Anders nya lagkamrater

Under 2007 smög BMW igång sin tävlingssatsning inom Enduro med G450X. Under 2008 har BMW haft flera kontrakterade fabriksförare i sitt stall, bland annat sjufaldige endurovärldsmästaren Anders Eriksson. Nu fylls laget på med toppförarna David Knight, Juha Salminen och Marko Tarkkala.

När jag talar med Anders Eriksson får jag klart för mig att han är nöjd med året och vad han och BMW har åstadkommit med den nya maskinen. Anders avslutade VM-säsongen med en fin körning i franska Alés. På gotland fick han till en bra start och gjorde sällskap med GGN-vinnaren Mats Nilsson under i stort sett hela första varvet.

fb_anderseriksson3

Dessvärre var Mats tempo för högt och Anders som körde en större 450-kubikare fick svårt att hänga med på den hala kalkstenen. Nästa vecka är det Novemberkåsan som gäller, och Anders är taggat upp över öronen.

fb_anderseriksson8

Inför 2009 satsar BMW stenhårt på enduro, och i veckan blev det klart att David Knight från Isle of Man och finländarna Juha Salminen och Marko Tarkkala kommer att göra sällskap med Anders Eriksson, Simo Kirssi och Jeff Goblet under 2009. Exakt vem som kommer att tävla i vilken klass är däremot inte officiellt i dagsläget.

 

fb_davidknightDavid Knight: "Precis som alla förare måste du verkligen tro på både din maskin och laget för att prestera ditt allra bästa, och jag har absolut förtroende för BMW. Det är en spännande tid för alla inblandade. Arbeta med nya människor, vara med och utveckla och samtidigt tävla med en för mig helt ny cykel är ingen liten utmaning, men jag vet att mitt engagemang motsvaras av BMW:s. Det faktum att jag kommer att tävla för BMW i samband med min återkomst till WEC gör verkligen att allt är spännande för mig. Min motivation att vinna är större än någonsin, och jag vet att BMW är lika målmedvetna på den punkten som jag är. "

fb_salminenJuha Salminen: "Jag tror att alla kan se hur engagerade och seriösa BMW är över den nya G 450 X och WEC. Personligen ser jag verkligen fram mot den här nya tiden i min karriär. De framsteg som laget och ingenjörer har gjort i två år är häpnadsväckande. Vad är som känns extra bra för mig är det faktum att trots att BMW är ett stort företag med enorm erfarenhet är Enduro-teamet fortfarande ungt. Jag vet att de kommer att lyssna på mina idéer - och tankar från alla andra förare i laget - som kommer att hjälpa oss alla prestera vårt bästa. Det är också ett genuint fabriksteam, vilket innebär att vi kommer att kunna anpassa våra cyklar precis som vi vill ha dem. Det kommer att bli ett spännande år. "

markotarkkalaMarko Tarkkala: "Jag ser verkligen fram emot denna nya utmaning. Med en ny cykel, nytt team och nya människor det är en mycket spännande tid för mig, och med hårt arbete under vintern ser jag fram emot att ett härligt 2009. BMW har visat att deras cykel är extremt konkurrenskraftig, så jag ser fram mot att få köra första tävlingen med den. Det känns också bra att vara tillbaka och arbeta med Kari Tiainen. Han är en god vän och har alltid hjälpt mig, så jag ser fram emot att arbeta med honom igen. "

fb_anderseriksson6

Berti Hauser (Director BMW Motorrad Motorsport): "Konkurrensen har aldrig varit högre i WEC, vilket gör det allt mer krävande för både förare och team att nå framgång. Under hela 2008 har BMW Motorrad Motorsport team fått värdefull erfarenhet inom många olika områden. Även under 2009 års WEC kommer vi att ställas inför många utmaningar, men jag är övertygad om att BMW kommer att bli ett av de starkaste lagen i serien. Det är spännande tider för BMW. "

fb_anderseriksson

Peter Müller (Executive Vice President - Development and Model Series): "Vi lärde oss mycket under 2008 års säsong och har kontinuerligt utvecklat och förbättrat G 450X. Vår ambition var att nå pallen och vi uppnådde detta mål. Nu, efter första slutförda säsongen i Enduro VM, har cykeln nått en punkt där allt är möjligt. Vi är övertygade om att vi kommer att skapa uppståndelse och att vi kommer att ha ett av de starkaste lagen i Enduro VM under 2009."

fb_anderseriksson4

2009 års VM-kalender i Enduro
Runda 1 - Portugal, Penafiel, 21-22 mars
Runda 2 - Spain, Igualada, 28-29 mars
Runda 3 - Italy, Iglesias, 18-19 april
Runda 4 - Finland, Riihimaki, 13-14 juni
Runda 5 - Slovakia, Puchov, 20-21 juni
Runda 6 - Mexico, Valle del Bravo, 18-19 juli
Runda 7 - Greece, Serres, 29-30 augusti
Runda 8 - France, St Flour, 12-13 september