I helgen körs årets tredje deltävling i Enduro VM, vid Puerto Lumbreras i Spanien. Här kan du läsa en intervju med den svenske Husaberg-fabriksföraren Joakim Ljunggren inför racet.

Efter lysande prestationer vid årets två första deltävlingar, vilket inkluderade en hårdnackad seger under dag ett i Chile, ligger Ljunggren för närvarande tvåa i poängtabellen i Enduro 3-kategorin. Med förväntat torr, dammig och stenig terräng lär spanskboende Joakim stortrivas och har siktet högt ställt.

joakim.ljunggren EWC-2013-Rnd-2_0446

För det första, hur tillfredsställande var det att vinna mästerskapets premiärrace i Chile?

Joakim: "Det var fantastiskt att börja säsongen med en seger. Jag gillar när specialtesterna är tuffa och tekniska och de passade mig verkligen i Chile. Jag kunde pressa hårt med Christophe Nambotin i en kamp om segern. Och när han sedan begick ett misstag kapitaliserade jag på den för att ta segern. Förra gången jag vann var i Sverige år 2008 och det var på snö och is. Så för att vinna under helt andra förutsättningar var mycket givande. "

joakim.ljunggren EWC-2013-Rnd-1_1639

Var du nöjd med din totala insats vid de två öppningsrundorna av Enduro VM i Chile och Argentina?

Joakim: "Det kändes bra att lämna Sydamerika tvåa totalt i Enduro 3-mästerskapet. Förra året hade jag inte den bästa starten på säsongen, inte som jag hade hoppats på, så att vara mycket mer konkurrenskraftig den här gången var en rejäl boost för självförtroendet. Jag njöt verkligen av de två tävlingarna och jag tror att det syntes på mina resultat. Nu är vi snart tillbaka och kör racing i Europa, jag ser verkligen fram emot helgens race. "

Enduro 3-klassen är extremt konkurrensutsatt i år. Vad kommer att krävas för att se till att du är i kampen om titeln i slutet av säsongen?

Joakim: "Det finns cirka sex killar som alla är kapabla att avsluta på pallen i E3. Racingen är mycket tajt som vi har sett prov på redan i år. Jag antar att det är som alltid, göra misstag kan lätt vara skillnaden mellan att vinna eller förlora. Från det första specialtestet tills det sista är ingenting säkert. Det är stenhård racing och du måste hålla fokus hela dagen, men jag föredrar att det är så. "

Som en förare som växte upp med körning i snö och lera i Sverige är du nu en av världens bästa i torr, stenig terräng. Hur har du kunnat anpassa dig och bli så stark i torra förhållanden?

Joakim: "Förra året flyttade jag till Spanien för att förbättra min körning på dessa typer av förhållanden. Jag har alltid känt mig stark på hårt, stenigt underlag, men det fanns områden som jag behövde förbättra. Att kunna ständigt köra och träna på dessa typer av underlag har lyft mitt självförtroende. Jag känner nu att jag är en av de bästa killarna där ute när specialtesterna är tuffa och steniga. "

I år är du också med och kämpar i spanska Enduromästerskapet, hur har det gått för dig?

Joakim: "Under den första rundan fick jag kämpa lite. Det var helgen innan EWC i Sydamerika och jag fokuserade all min träning på det. Vid omgång ett var testerna mycket gräs och jag var inte på topp. Vid runda två var terrängen torr, dammig och stenig och jag blev mer konkurrenskraftig. Jag slutade tvåa totalt på dag ett och sedan vann jag den övergripande klassificeringen under dag två. Sammanlagt var jag snabbast av alla och jag var riktigt nöjd med det. Vi har precis avslutat runda tre av serien och ännu en gång vann jag Enduro 3-klassen och utökade mina poängledning i mästerskapet. Med tanke på att det racet bara är mindre än 60km från Spaniens GP var det perfekt träning för mig. "

joakim.ljunggren EWC-2013-Rnd-2_2011

Vilka mål har satt själv inför helgens GP i Spanien vid Puerto Lumbreras?

Joakim: "Som alltid är mitt mål att försöka vinna eller åtminstone avsluta på pallen. Som sagt är E3 mycket tajt så jag är säker på att det kommer att finnas andra killar som vill göra samma sak. Men jag vet att jag kan kämpa för segern. Jag har smakat på Champagne en gång i år och jag vill smaka på det igen i Spanien ... "

 

Omgång tre i Enduro-VM äger rum i Puerto Lumbreras, Spanien under den kommande helgen.