I går kväll ringde Thomas och meddelade att han var ute på den för dagen avslutande 30 mil långa transportsträckan. Torsdagens etapp (12 av 14) mellan San Juan och San Rafael i Argentina var med sina 796 kilometer den längsta i årets Dakarrally. Thomas Berglund (KTM) från Vallentuna strax norr om Stockholm, körde i mål på dagens 16:e tid, 35 minuter efter dagens snabbaste förare, Francisco Lopez (Aprilia). Thomas ligger nu på 11:e plats i sammandraget och har 49 minuter upp till 10:e plats. Här kommenterar Thomas dagen. Dessutom kan du se höjdpunkter från dagens etapp.

 

 

 

Torsdagens etapp var rallyts längsta dag. Senare på kvällen ringde Thomas och berättade om dagens körning. Däremot det blev ingen planerad ljudinspelning från Thomas.

Alla dessa långa transportsträckor gör livet mindre roligt för Thomas i Dakarrallyt, landskapet där han var för stunden var öde och torrt, inget att titta på och 15 mils körning kvar. Just i detta ögonblick längtade han hem till Sverige och snön... Han berättade att torsdagens körning flutit på ganska bra, han hade kört om en hel del förare och legat bra till ända till slutet på specialsträckan. Då hade han gjort en liten vurpa i högre fart, tappat luften och blivit tvungen att stanna en liten stund. Han hade då blvit omkörd av ett par förare. Det var dock inget som påverkade slutresultatet, även om han annars kanske hade kunnat köra in några minuter mot Pedrero Garcia.

Han berättade också att folket i Argentina var helt galna i de tävlande och rallyt i sig. När han ringde satt han i ett dike och käkade lite energikakor och dracka vatten mitt i ödemarken och då kom det en bil med en kvinna som stannade för att fota honom där han satt. Roligt, men det lät som det började bli lite påfrestande.

 

Vidare meddelade Thomas att allt gått bra och det enda som varit ett litet problem var vid tankningen vid målgången då det börjat läcka bränsle från tanken. Tydligen så hade det blivit en skada vid vurpan häromdagen och det hade resulterat i att det nu läckte bensin. Efter vad som hände med teamkamratens Arredondos (som brann upp häromdagen) motorcykel så var Thomas snabb med att riva av tanken från motorcykeln och för att säkerhetsställa att det inte skulle finnas någon påfallande risk för brand.

 

Under fredagen körs Dakarrallyts 13:e av 14 etapper, som liksom torsdagen är en riktig långkörare. Efter 76 kilometer inledande transportsträcka är det 368 kilometer specialsträcka som hägrar innan dagen avslutas med 281 kilometer transport.

 

Höjdpunkter från etapp 12 i Dakarrallyt

{youtube}-qbcLUejKnQ{/youtube}