Under helgen kördes 100–årsjubileet av Novemberkåsan, som den här gången arrangerades av SMK Trollhättan tillsammans med BMK Uddevalla, med tävlingscentrum förlagt till Glimminge Motorstadion. Det visade sig bli en synnerligen blöt och tuff tillställning där KTM-föraren Joakim Ljunggren blev historisk i och med sin sjunde seger i denna stentuffa endurotävling.

Under presskonferensen inför start kommenterade Joakim Ljunggren huruvida han var extra spänd inför årets race, med tanke på att en sjunde seger skulle göra honom historisk.

Joakim svarade: ”Det var mycket press förra året också. Då kunde jag ta hem min andra kåsa, och Pela var där, och då var det också mycket press. Så det känns ungefär samma nu. Jag är alltid laddad för det här. Jag gillar den här tävlingen, svårt och jäkligt. Det är lite av min favorit.”

Men även om Joakim har stor rutin och verkligen stortrivs då det är riktigt bökigt och jäkligt, så skulle det inte bli helt enkelt att köra till sig ännu en seger i denna klassiska endurotävling. Redan tidigt i racet var han hårt uppvaktad av framförallt Albin Elowson (som var snabbare än Joakim på SS2 och SS4), och där bakom jagade även Niklas Persson, Martin Sundin och Henrik Lindholm. Albin Elowson såg ut att vara det främst hotet mot Joakim Ljunggren, men efter en vurpa där han skadade sin redan tidigare skadade hand kastade Albin in handduken efter SS5.

Slutligen blev Joakim Ljunggren historisk då han som första personen någonsin vunnit sju segrar i Novemberkåsans 100-åriga historia.

Efter en fullgasvarvning på mållinjen, lyftes armarna mot skyn och han fick en välförtjänt dusch att skumpa, för att fira sin sjunde seger i Novemberkåsan.

Så här kommenterade Joakim direkt efter målgång: ”Stort tack. Det är sjukt skönt. Man är nervös in till sista metern. Det har varit en jäkligt lång och tuff kåsa. Det har varit nervöst, och det har hänt grejer. Jag har haft en bra ledning hela tiden, så då är man extra nervös att man ska köra sönder något. Äh, fy fan vad kul.”

KTM-föraren Joakim Ljunggren från Karlskoga EK körde i mål som tämligen överlägsen totalsegrare, efter 15 specialsträckor, på totaltiden 6:50:56:07. Alltså närmare 7 timmar av racing mot klockan i den tuffa terrängen i skogarna kring Glimminge Motorstadion i Uddevalla.

Niklas Persson, även han från Karlskoga EK, körde i mål som totaltvåa med sina KTM, på totaltiden 7:24:35,69

Martin Sundin, från Kumla EF, körde in mål som totaltrea, med sluttiden 7:34:40,79, följd av Henrik Lindholm (KTM), Jesper Börjesson (Husqvarna), Erik Ljungberg (Kawasaki ), Oliver Nelson (Husqvarna), Viktor Karlsson (Husqvarna), Emil Andersson (Husqvarna), och Marcus Adielson (Husqvarna).

Totalt 26 förare klarade sig hela vägen till målet. Amanda Elvin (KTM) var enda tjej i det 151 man stora startfältet, och bröt efter SS10.