Kort före att det var dags att anmäla sig till 2010 års Dakarrally ändrades plötsligt reglerna dramatiskt helt utan förvarning. Bland annat tvingas Thomas Berglund liksom Pål Anders Ullevålseter samt Marc Coma och Cyril Despres att köra med en särskild strypning i insuget hos sina KTM-motorcyklar. Detta medan flera andra mycket erfarna och duktiga enduroförare får tävla med ostrypta motorcyklar. I och med den plötsligt uppkomna regeländringen valde KTM att officiellt hoppa av tävlingen. Däremot kommer deras servicefordon med personal finnas på plats, liksom flera av deras fabriksförare.

 

Om du förväntade dig ett helt KTM-fritt 2010 Dakar-rally, som inleds i den argentinska huvudstaden Buenos Aires den 1 januari 2010, trodde du fel. För även under den kommande tävlingen kommer armén av KTM:s privata förare, med stöd - som vanligt - av det officiella KTM-serviceteamet.

fb_29283_Marc_Coma__2_1024

Marc Coma

 

Förra årets Dakarvinnare Marc Coma kommer liksom tvåfaldige Dakarvinnaren Cyril Despres och Thomas Berglund med flera köra den encylindriga LC4:an i strypt utförande där insuget har försetts med en särkilt utformad strypning.

Stefan Pierer, VD för KTM Sportmotorcycle AG, hade följande att säga om den fortsatta närvaron av KTM:s stora encylindriga motorcyklar:

"KTM har format rallysporten på ett sätt som inget annat företag kommer ens i närheten av. Konstruktion och tillverkning av KTM 690 Rally matchar vår " Ready to Race "filosofi perfekt. Det faktum att så många ledande förare och privata förare fortsätter att sätta sin tillit till KTM och den service vi ger bara tjänar till att bekräfta vår tro".

fb_Stefan_Pierer

I startfältet kommer bland annat föregående års vinnare Marc Coma finnas med liksom hans märkeskollega från Cyril Despres.

Despres, den framstående franska talangen, som nyligen har genomfört ett uthållighetsprov som varade i flera timmar i sitt adopterade hemland Andorra, kommenterar det kommande Dakar-rallyt:

"De kan begränsa våra KTM 690 rallymotorer med prestandahämmande strypningar, men de kan inte strypa vår erfarenhet, vår professionalism och vår strävan. Vi vill vinna!"

fb_Cyril_Despres

Cyril Despres

 

Dakar-rallyt 2010 startar i Buenos Aires på nyårsdagen. 83 av de 161 motorcyklisterna kommer att delta i tävlingen i sadeln på en KTM. Även i quad-kategorin finns KTM representerad med bland annat den italienska kvinnliga föraren Camelia Liparoti, som kommer att tävla med en specialkittad KTM rally quad.

Mellan start och mål för rallyt, som avslutas i Buenos Aires den 16 januari, måste förarna köra närmare 900 mil, under 14 hela dagsetapper och övervinna den legendariska Atacamaöknen i norra Chile.

År 2007, då Dakarrallyt fortfarande kördes i Afrika, körde Thomas Berglund, som till vardags tjänstgör som kapten på Svea Livgarde, i mål på en 19:e plats totalt. Året därpå ställdes rallyt in på grund av terroristhot. Detta ledde i sin tur till att rallyt i år flyttades till Argentina och Chile i Sydamerika. Thomas Berglund var med i rallyt, och låg på en femtonde plats då han under tionde sträckan skadade nacken i en omkullkörning och valde att kasta in handduken. Nu är han på gång igen.

fb_berglund2-stor

Thomas Berglund

 

Klicka HÄR för att stödja Thomas Berglunds Dakarsatsning.

Läs mer om Thomas Berglund HÄR

 

SE INTERVJUN DÄR THOMAS BERÄTTAR LITE MER...

Film i Quicktime-format

{mov}dakar-berglund{/mov}

OBSERVERA ATT DET KAN DRÖJA EN STUND INNAN FILMEN BÖRJAR SPELA

Film i Flash-format

{flv}dakar-berglund{/flv}

 

Se inslaget i Sportnytt om Team Scandinavia inför 2009 års Dakar

{flvremote}http://www0.c00928.cdn.qbrick.com/00928/kluster/20081205/SP-081205-DAKAR.flv{/flvremote}

(Foto: Per Frisell)