Finaldagen av det franska GP:t och årets finaldag i årets Enduro-VM kröntes världsmästaren i Enduro 2, den spanske Husabergföraren Pela Renet och världsmästaren i damklassen, Laia Sanz (Gas Gas). Här kan du höra Joakim Ljunggren kommentera sitt VM-silver, och se höjdpunkter från helgens finalrace.

Tyvärr började dagens race mindre roligt för Enduro 1-föraren Matti Seistola (Husqvarna), Lorenzo Santolino (Husqvarna) och Rodrig Thain (Honda), som fick sina motorcyklar stulna från Parc Ferme under lördagskvällen.

Medan Renet fokuserade på att finputsa sin körning i årets Enduro 2-mästerskap var det Johnny Aubert (KTM) som toppade resultatlistan under söndagen, precis som han hade under lördagen. Efter en stark start på dagen hade Aubert snabbt byggt upp ett försprång, som han underhöll under det andra och tredje varvet innan han gjorde anspråk på sin tredje dagsseger för säsongen.

Den finske Husqvarnaföraren Juha Salminen slutade söndagen tvåa efter en närkamp med Renet. Som trea under söndagen gjorde Renet mer än tillräckligt för att hävda sin första mästerskapstitel i Enduro-VM, Husaberg första titel i seniorklassen på 14 år. Spanjoren Cristobal Guerrero på fjärde plats kom tvåa i Enduro 2 VM.

Ludivine Puy (Gas Gas) tog ännu en seger i damklassen, precis som hon gjort under lördagen. Mer än en minut före hennes närmaste rival, Laia Sanz (Gas Gas), säkerställde "Lulu" så att hennes hemmafans hade mycket att fira. Men det var Sanz, som kom till det franska GP:t som ledare av mästerskapet, som kröntes till världsmästare efter sina dubbla andraplaceringar – vilket var nog för att kamma hem sin första Enduro VM-titel. Trea i mästerskapet blev Frankrikes Audrey Rossat.

Under söndagen vann Christophe Nambotin sin 14e seger för säsongen i Enduro 3-VM. Han vann nära två minuter före svenske Joakim Ljunggren (Husaberg). Tredjeplatsen den sista dagen av mästerskapet gick till TM: s Aigar Leok, som också kom trea i mästerskapet efter Ljunggren som kammade hem andraplatsen.

69255 joakim_ljunggren_1024

Ett stort grattis till Joakim Ljunggren som säkrade VM-silvret i E3-klassen!

HÖR JOAKIM KOMMENTERA HELGENS KÖRNING

I Enduro 1 klassen var det Antoine Meo som ännu en gång härskade suveränt under söndagen, men på grund av stölderna av tre motorcyklar i Enduro 1-klassen från Parc Ferme under lördag kväll räknades den sista tävlingsdagen inte in i mästerskapet.

Efter att ha "kört bara för skojs skull" toppade Meo klassen före Husabergs Thomas Oldrati med Fabien Planet (Sherco) som trea. Med Med redan krönt till 2012 års världsmästare i Enduro 1 säkrade Hondaföraren Rodrig Thain andraplatsen i mästerskapet före Thomas Oldrati på tredje.

69241 jesper_borjersson_1024

Jesper Börjesson

Mathias Bellino (Husaberg) hävdade sin 12:e seger för säsongen i juniorklassen, och vann bekvämt före årets världsmästare i ungdomsklassen "Youth", Giacomo Redondi, som flyttade upp till juniorklassen för det franska GP:t. Med Bellino som segrare i alla utom en av dagens 12 specialprov avslutade Husabergföraren hans mästerskak på ett nära på perfekt vis där han fick sällskap på podiet av Redondi och Spaniens Victor Guerrero (KTM). Storbritanniens Danny McCanney, som kom tvåa under lördagen, kraschade bort sig under söndagen, men kom trots det trea i EJ-mästerskapet. Italienska Jonathan Manzi, som kom på 10e plats under söndagen, säkrade andraplatsen bakom Bellino.

Johan Edlund (Husaberg) kom på tionde plats i mästerskapet med 81 poäng medan Robert Kvarnström (Beta) kom på 12e plats med 70 poäng.

Jamie McCanney (Husaberg) visade återigen upp sin stabila körning i Ungdomsklassen och under den större delen av den andra tävlingsdagen såg det ut som om han skulle göra anspråk på segern, precis som han hade gjort under lördagen. Men trots att han startade sista specialprovet med en sex sekunders stor fördel över Portugals Luis Oliveira fick han finna sig tvåa efter den portugisiska Yamahaföraren. Tredjeoplatsen gick till Davide Soreca (Yamaha). I Enduro World Youth Championship slutade Mateo Bresolin (Husaberg) tvåa bakom Giacomo Redondi med McCanney på tredje plats.

Svenske Albin Elowson (Husaberg) placerade sig femma totalt i mästerskapet med 93 poäng, medan Jesper Börjesson (Husaberg) på 11:a med 69 poäng och Mikael Persson (Husaberg) kom på 14e plats med sina 47 poäng.