, och Miller var inte långt före. Oliveira var det dock. 3,5s var nu den portugisiska stjärnans fördel gentemot Zarah på väg in i andra halvan av racet. Zarco såg desperat ut i sin kamp med att ta sig förbi Miller, medan Quartararo strax bakom såg ut att ha hittat en bra rytm. El Diablo var tillbaka i P3 med fem varv kvar.

Quartararo var nu den snabbaste föraren på banan och var tillbaka på andraplatsen på varv 16 av 20. Zarco följde bakom Yamaha-mannen för att passera förbi Miller, och med tre varv kvar, såg det ut som att en grym comeback var på gång från Quartararo. Avståndet minskades med en sekund på varv 17, Oliveiras ledning var nu nere på 3,4 s. Skulle han lyckas jaga ikapp?

Oliveira svarade dock. Diffen minskade visserligen ytterligare, men bara med ett par tiondelar. I början av det sista varvet var hans ledning 2,8 s, så nu behövde Oliveira bara ta sig i mål. Quartararo hade en 0,9s buffert till Zarco, som i sin tur hade 2,3s ledning över Miller.

Sista varvet avklarades utan problem för Oliveira. En helt fantastisk prestation på en regndränkt Pertamina Mandalika Circuit för att säkra en personligen MotoGP-seger för första gången sedan Katalanska GP:t 2021. Quartararo tog ett fenomenalt andraplats som kommer att kännas som en vinst för fransmannen, och en återkomst till pallen för första gången sedan Barcelona 2021 för Zarco på tredje plats.

Miller, alltid stark under blöta förhållanden, säkrade en surt förvärvad fjärdeplats, där Rins klarade sig bra för att ta femteplatsen. Sjätteplatsen gick till Mir, efter att ha startat från P18, vilket också är en fin prestation av 2020 års MotoGP-världsmästare. Morbidelli var en väldigt ensam sjua, efter att ha startat från tredje plats.

Åttondeplatsen vanns till slut av Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), men endast 1,1s efter sydafrikanen var Pol Espargaro (Repsol Honda Team) på tolfte plats. Mellan dem kom Aleix Espargaro (Aprilia Racing) på nionde plats, där efter kom dagens stjärna Darryn Binder (WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team) i P10 – som var den överlägset snabbaste rookien – följd av mästerskapsledaren Bastianini.

Alex Marquez (LCR Honda Castrol) var också med i den striden och plockade upp 13:e-platsen, Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) slutade på 14:e medan Bagnaia besviken körde i mål på 15e plats.

Indonesiens GP bjöd onekligen på gott om action. Oliveira åker därifrån med segerpokalen, samtidigt som Bastianini fortfarande är mästerskapsledaren och det är bara 10 poäng mellan de nio främsta inför årets tredje deltävling, som körs i Argentina den 3 april.

Topp 10 - MotoGP:
1. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing)
2. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 2.205
3. Johann Zarco (Pramac Racing) + 3.158
4. Jack Miller (Ducati Lenovo Team) + 5.663
5. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 7.044
6. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 7.832
7. Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) + 21.115
8. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 32.586
9. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) + 32.586
10. Darryn Binder (WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team) + 32.901