Under helgen drog årets världsmästerskap i Enduro igång med årets första deltävling vid turistorten Agadir på marockanska västkusten.

Efter fredagens Supertest, där svenske Oliver Nelson tog andraplatsen i juniorklassen med sin TM, fick förarna kämpa mot extremt torra och dammiga förhållanden under lördagen, där den bergiga marockanska terrängen bjöd på en krävande dag av racing för alla tävlande.

I Enduro1-kategorin var det titelförsvararen Eero REMES (TM) från Finland som toppade resultatlistan under lördagen - nära åtta sekunder före Jamie MCCANNEY (Yamaha). Med REMES som vinnare av fyra av dagens specialprov i Enduro 1-klassen gjorde MCCANNEY gjorde en stark körning i sitt första EWC-race efter att ha flyttat upp från juniorklassen för att placera sig som tvåa. Tredjeplatsen i Enduro1-klassen under lördagen gick till Nathan WATSON (KTM), som satte klassens snabbaste tid på vart och ett av de tre motocross-testerna. Victor GUERRERO (KTM) knep fjärdeplatsen, före Gianluca Martini (Kawasaki) och Danny MCCANNEY (Husqvarna). Mikael Persson körde in på 13:e plats med sin Yamaha. Mikael Persson körde in på åttonde plats och har nu samlat på sig 11 VM-poäng så här långt.

Under söndagen var det åter Eero Remes som tog segern i E1-klassen, den dag närmast före Gianluca Martini (Kawasaki) på andra plats före KTM-föraren Nathan Watson.

Mathias BELLINO placerade sig på toppen i Enduro2-klassen, 27 sekunder före Matt Phillips, toppade fransmannen fem av dagens tester i E2-klassen. Ytterligare 10 sekunder tillbaka knep Alex Salvini tredjeplatsen före Taylor ROBERT. Efter 53 minuters racing separerades de två (Salvini och Robert) med bara 0,21 sekunder. Yamaha-duon Loic LARRIEU och Cristobal GUERRERO placerade sig på femte och sjätte plats. Christophe NAMBOTINs ambitioner tog en tråkig vändning när förre världsmästaren kraschade på Endurotestet. Efter att ha skadat handen, kämpade sig ”Nambo” fram till slutet av dagen med betydande obehag och med en rejäl svullnad.

Under söndagen fick Matthew Phillips (Sherco) revansch i om med sin seger, före Mathias Bellino (Husqvarna) och tredjeplacerade Alex Salvini (Beta).

Johnny AUBERT var utan tvekan en av lördagens stora vinnare, där segern i Enduro3-klassen signalerar en viktig formförbättring för fransmannen. Men det var AUBERTs yngre Beta-teamkamrat Steve HOLCOMBE som ledde E3-klassen tidigt under dagen, innan ett misstag från britten och en imponerande vändning under slutvarvet gjorde att AUBERT vann med 15 sekunder tillgodo. Tredjeplatsen gick till fransmannen Antoine BASSET med italienska Manuel Monni (TM) på fjärde plats och Spaniens Jaume Betriu (KTM) som femma.

Under söndagen vanns E3-klassen av Steve Holcombe (Beta), före Antoine Basset (KTM) och med lördagens segrare Johnny Aubert på tredje plats.

I juniorklassen var det Italienska Giacomo REDONDI som toppade resultatlistan, 12 sekunder före sin närmaste utmanare. Spaniens Josep GARCIA (Husqvarna) utvecklades väl i sitt första race i juniorklassen för att ta andraplatsen. Tredjeplatsen gick till Shercoföraren Kirian MIRABET medan Husqvarnaföraren Albin Elowsson knep fjärdeplatsen och Oliver Nelson tog 11e-platsen med sin TM. Kevin Olsen körde i mål på 15e plats.

Under söndagen var det Giacomo Redondi som åter igen segrade i juniorklassen med sin Honda. Josep Garcia tog andraplatsen (Husqvarna) medan Diego Ventura (Gas Gas) körde in på tredje plats. Oliver Nelson körde in på femte plats, före sjätteplacerade Albin Elowson. Kevin Olsen slutade även söndagen på 15e plats.

Albin Elowson ligger nu fyra i mästerskapet med 23 poäng, medan Oliver Nelson är sjua med 16 poäng och Kevin Olsen på 16e plats med 2 poäng.

Bara två sekunder separerade de två toppförarna i ungdomsklassen med Jack Edmondson (KTM) som segrare före Frankrikes Jean-Baptiste Nicolot (Yamaha). De två förarna delade på specialtestvinsterna under dagen för att sluta mer än en minut före tredjeplacerade Valeriana DEBAUD (Yamaha).

Under söndagen var det Jean-Baptiste Nicolot som knep segern i ungdomsklassen före Jack Edmondson på andra plats och tredjeplacerade Valerian Debaud (Yamaha).

Nästa deltävling i Enduro-VM körs i Portugisiska Gouvela 16-17 april.