Taddy Blazusiak säkrade en X-Games-guldmedalj i finalen av Enduro-X vid Foz do Iguaçu i Brasilien. I mötet med några av världens bästa Endurocross-förare, tog KTM-föraren en start-till-slut-seger i Enduro X-finalen.

X-Games Brasilien var första gången som Enduro-X har körts "utomhus", där de tävlande möttes av en betydligt större och mer krävande bana än normalt. Med extremt hala banförhållanden kom segern allt annat än enkelt för Blazusiak.

Han fick verkligen kämpa för att hitta grepp i hans kvalheat, där han sedan kraschade vid en av de knepiga sten-sektionerna och tvingades kämpa sig från den bakre delen av fältet och slutade på femte plasts.


Trots ett svårt utgångsläge vid finalen, fick Blazusiak till en bra start och var uppe i täten strax efter den tredje kurvan. Väl uppe i täten möttes han av hårt motstånd från rivaliserande Cody Webb. Under de första fyra varv av loppet bytte de två tätförarna plats flera gånger samtidigt som de båda kämpade med att hitta det perfekta spåret runt banan. Fullt medveten om att varje misstag skulle visa sig kostsamt, höll Blazusiak en stadig rytm medan Webb kraschade ut ur toppstriden ungefär halvvägs in i racet.

Under de resterande varven höll Blazusiak ett tämligen stadigt tempo, och höll en komfortabel ledning över de jagande förarna, och efter en till synes felfri avslutning säkrade han en välförtjänt seger.

Blazusiak vänder nu sin uppmärksamhet mot runda ett av AMA Endurocross Championship som äger rum den 3 maj i Las Vegas innan det är dags att ladda inför runda två av X-Games-serien i Barcelona, Spanien, 16-19 maj.

Taddy Blazusiak kommenterar segern: "Kvällen jag hade var helt overklig. Först och främst var bytet från rallycykel tillbaka till min Endurocross-cykel var mycket, mycket svårare än jag hade förväntat mig. Jag kan inte minnas senaste gången jag kände mig så illa till mods på en motorcykel. Mängder av saker gick dåligt under tidigare delen av kvällen, men tack och lov redde det ut sig, och det är härligt att få ytterligare ett X Games-guld. Banan var riktigt coolt, men den blev så hal att det var en kamp för överlevnad. Det var en varm kväll, men det var fuktigt. Jag körde i något slags överlevnads-läge från början. Jag fick välja startplats som tionde man, men lyckades ta ledningen under det första stenpartiet. Cody Webb körde stark, men jag visste att pressa alltför hårt inte var rätt väg att gå. Jag höll en hastighet jag var nöjd med, och gasade lite extra under de få delar av banan där det var möjligt. Det är fantastiskt att ha vunnit ... Jag hoppas bara att det går lite smidigare vid nästa X-Games i Spanien. "

 

Resultat – Enduro-­‐X Final, Brazilien

1.
Taddy Blazusiak
(KTM)
12:45.160;

2.
Cody Webb
(Beta)
12:54.633;

3.
David Knight
(Honda)
13:04.609;

4.
Colton
Haaker
(Honda)
13:19.001;

5.
Taylor Robert
(Kawasaki)
13:23.405;

6.
Mike Brown
(KTM)
13:40.964;

7.
Cory Graffunder
(Husqvarna)
14:15.803;

8.
Kyle Redmond
(KTM)
12:51.190;

9.
Alfredo Gomez
(Husaberg)
13:02.608;

10.
Max Gerston
13:11.910...