Till helgen är det dags för avgörandet i årets Enduro-SM. Det ser ut att bli en final utan dess like. Det är många år sedan det var så tajt i mästerskapet som nu, vilket borgar för spännande racing in i det sista. 

 Vem kommer vinna Knobby Swedish Enduro Cup (bäst oavsett klass)?

Inför lördagen har Albin Elowsson greppet med tre segrar och två andraplatser före Joakim Ljunggren med sina två segrar och tre andraplatser.

Men egentligen kan man säga att det står 0-0 för skulle Ljunggren vinna på lördag och Albin sluta tvåa landar dom på exakt lika poäng med samma totalresultat och då är det den med bäst resultat i sista tävlingen som kammar hem totalsegern.

Så frågan är kommer Ljunggren få stanna kvar högst upp på tronen där han varit i så många år eller kommer Elowsson ta över kungakronan.

Dessa två gör ju även upp om guld och silver i SM2-klassen och där ser Johan Edlund ut att gå mot bronset.

I SM1 har Erik Ljungberg ett gyllene läge att knipa ett guld, då han har 17 poängs marginal till Niklas Persson på andraplatsen. Niklas har i sin tur 7 poängs marginal till Kalle Svensson på tredjeplatsen.

SM3 är redan avgjort vad gäller Guldet då Andreas Linusson stoltserar med maximala 100 poäng och har ointagliga 21 poängs marginal till Martin Sundin på andraplatsen, han i sin tur har nästan lika ointagliga 19 poäng före Martin Larsson på tredjeplatsen. Andreas kommer att köra i SM1-klassen denna helg, som ett test inför kommande race.

JSM1 har varit riktigt jämn under året men inför finalen Har Joakim Grelsson ryckt åt sig 4 poängs ledning före Erik Appelqvist och ytterligare 5 till Pontus Skog. Det var dukat för en härlig fight där men tyvärr skadade sig Appelqvist i VM-finalen och missar därmed lördagens tävling, men trots denna tråkiga avslutning på säsongen så kommer han sannolikt ändå att vinna en medalj.

I JSM2 har Adam Andersson ett gyllene tillfälle att ta guldet, med sina åtta poängs marginal till Jesper Börjesson som nollade under årets tredje deltävling. Alxeander Gunnerheim ligger på tredje plats och har i princip ingen möjlighet att avancera i tabellen då han har 19 poäng upp till andraplatsen.

I SM Dam ser Hanna Berzelius ut att gå mot guldet, efter sin andraplats i årets första tävling har hon följt upp med idel segrar och till finalen kommer hon med en marginal på 11 poäng till Amanda Elvin. Amanda i sin tur har 13 poängs marginal till tredjeplacerade Emmily Smalsjö.

VRM1 ser ut att bli precis lika rafflande som fighten mellan Ljunggren och Elowsson. Här står fighten mellan Krister Thorell och Linus Broaar och förutsättningarna är exakt samma som i den andra fighten, det vill säga snabbast fram till målet vinner årets Guld. Fjolårssegraren Pär Olsson verkar få nöja sig med ett brons i år.

Christer Jansson har dominerat VRM2 hela året och har maximala 100 poäng och är klar segrare. Olof Adielsson på 77 poäng verkar gå mot silver då han har 10 poängs marginal till Mats Algotsson på tredje plats.

Hur kommer det sluta? Ja det vet vi när dammet lagt sig på Helsinge Motorstadion i Söderhamn på lördag eftermiddag.

Som vanligt finns liveresultat och webradio på www.endurosm.se.

Är du på plats kan du även ratta in 91,2MHz på radion för att där följa speakerljudet.

 Mer information om Enduro-SM, Knobby Swedish Enduro Championship, finns på www.endurosm.se