September 2014 var Fastbikes.se på plats under världslanseringen inklusive provkörning av eldrivna KTM Freeride E. Nu, tio år senare, har KTM presenterat 2025 års KTM FREERIDE E, som markerar en viktig milstolpe för företaget.

KTM värdesätter de stora fördelarna med plattformen: KTM FREERIDE E hanterar inte bara miljöfrågor kring offroadkörning (låga utsläpp, nästan ljudlös gång, vilket innebär att den kan köras nästan var som helst), utan erbjuder även låga underhållskostnader. 

2025 KTM FREERIDE E 3

2025 års KTM FREERIDE erbjuder omedelbart vridmoment och kraft, och de båda bromsarna på styret gör att erfarna förare kan fokusera mer på teknik och positionering, medan nybörjare får en enklare introduktion till endurokörningens ädla konst.

2025 KTM FREERIDE E 4

Redan 2014 lanserade KTM KTM FREERIDE E i både Enduro- och Motocross-varianter och senare även en landsvägsanpassad version för stads- och fritidskörning. Ett decennium senare har tekniken utvecklats, hårdvaran blivit bättre och lättare, och mjukvaran smartare. 

2025 KTM FREERIDE E 5

Nu lanseras den senaste versionen av KTM FREERIDE E, vilket visar att KTM tror på framtiden för eldrivna motorcyklar. 2025 års KTM FREERIDE E är en naturlig fortsättning på den framgångsrika SX-E-modellerna från KTM, som fungerar som en perfekt inlärningsplattform för framtida motorcyklister.

Vad är nytt?

Med en nominell effekt på 11 kW, 19,2 kW toppeffekt, 37 Nm vridmoment och en topphastighet på 95 km/h, är motorn mycket tystare, svalare och säkrare än tidigare. Den är också vatten- och dammtålig och helt integrerad i motorcykelns övergripande karaktär. Tre körlägen (ECO, NORMAL och SPORT) och tre kraftåterhämtningsinställningar (OFF, MID och HIGH) ger flexibilitet i fråga om räckvidd och kraft. Traction control kan justeras för att begränsa eller öka graden av tillåtet bakhjulspinn. Ytterligare säkerhetsfunktioner inkluderar en "rollover sensor" som stänger av strömmen vid en vurpa.

2025 KTM FREERIDE E

KTM har prioriterat smidighet och lätt hantering och utvecklat en ny ram. Geometrin har förändrats och hjulbasen breddats för ökad stabilitet och komfort. Ramen är gjord av krom-molybdenstål och motorn och batteriet fungerar som bärande element, vilket håller vikten under 112 kg. Den förstärkta aluminium- och glasfiber-nylonramen bidrar också till detta. Sadelhöjden är 910 mm.

636083 2025 KTM FREERIDE E Statics STATICS 02 STATIC IMAGES STATIC

Det 29 kg tunga MX50 litiumjonbatteriet har testats under extrema förhållanden och är utbytbart, vilket möjliggör användning av ett andra batteripaket medan det första laddas. Kapaciteten är 5,5 kWh, en förbättring på 1,5 kWh jämfört med tidigare modeller, vilket ska ge 20 % längre körtid. Batteriets livslängd uppges överstiga 1000 laddningscykler innan effektiviteten minskar till 80 %. Typisk körtid för Endurokörning på en laddning beräknas till mellan 2 och 3 timmar.

636089 2025 KTM FREERIDE E Statics STATICS 02 STATIC IMAGES STATIC

KTM FREERIDE E levereras med en 660 W-laddare och full laddning tar 8 timmar med vanlig hushållsström. 20–80 % laddning uppnås på 4–5 timmar.

Den senaste generationen WP-fjädring sitter på plats. Framgaffeln är en 43 mm WP XACT-gaffel med luftkammare i vänster och oljedämpning i höger gaffelben, och bakfjädringen har optimerats med det nya WP XPLOR PDS-systemet för att ge 250 mm fjädringsväg. Justeringar görs enkelt med verktygslösa reglage för kompression och retur.

Andra funktioner inkluderar svarta aluminiumhjul, BRAKETEC-bromsar med 260/240 mm skivor fram och bak, en ny styrenhet för körlägen samt ny grafik och estetik.

LÄNK: PROVKÖRNING AV KTM FREERIDE E - 2015

LÄNK: KTM Freeride E-SM / E-XC : PROVKÖRDA

 

2025 års KTM FREERIDE E - Tekniska höjdpunkter

Ny 2025-modell från grunden, ny KTM-drivlina

11 kW nominell effekt, 19,2 kW toppeffekt, 37 Nm vridmoment och en topphastighet på 95 km/h

20 % mer batteripotential. 8 timmars laddningstid med 660 W enhet, 1,5 timmar med 3,3 kW strömladdare (0-100 % kapacitet) & 5,5 kWh batterikapacitet för 2-3 timmars Enduro-körtid

21”/18” aluminiumfälgar

Justerbar och lätt WP XACT- och XPLOR-fjädringsteknik 

omdesignad kromolystålram specialbyggd för plattformen och 112 kg totalvikt

Avtagbart batteri

Nya 2025 års KTM FREERIDE E kommer att rulla av den österrikiska produktionslinjen i december och kommer att finnas tillgänglig hos auktoriserade KTM-återförsäljare i januari 2025. För mer information, besök  https://www.ktm.com/en-se/models/e-ride/freeride/2025-ktm-freeridee.html