Första-intrycket: GasGas EC300 - 2018 provkörd

Under förra veckan presenterade spanska GasGas sin senaste enduromaskin, EC300, i norra Spanien. Jörgen Gustafsson var på plats och provkörde den nya tvåtaktaren.

Efter en tids ovisshet är Gas Gas åter på gång, och under förra veckan var Fastbikes.se på plats i Spanien då den spanska tillverkaren presenterade helt nya enduromaskinen EC300, som är ett viktigt led i omstarten och förnyelsen av varumärket.

Jörgen Gustafsson kommenterar med första-hands-intryck från provkörningen: ”Allt är nytt. Den är dessutom jäkligt snygg. Fina detaljarbeten, och en del fina finesser. Förgasare och elstart (även kick). Det är i stora drag en väldigt lättkörd, lättsvängd enduromaskin. Fjädringen var det som imponerade mest på mig, det sitter komponenter från Kayaba fram och bak. Det kom en regnskur precis innan vi skulle provköra, men det hann torka upp en del och körförhållandena var mycket bra. ”

Huvudramen är helt ny och tillverkad av krom-molybden, med bakram av aluminium, där chassit med dess Kayaba-fjädring har fått reviderad geometri, ny motor och en till synes ändlös lista av nya komponenter; KYB 48-mm framgaffel, KYB fullt justerbar stötdämpare med låg- och högfartskompression. EXCEL-fälgar, NG bromsskivor, Magura kopplingscylinder, FMF-ljuddämpare med mera… 

Gas Gas uppger 106 kilograms torrvikt. En annan bra detalj är att EC300 kommer med både kick och elstart.

Reportaget med en mer uttömmande utvärdering av modellen kommer att publiceras senare på Fastbikes.se.