Årets tredje VM avklarat för Johan Carlsson

Motocross VM i Turkiet

Västerås MK: s Johan Carlsson gick för en stund sedan i mål i årets tredje VM-deltävling i MX1-klassen. Johan som tävlar för Delta-Rentor Racing körde denna gång i Turkiet, på en nybyggd bana cirka 20 kilometer utanför Istanbul. Trots att banan var en ny bekantskap för Johan så gillade han den skarpt, och det var istället en gammal skada som sabbade hans helg då han slog i foten han skadade strax innan Faenza.

 

- Det skedde i andra heatet och det gjorde så ont att jag höll på att svimma. I samma stund så förstod jag att heatet var över för min del, suckar Johan.

Banan i Turkiet var ganska så platt, och bestod av ett stenhårt underlag som tack vare flitig bearbetning av arrangörerna höll sig ganska så bra och erbjöd bra grepp. Tack vare att de kontinuerligt harvade och vattnade banan så erbjöd den flera bra spår trots att den i sin konstruktion var ganska så smal och enkelspårig.


- Jag gillade banan och tror att den passade mig ganska så bra faktiskt. Den blev ganska så spårig naturligtvis, och det fanns en landning efter ett platåhopp där jag var livrädd hela tiden då man landade med bromsen i för fullt rakt bland massor av gropar. Med facit i hand så klarade jag mig bra genom alla hopp, det som blev mitt fördärv var att jag lyckades köra över min sargade fot igen, säger Johan.

Om vi backar bandet så trivdes Johan väl hela lördagen. Hans Suzuki gick klockrent, och hans fot fick inga smällar. I kvalheatet för plats på grinden så gjorde han en ganska så bra start och var bland de 20 främsta tills han gjorde en liten vurpa i en sväng. Efter detta så lyckades han köra upp sig till 24: a igen och hade en fajt med David Vuillemin i flera varv, men mot slutet tappade han två platser och slutade 26: a.


- Jag är ganska så nöjd med lördagen helt enkelt. Jag körde bra och det är det enda jag kan påverka konstaterar Johan.

På söndagen så stod två heat à 35 minuter plus två varv på schemat, och Johan gjorde en klockren start i det första av dessa. I startkurvan fick han dock betala priset för en dålig plats på grinden, och blev så utträngd att han fick stanna för att inte bli tryckt av banan. När han kom igång var han bland de allra sista, men körningen gick bra och han avancerade placering för placering.


- Jag tycker att jag gjorde ett riktigt bra heat, och att jag inte tog poäng beror helt enkelt på att de andra var ännu bättre. Efter 25 minuter låg jag strax utanför poängplats då jag fick en stor sten på näsan och började blöda väldigt mycket. Jag gjorde därför ett lite långsammare varv och tappade mark mot de framför, men jag bet ihop och fick upp tempot snabbt igen därefter.
Jag slutade 23: a till sist fyra sekunder bakom James Noble, säger Johan.

I det andra heatet gjorde Johan en sämre start, men en bättre startkurva och varvade som 25: a. Han höll sin placering i cirka två varv innan han slog i sin fot igen. Smärtan var fruktansvärd och heatet var därmed över.


- Min fot är riktigt dålig tyvärr. Ledbanden i stortån är så uttänjda att jag knappt kan gå utan att tejpa dem, tån hoppar och far helt utan kontroll och hamnar snett och gör ont hela tiden. Jag försöker att vila den, men måste samtidigt träna så det är en svår ekvation att få ihop. Jag har svårt att ens gå banorna på grund av tån. Om tån känns lite bättre ska jag tävla i Mons i Belgien nästa helg, annars vilar jag till nästa VM i Valkenswaard om 14 dagar, säger Johan som nu är på väg hem till Sverige.

Alla resultat hittar ni på www.motocrossmx1.com