Regerande MotoGP-mästaren Marc Marquez (Repsol Honda Team) fick en skön revansch under söndagens MotoGP på Gran Premio Motul de la República Argentina med en seger på över nio sekunder. Den regerande världsmästaren slog andreplacerade Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) och tredjeplacerade Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) där den italienska duon bjöd på en racelång och tajt duell.

Marquez tog starten och fick snabbt en liten lucka, som var över 2 sekunder på andra varvet.

Med Marc på en till synes överlägsen Den här tävlingen kom till stor del att handla om andraplatsen. Det var Valentino "The Doctor" Rossi som höll andraplatsen halvvägs in i racet, åtta sekunder efter överlägsna Marquez, med Dovizioso, Morbidelli, Petrucci, Miller och Viñales tätt bakom, med Team Suzuki Ecstars Alex Rins som tog hjul på Viñales efter att ha kämpat sig upp från 16:e startposition, och var med och fajtades om en palllacering med 10 varv kvar att köra. Viñales drev därefter ut långt vid kurva 5 och sjönk ner till bakom 8:e-placerade Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu).

Med nio varv kvar att köra låg förarna på andra till sjunde plats parvis, ungefär en halv sekund mellan paren. Dovi och Rossi duellerade längst fram om andraplatsen, Morbidelli och Petrucci fajtades om fjärdeplatsen medan Rins och Miller hade en tuff kamp där bakom. Morbidelli fann sig snart på sjunde plats medan Rins och Miller tog sig förbi honom. Under tiden hade Marquez ledning ökat upp till 12 sekunder.

Med fem varv kvar hade Dovi och Rossi skapat sig en lucka till övriga jagande förare, med Petrucci, Rins och Miller i en tät batalj om fjärde plats. Både Rins och Miller tog sig sedan förib Petrucci vid kurva 5 med tre varv kvar att köra.

På väg in på sista varvet var det Dovi som låg tvåa före Rossi. Dovizioso höll ett tämligen stadigt grepp om andraplatsen, eftersom Yamahan inte riktigt kunde matcha Ducatins drag på rakan, men "The Doctor" lyckades ta sig förbi sin landsman vid kurva 7. En bit längre fram passerade Marquez målinjen för ta sin första vinst denna säsong, och det på ett tämligen övertygande vis. Rossi slutade som tvåa, och fick kliva upp på pallen för första gången sedan det tyska GP:t 2018. Dovi slutade som trea och beger sig till Austin fyra poäng bakom Marquez i mästerskapet.

Strax där bakom var det fullt drama för två Yamaha på det sista varvet. Morbidelli körde in i baken på Viñales vid kurva 7, varpå duon gick i backen och föll ur racet. Plötsligt låg Miller fyra för att upprepa sitt resultat från 2018 års Argentinska GP, medan Rins slutade på femte plats. Petrucci säkrade sin andra på varandra följande sjätteplacering denna säsong.

Nakagami slutade på sjunde plats, medan Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) vann sina första poäng för året med en solid 8:e-plats. Espargaro-bröderna avslutade topp tio, med Aprilia Racing Team Gresinis Aleix på 9:e plats, 0,3 sekunder före Red Bull KTM Factory Racings Pol. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) bjöd på en oerhört imponerande körning i sitt livs andra MotoGP-race för att sluta ynka 0,176 sekunder bakom Pol Espargaro.

Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team), Crutchlow, Francesco Bagnaia (Pramac Racing) och Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing) vann de sista poängen i Argentina.