Red Bull KTM säkrade sin andra MotoGP-seger inom loppet av två veckor då Miguel Oliveiras briljant vann sitt livs första MotoGP-seger i helgens BMW M Grand Prix i Österrike. 25-åringen vann inte bara den första segern för sitt Red Bull KTM Tech3-team i MotoGP utan också för Portugal. 

Andraplatsen gick till Jack Miller (Pramac Racing), medan KTM-föraren Pol Espargaro vann sin andra pallplats i MotoGP i och med sin 3e-plats.

Trots en del moln och en väderprognos som varnade för regnskurar blev det en torr start. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) fick en fantastisk start från P3 för att ta ledningen från poleföraren Pol Espargaro. Även Miller fick en fin start från fjärde startruta. Australiensaren var snart förbi Espargaro och uppe i ledning - efter att Mir tappade tätpositionen. 

Några varv tidigare satte Viñales upp handen för att visa att något var fel med hans YZR-M1. Viñales fortsatt, men plötsligt, med 12 varv kvar hoppade Viñales av sin Yamaha vid kurva 1 efter att ha drabbats av ett bromsfel. Hans maskin brakade in i luftstaketet vid kurva 1 och brann upp. Tack och lov kunde Viñales gå relativt oskadd ifrån den skrämmande incidenten. Röda flaggorna var ett faktum och racet stoppades. 

Efter att luftstaketet vid kurva 1 bytts ut var det dags för återstart. Och när startljusen slocknade för andra gången denna söndag fick Mir den perfekta starten från pole, medan Miller tog lite längre tid på sig från tredje startruta. Pol Espargaro kom iväg bra men kom något brett in i sväng 1, vilket tillät Miller att återfå sin förlorade mark på väg till sväng 2 och 3. Miller, för att kort därefter ta över ledningen från Mir. GP20:ns brutala hastighet var helt enkelt för mycket för Mirs GSX-RR.  

Precis som i söndagens ursprungliga race tampades KTMs Oliveira och Binder om P4, där även Dovizioso var med den ledande gruppen. Miller drog till med en varvtid på 1: 23.928 och såg allt av döma ut att bli svårslagen i det omstartade racet. Mir var tvåa men spanjoren var tvungen att ta itu med det andra racet på samma framdäck som han hade kört med innan de röda flaggorna - och det såg ut att kostade honom en del.

Med åtta varv kvar att köra åstadkom Pol Espargaro racets snabbaste varv. KTM-föraren tog sig sedan förbi Mir vid sväng 3 för att snart inleda attacken på Miller. Pol försökte sedan sig på en passering upp i sväng 1 men han kom allt för djupt och brett, vilket tillät Miller att behålla ledningen samtidigt som jagande Oliveira och Mir närmade sig – med den portugisiska föraren nu på tredje plats. 

Den ledande kvartetten hade en lucka till Dovizioso och Nakagami, där den österrikiska GP-vinnaren började göra en del misstag. Dovi kom brett vid sväng 1 och sedan brett igen vid kurva 9 med sex varv kvar att köra när han desperat försökte hålla koll på ledargruppen. Binder tappade kontakten efter att sydafrikanen kom väl brett vid kurva 1 med fem varv kvar.

Fajten om segern intensifierades. Pol tog ledningen från Miller vid kurva 9 men han mäktade inte med att skapa sig en lucka. Mir drev sedan ut vid sväng 4, vilket tillät Dovizioso att ta sig upp till fjärdeplatsen samtidigt som Miller och Oliveira låg och jagade tätt bakom Pols RC16. De fem bästa låg tätt, men Mir och Dovizioso var på väg att släppa av en aning på takten, efter att Dovi kom brett igen vid kurva 9. 

På väg ut på det sista varvet stod segerfajten mellan två KTM: er och en Ducati. Pol Espargaro vs Miller vs Oliveira. Två förare som jagade sitt livs första MotoGP-seger. Pol ledde till det sista varvet och fick en bra körning ut ur första böjen. Men när han kom in i bromszonen var Pol väldigt defensiv – allt för försiktig. Detta straffade sig vid utgången och Miller använde all den kraft som Ducati hade att ge för att köra ikapp KTM;en. Under nästa inbromsning var Miller uppe bredvid Pol och gick till attack om ledningen in i utförsbacken med den kluriga högern.

Miller tog sig förbi och höll fast om ledningen genom vänsterböjarna men därefter var Pol återigen starkast. Pol tog ledningen uppför backen och lyckades ta sig upp på insidan av Miller. Det stod nu mer eller mindre klart att det hela skulle avgöras i sista kurvan, på det sista varvet - något vi har sett här tidigare. För att få en bättre körning in i kurva 10 bromsade Miller sent och dök in på insidan av Pol. Det hela resulterade i att de två drev ut, och istället fick se sig bli omkörda av Oliveira, som hela tiden legat och lurat där bakom. Efter att ha hållit kunnat välja sitt idealspår drog Oliveira förbi Miller och Pol för att försegla en historisk seger till sig själv, Portugal och KTM Tech 3. Miller höll fast om andraplatsen för att plocka upp sin andra pallplats på Red Bull Ring 2020, med Pol på tredje plats,  efter att endast 0.540 sekunder skiljde mellan pallplatserna.

Mir fick nöja sig med en fjärde plats, i ett race där han såg oerhört stark ut. Innan rödflaggan var han potentiellt på väg mot sin första MotoGP-seger. Men så blev det inte.  

Dovizioso korsade mållinjen på 5:e plats, 1.4 sekunder från segern. Dovizioso kunde dock glädja sig åt att han nu endast har 3 poäng upp till mästerskapsledaren Quartararo, Ett annat olyckligt offer från den röda flaggan var Nakagami, som måste nöja sig med P7 i Steiermark efter att han såg ut att vara på väg mot en pallplats. Binders avkörning vid kurva 1 kostade honom chansen till en topp-sex-placering, där den tjeckiska GP-vinnaren korsade linjen på åttonde plats, fyra tiondelar före för den främste Yamaha-ryttaren, Valentino Rossi. 

10:e plats gick vägen för nybörjaren Iker Lecuona, som avslutar en fantastisk dag för Red Bull KTM Tech 3. Det är spanjorens andra topp 10 i studs när 20-åringen passerar linjen bara en halv sekund bakom nio-tiden Världsmästare Rossi. Danilo Petrucci (Ducati Team) och Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) slutar före Quartararo, med Johann Zarco (Esponsorama Racing) - som startade från pitlane - och Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) som slutförde poängen. 

Quartararos 13e-placering gör att han behåller sin ledning, men Yamaha-förarna lär nog tycka att det är ganska skönt att lämna Red Bull Ring bakom sig.

Tre poängs skillnad mellan Quartararo och Dovizioso uppe i topp kryddar onekligen saker och ting inför italienarens hemmarace på Misano-banan 13 september. Tredjeplacerade Miller är nu bara 14 poäng efter ledaren tack vare sina dubbla pallplaceringar, sju poäng före Binder på fjärde. 

Topp-10 STYRIAN MOTOGP:
1. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3)
2. Jack Miller (Pramac Racing) + 0.316
3. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.540
4. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 0.641
5. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 1.414
6. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 1.450
7. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) + 1.864
8. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 4.150
9. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 4.517
10. Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech 3) + 5.068