Den franske Husqvarnaföraren Mathias Bellino var i storform under helgens spanska deltävling i Enduro-VM för att säkra segern i EnduroGP under såväl lördagen som söndagen med sin FE 450.

Mathias Bellino vann två välförtjänta EnduroGP och Enduro 2-segrar efter en minst sagt lyckat deltävling i Enduro-VM i Spanien. Efter att ha jobbat hårt inför årets sjätte deltävling gjorde han en imponerande start genom att vinna fredagskvällens supertest. Han tog med sig sin höga hastighet in i den första hela tävlingsdagen och vann ett av de tre specialproven under första varvet för att etablera sig i toppen av resultatlistan. Vid slutet av dagen låg han 25 sekunder före sin närmaste utmanare. Alex Salvini från Italien (Beta) knep andraplatsen i EnduroGP före italienske TM-föraren Manuel Monni.

Dag två var det mer av samma från Bellino, som återigen bjöd på en imponerande körning under första varvet. Efter en körning utan misstag tog han segern bekvämt även denna dag och toppade EnduroGP och Enduro 2-klassen för att slutföra en i stort sett perfekt helg.

Mathias avslutade söndagens tävling nästan 30 sekunder före franske Loic LARRIEU (Yamaha) med Nathan WATSON (KTM) på tredje plats i EnduroGP.

E1-klassen vanns under lördagen av Nathan Watson (KTM) före Daniel McCanney (Husqvarna) före finske Eero Remes (TM).  Svenske Yamahaföraren Mikael Persson slutade dagen på sjätte plats i E1-klassen.

Under söndagen var det åter igen Nathan Watson som segrade i E1-klassen, närmast före Daniel McCanney och Pascal Rauchenecker (Husqvarna). Mikael Persson slutade dagen på sjunde plats i klassen. Eero Remes hade en minst sagt dålig dag på jobbet efter att ett tekniskt missöde under sista specialprovet resulterade i att han tvingades bryta tävlingen.

Under lördagen vanns E2-klassen som nämnts tidigare av Mathias Bellino, med Alex Salvini (Beta) på andra plats före Matthew Phillips (Sherco). På söndagen var det återigen Mathias Bellino i topp, närmast före Loic Larrieu (Yamaha) och med Alex Salvini som trea.

I E3-klassen var det italienske TM-föraren Manuel Monni som körde till sig segern under lördagen, med Johnny Aubert (Beta) på andra plats före Jaume Betriu (KTM). Under söndagen var det Steve Holcombe som presterade bäst i klassen för att kamma hem segern, med Manuel Monni på andra plats och Johnny Aubert som trea.

Juniorklassen vanns under lördagen av italienske Hondaföraren Giacomo Redondi med svenske Husqvarnaföraren Albin Elowson på andra plats och spanske Husqvarnaföraren Josep Garcia på tredje plats. Svenske Shercoföraren Kevin Olsen körde i mål på 14e plats medan svenske TM-föraren Oliver Nelson slutade dagen på 17e plats i juniorklassen.

Under söndagen var topp tre i juniorklassen identisk med lördagen, med Giacomo Redondi som etta före Albin Elowson på andra plats och Josep Garcia som trea. Oliver Nelson körde i mål på elfte plats medan Kevin Olsen avslutade söndagen på 15e plats.

Genom att vinna helgens båda tävlingsdagar i juniorklassen har Giacomo Redondi försatt sig i en position att kunna bli den första mästaren i 2016 års Enduro-VM. Efter att ha säkrat sin 12:e dagsseger i årets mästerskap, har Giacomo nu möjligheten att säkra juniortiteln i sin hemma-deltävling i Italien om två veckor.

Svenskhoppet i Ungdomsklassen, Erik Appelqvist, kom tyvärr inte längre än till supertestet i helgens deltävling. Han startade under lördagen men fick svänga av direkt, och det visade sig vara en fraktur i handleden som han fått under supertestet. Erik har flaggat för att han ser ut att missa VM-deltävlingen i Italien om två veckor. Erik ligger för närvarande trea i mästerskapet.

Jack Edmondson (KTM) vann ungdomsklassen under lördagen, med Alexis Beaud (Husqvarna) på andra plats före tredjeplacerade Leo Le Quere (TM). Under söndagen var det åter igen Jack Edmondson som segrade. Enric Francisco (KTM) körde till sig andraplatsen före Lee Sealey (Yamaha).

Laia Sanz (KTM) återvände till toppform i Gordexola, och kunde njuta av en nästan perfekt dag. Hon vann samtliga specialprov i tjejklassen och slutade mer än en och en halv minut före tvåan Maria Franke (KTM). Mästerskapsledande Jane Daniels (Husqvarna) körde i mål på tredje plats, bara 10 sekunder bakom Franke.

Laia Sanz avancerade upp till toppen av tjejernas mästerskap med en vinnande körning under dag två. Precis som under lördagen överträffade hon sina konkurrenter, och hävdade en vinstmarginal på över en minut. Tvåan under större delen av dagen, Jane Daniels (Husqvarna) startade sista motocrosstestet åtta sekunder före Tysklands Maria Franke (KTM) men slutade dagen fyra sekunder efter för att avsluta på tredje plats. Med bara två poäng nu som separerar Sanz och Daniels har båda förarna allt att vinna i den sista omgången i tjejernas mästerskap i Frankrike.

Nästa deltävling i Enduro-VM körs vid italienska Fabriano 16-17 juli.