Helgen MotoGP på holländska Assen "Katedralen" bjöd på synnerligen spännande racing, där 8 förare stod för över 100 omkörningar i ett av det tajtaste och kanske bästa MotoGP-racen genom tiderna.

Marquez tog starten från pole, med Crutchlow hack i häl från andra startrutan, tills Lorenzo tog sig upp från tionde till andraplatsen efter ännu en av sina imponerande starter. Den italienska och katalanska GP-vinnaren väntade inte heller länge på att försöka ta över ledningen heller, attackerade Marquez och de två körde sida vid sida i en fajt som Lorenzo vann. Marquez slog tillbaka ett varv senare vid kurva 15, innan Lorenzo återtog ledningen ännu en gång. Duellen var den första av många; en tidig försmak av vad som komma skulle.

Rossi gjorde sedan sin första attack i racet vid den sista chikanen, som en första repetition och satte fart efter Lorenzo – där Rossi hamnade väl nära och körde in i Ducati-bakifrån. Men båda stannade lyckligtvis på hjulen och båda stannade uppe i täten, med Marquez, Dovizioso, Rins, Crutchlow och Viñales som bildade ett tåg av förare som kämpade om ledningen.

Marquez passerade Rossi, Viñales körde om Crutchlow, Dovizioso tog sig om Rossi, Dovizioso passerade Marquez, Marquez slog tillbaka, Rins smet förbi Rossi och sedan Dovizioso ... men Lorenzo höll fast uppe i ledning. Med åtta förare inom en sekund, från Lorenzo ner till Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) längst bak i ”tåget” var allt uppdukat för att det skulle bli en riktig rysare.

Närkamperna fortsatte. Slutligen lyckades Marquez ta sig tillbaka till ledning för att slutligen skapa sig en lucka och vinna en fantastisk fjärde seger för året - och öka sin poängledning.

Striden bakom var dock inte över, och Viñales hade avancerat  till andraplatsen innan ett sista anfall kom från Rins – där Suzuki-föraren lyckades för att säkra sin första andraplats i MotoGP någonsin. Viñales fick nöja sig med tredjeplatsen, tillbaka på pallen för första gången sedan Texas . "Doktorn" Rossi attackerade sent men smet förbi Dovizioso in i den berömda Geert Timmer chikanen under sista varvet, men "DesmoDovi" tog tillbaka sin förlorade mark vid utgången och fick med sig så bra med fart att han var nära Viñales över mållinjen.

Marquez, Rins, Viñales, Dovizioso och Rossi följdes i mål av Crutchlow och Lorenzo, med Zarco, Alvaro Bautista (Angel Nieto Team) och Jack Miller (Alma Pramac Racing) som slutade inom topp-tio. 

Nästa MotoGP körs på tyska Sachsenring den 15 juli.