Den polske KTM-föraren Taddy Blazusiak fick en vinnande start på 2014 års säsong i Superenduro-VM med seger i årets första omgång, som kördes under söndagen i Liverpools Echo Arena. Med tre segrar i tre race, dominerade han helgens tävlingar och fick kliva upp på det översta steget på prispallen. Även Sherco-föraren David Knight fick njuta av en lyckad start på sin säsong efter att kommit tvåa med Spanske Husabergföraren Dani Gibert på tredje plats. I juniorklassen stod svenske KTM-föraren Andreas Linusson för kvällens glädjande formbesked.

Efter att ha noterats för den snabbaste tiden i Super Pole-heatet säkrade BLAZUSIAK möjligheten att först få välja startplats. Med tuffa och tekniskt mycket krävande banförhållanden tog KTM-föraren starten i första finalheatet för att därefter snabbt bege sig in i den andra böjen, tog Knight upp jakten och gjorde ett försök att ta över ledningen. Men Blazusiak gav svar på tal, och vann kvällens första race tämligen bekvämt. Med KNIGHT tvåa, var GIBERT trea. I den omvända startordningen för Final #2 , utnyttjade GIBERT sin startplats från den främre raden. Efter att ha tagit sig förbi den tidigare ledaren Kyle Redmond (USA - KTM) på varv tre, arbetade spanjoren hårt för att hålla den jagande BLAZUSIAK i schack. Men den polske KTM-föraren hittade en bättre linje genom vattensamlingen, och tog ännu en gång över tätplatsen och vann kvällens andra raceseger. Gomez fick nöja sig med tredjeplatsen efter att ha blivit omkörd av Gibert.

Inställda på att säkerställa ett hat-trick av segrar i Liverpool vann BLAZUSIAK starten i Final #3, och till synes bekväm uppe i tätpositionen körde han tämligen ohotad till kvällens tredje seger. David Knight studsade tillbaka från femte plats i Final #2 för att ta andraplatsen i kvällen sista race, och säkrade därmed andraplatsen i tävlingen. Trots sin sjundeplats i Final #3 knep GIBERT den sista pallplatsen för kvällen. Med sitt 5-3-5-resultat slutade GOMEZ som fyra totalt med Cody WEBB (USA - Beta ) som femma.

Joakim Ljunggren som bytt från Husaberg 300-kubiks 2-takt till Husqvarna 250 4-takt kom sjua totalt efter en fjärdeplats och två sjundeplatser i den stentuffa konkurrensen.

HÖR JOAKIM LJUNGGREN KOMMENTERA HELGENS RACE
Intervjun är utförd av Mikael Sandberg – www.tibromk-enduro.nu

I Juniorkategorin var det Jamie MCCANNEY från Isle of Man (Husqvarna) som säkrade det översta steget på pallen. Bakom MCCANNEY kom Sveriges Andreas Linusson (KTM) som en glad överraskning och lovar gott för framtiden. Efter att ha vunnit Final #1, kom Linusson fyra i Final #2 och slutade som tvåa bakom MCCANNEY. Italienske KTM-föraren Giacomo REDONDI var tvåa i finalen #2 och säkrade tredje pallplatsen. Polens Pawel SZYMKOWSKI (KTM) kom fyra med Sveriges Magnus Thor (KTM) på femte plats.

I damernas tävling var det förhandsfavoriten Laia SANZ ( Spanien - Honda ) som slutligen tog hem segern. Hårt pressad av Storbritanniens Emma BRISTOW (Sherco ) i slutfasen av racet höll spanjorskan sina nerver i shack och korsade mållinjen som vinnare. Imponerande i hennes livs första Superenduro-race, var Bristow tvåa med Jane Daniels (GB - Husqvarna) som återhämtade sig från en mycket dålig start för att ta tredjeplatsen. Spaniens Sandra GOMEZ ( Husaberg ) och Fionn GRIFFITHS ( GB - KTM ) var fyra respektive femma.

2014 års Superenduro-VM fortsätter med runda två i Polen den 14 december.