Vilken fantastisk helg jag hade i Haslemoen, Norge! Jag är så glad, kunde inte tro att jag skulle ha denna framgång, kommenterar Annie Seel efter att ha vunnit lördagens endurorace ”Solørslitern” och blivit tvåa bland damerna i söndagens Nordiska mästerskap i Enduro. Här kan du läsa hennes rapport från helgens bravader.

Vi hade två dagar av riktigt bra endurorace. Arrangörerna bjöd på en bra blandning av lera, stenar och rötter. Men för det mesta ganska snabbt roligt spår - vilket jag gillar.

På lördagen vi körde en 2-timmars "hare-och-hund" endurorace som kallas Solørslitern. Det var väldigt blött och lerigt tack vare det häftiga regnande dagarna innan.

Jag och Camilla planerade att hålla ett bra tempo, men inte trycka för hårt för att spara på energi för den "stora tävlingen" på söndagen. Vi jagar alltid varandra när det är racing, så även i det här fallet. Jag tog starten och under nästan 3 varv låg Camilla hack i häl på mig, och om jag gjorde ett misstag tog hon ledningen tills jag tog mig förbi igen - mycket roligt!

Jag ledde med ett par minuter när Camillas motorcykel tappade kedjan och hon silverplatsen - vilken besvikelse.

När jag körde ut på mitt sista varv ledde jag ganska bekvämt och var den enda tjejen att köra 4 varv. Jag kände mig väldigt trött på sista varvet, men känslan av en vinst gjorde det hela bättre!

nm2010_solor_podium

Efter tvätt och service var cykeln redo för race igen. Men jag var lite orolig att jag hade slitit aningen för mycket inför söndagens mästerskapsrace, som skulle komma att vara tuffare. Min ambition var att försöka hänga med bland toppkvinnorna, även om jag vet att de är bättre förare än jag är i enduro.

Söndag morgon kände jag mig frisk och såg verkligen fram emot racing. Vissa racingnerver infann sig då jag stod på startlinjen, men jag kände mig säker. Jag visste att svenska Jessica Malcolmsson är en bra förare, vann kör enduromästerskapet och vann Gotland Grand National 2008. Om jag kunde ta rygg på henne under ett varv skulle jag bli mycket glad.

De norska förarna hade aldrig tävlat mot förrän nu, men jag hörde att Irene Askeland var riktigt bra. Arrangörerna hade för mästerskapet lagt till vissa nya tekniska delar på banan. Jag gick dem för att försöka hitta bra spår ... och jag fruktade den klippiga klättringen, inte min grej egentligen, det brukar alltid sluta med att jag faller och slår sönder min cykel.

Normalt brukar jag köra järnet från början men nu tog jag det lugnt, och lät taktiskt norska Irene leda för att jag skulle kunna se hennes spår. Vi nådde den steniga klättringen efter bara några minuter och hon tog den bästa linjen förstås - men fastnade och föll. Jag kunde inte vänta så jag försökte en annan klättring och välte. Båda av oss fick gå och jag jagade henne för en liten stund tills jag hittade ett bra spår att passera på.

Senare hamnade jag i några djupa lerspår efter att en av de manliga förarna satt fast i det "bra" spåret jag skulle ta - och jag var snabbt tvungen att byta spår men fastnade - SH * T!

Medan jag svor kom Jessica ikapp, och fastnade! Då Irene kom var det "bra" spåret fritt och hon passerade oss lätt, och så gjorde även Camilla. Nu var jag rykande het och kastade cykeln på sidan och drog ut den. Fullpumpad med adrenalin körde jag för att fånga Camilla så fort jag kunde. När jag kom ikapp henne bestämde jag mig för att låta henne leda så att jag kunde lugna ner mig lite, trots allt var det bara första varvet och ett par till att köra ...

Jag hittade en bra rytm och snart passerade vi Irene som paddlade fram genom några djupa vattenfyllda spår. Nu ledde Camilla och jag låg precis bakom hennes bakhjul. Så jag planerade "stöten" och vid nästa berg- och leravsnitt halkade hon och jag hittade en helt annan linje - de vattenfyllda spår som ingen annan använde. Tja, det var ett vinnande spår och jag använde det för resten av loppet - det var bara vatten och inga hinder, och jag visste att ingen annan skulle använda det eftersom det såg för djupt ut.

Jag låg i täten och då jag gick ut på varv 3 hade jag 44 minuter tills flaggan skulle falla. Jag beräknade att om jag inte pressade kanske detta skulle vara sista varvet. Jag tittade bakåt för att försöka se Camilla, men såg henne inte, så jag saktade ner min takt bara en aning. Jag var bara ett par kilometer före mål när Jessica dök upp - och hon körde bra och stadigt genom det sista avsnittet och passerade mig! Hon drog ... Wow - Jag var så imponerad av hennes körning! Jag kunde inte hålla jämnt med henne i stenpartiet och accepterade att hon skulle vinna.

När jag kom på det sista motocrossavsnittet innan varvningen drog Jessica in i depån för att tanka och jag insåg att vi hade fortfarande hade tid att ge oss ut på varv fyra! Loppet var på!

Jag drog ut på varv 4 mindre än en minut före Jessica, men kunde inte göra ett enda misstag och var helt fokuserad. Jag körde det bästa jag kunde, klarade alla tekniska partier utan problem, körde så fort jag kunde på de snabba avsnitten. Jag har aldrig kört bättre enduro i mitt liv! Jag visste inte hur långt efter Jessica var, vilket var jobbigt ...

Då jag kom fram till sista ler- och rotavsnittet bara 2 kilometer från mål var Jessica strax bakom. Och hon visade ingen nåd då hon passerade. Jag var besegrad.

Men jag var den lyckliga silvermedaljören - eftersom jag på sista varvet hade kapat min varvtid med ungefär 4 minuter! Jag trodde aldrig jag skulle ha kört så här bra utan att ha Jessica flåsande i nacken - hon är en bättre förare och en värdig vinnare!

nm2010_podium

Det blev en trippel för Sverige i damernas Nordiska Mästerskap i Enduro, Jessica vann, jag kom tvåa och Camilla kom trea - GRATTIS till oss alla!