Den spanske Honda-föraren knep segern i helgens thailändska MotoGP på Buriram-banan, och kunde därmed säkra titeln som MotoGP-världsmästare för sjätte gången. Dessutom har han vunnit VM-titeln i 125cc år 2010 och Moto2 år 2012.

Vid en ålder av 26 år och 231 dagar är Márquez den yngsta föraren i roadracingens GP-historia som vunnit åtta titlar.

Denna säsong har Márquez kört jämnt och slutat på första eller andra plats i samtliga race där han har kört i mål. Han tog ledningen i mästerskapet i det spanska Grand Prixet och höll fast vid den placeringen till helgens titelvinst, med fyra race kvar att köras.

Han är dessutom den förare med flest pole positioner i främste roadracing-klassens historia. Dessutom är han den spanska föraren med flest segrar i MotoGP.

Sedan han vann sitt första race 2010, har Márquez vunnit 79 segrar. Han är den enda mannen i sportens historia som har vunnit fem eller fler race under tio säsonger i rad.

Franske Fabio Quartararo (Yamaha) slutade som tvåa i racet, närmast före Maverick Viñales (Yamaha), Andrea Dovizioso (Ducati), Alex Rins (Suzuki), Franco Morbidelli (Yamaha), Joan Mir (Suzuki), Valentino Rossi (Yamaha), Danilo Petrucci (Ducati) och Takaaki Nakagami (Honda) som rundade av topp-tio.

Nästa deltävling i mästerskapet är det japanska Grand Prixet, som kommer att köras 18-20 oktober.