Världens största endurotävling, Gotland Grand National (GGN) kommer att bli kvar på Gotland även 2024 efter att Länsstyrelsen nu sagt ja till att GGN får anlägga den nya banan i området.

Förra året sa Försvarsmakten nej till en fortsättning av endurotävlingen efter 40 år på Tofta Skjutfält.

– Vi har arbetat mycket fokuserat och målinriktat från den 28 augusti 2023 när beskedet kom oss till handa från Försvarsmakten, säger en mycket lugn men lättad Conny Bohlin - VD Nordic Sport & Event.

Efter över 100 möten, samråd, remissomgångar och stora investeringar av tid och pengar har nu arrangören av Gotland Grand National fått ett ja från Länsstyrelsen på Gotland.

– Efter över 11 månaders arbete med framgångar och motgångar känns det nu oerhört spännande att snart få påbörja det riktiga arbetet med framtidens GGN bana och arena. Vi står klara med våra leverantörer och skogsentreprenörer som ska anlägga framtidens GGN-bana i Hejdeby som kommer att bli något alldeles extra för deltagare, publik och givetvis TV-tittarna, fortsätter Conny Bohlin.

Förutom de ordinarie 5 miljoner som årligen satsas i evenemanget kommer investeringen att vara runt 2 miljoner för att anlägga arenorna och banan i Hejdeby.

Med stor respekt för natur och djur i området har arrangören nu en planerad bana och arenor som tar hänsyn till vattenskyddsområdet, alvarmarker, våtmarker, flodkräftor, nipsippor, apollofjärillar och mycket mera av växt och djurlivet i området, och tillsammans med experter skapa en biologisk mångfald i Hejdebyområdet i många år framöver.

– Vi vill nu gärna inleda ett långsiktigt samarbete och projekt med en engagerad förening inom miljöfrågor för att tillsammans med dem inventera och göra ytterligare utvidgade kartläggningar i området. Där vi kommer att investera pengar och tid under många år framöver för att skapa en biologisk mångfald i området kring banan i Hejdeby, kommenterar Conny Bohlin avslutningsvis.