Red Bull KTM Factory Racings Manuel Lettenbichler vann 2024 års upplaga av Red Bull Erzbergrodeo, hans tredje seger på raken av det episka extremenduroracet.

Teamkamraten FMF KTM Factory Racings Trystan Hart säkrade med sin andraplats, sitt karriärbästa resultat i racet, som var den andra deltävlingen i 2024 års FIM Hard Enduro World Championship (HEWC).

Red Bull Erzbergrodeo är det mest ikoniska racet i HEWC-kalendern, och den 28:e upplagan av den minst sagt extrema österrikiska endurotävlingen hade ingen brist på vare sig spänning eller underhållning. En prolog som hölls under två dagar satte startordningen för söndagens huvudrace: bestående av en ansträngande 35-kilometersbana runt det gigantiska stenbrottet med legendariska sektioner som Carl's Dinner, Machine och Dynamite, som förarna bara har fyra timmar på sig att genomföra. I 2024-upplagan bjöds det på ett antal helt nya sektioner och betydande förändringar i ordningen på kontrollpunkterna. Förarna fick inte heller gå på banan före tävlingen.

En tvådagars kvalificeringsprocess under fredagen ​​och lördagen stod inför de 1300 förarna som var modiga nog att ta sig an Iron Giant. Red Bull KTM Factory Racings Josep Garcia toppade tidrapporterna med över 30 sekunder för att vinna bekvämt. Mani Lettenbichler satte den femte snabbaste totaltiden på sin KTM 300 EXC. Iron Road Prologue såg också Trystan Hart, som kvalade in på nionde totalt, till att säkerställa sin plats på första startraden i söndagens Main Race.

604303 manuel lettenbichler HEWC 2024 Rnd2 ErzbergRodeo 10008 2nd Rd. Hard Enduro 2024 Red Bull Erzbergrodeo Austria

De 500 snabbaste förarna ställde upp för söndagens huvudrace, med både Lettenbichler och Hart bekvämt placerade på första startraden. Mani fick en stark start och kom ut ur botten av stenbrottet i front. Han la i nästa växel och fick ut armbågarna och stormade in i ledningen bara några meter före första checkpointen. Därefter tog sig tysken an den tuffa banan i äkta Erzbergrodeo-mästarklass för att bygga upp en imponerande ledning på 20 minuter när han tog sig an några av de svåraste avsnitten. Genom att välja sina linjer taktiskt, bevarade Mani sin energi och bibehöll sin hastighet till slutet av racet, där han korsade mållinjen med över en timme före nästa förare.

604307 manuel lettenbichler HEWC 2024 Rnd2 ErzbergRodeo 10386 2nd Rd. Hard Enduro 2024 Red Bull Erzbergrodeo Austria

Manis seger ökar hans segersvit till 10 i FIM Hard Enduro World Championship, samt markerar hans tredje seger i rad i Red Bull Erzbergrodeo, vilket gör honom till en av endast två personer som någonsin uppnått denna otroliga bedrift. Tysken utökar sin ledning i HEWC-ställningen till 13 poäng efter två deltävlingar. 2024 års FIM Hard Enduro World Championship fortsätter med omgång tre i Serbien med Xross Hard Enduro Rally den 19-22 juni.

604309 manuel lettenbichler HEWC 2024 Rnd2 ErzbergRodeo 10560 2nd Rd. Hard Enduro 2024 Red Bull Erzbergrodeo Austria

Manuel Lettenbichler: "Det var ett så galet race och jag är så peppad över att ha kunnat ta mig igenom de där otroligt bökiga partierna. Det är fantastiskt att ha säkrat min tionde seger på raken och min tredje Erzberg-seger i rad. Det känns fantastiskt, det var definitivt min dag idag och jag är supernöjd med det här resultatet. Jag är ärligt talat förvånad över hur säker jag kände mig i de nya avsnitten, även när de var ganska hala och tuffa, men jag försökte bara använda huvudet och välja de bästa spåren för att hålla farten uppe. Naturligtvis är jag väldigt exalterad inför resten av säsongen och jag vill bibehålla min segersvit.”

Red Bull KTM Factory Racing 2024 Red Bull Erzbergrodeo FIM Hard Enduro World Championship Round 2 2

Topp-fem-resultat – 2024 års Red Bull Erzbergrodeo

1. Manuel Lettenbichler (GER), KTM, 2:47:23

2. Trystan Hart (CAN), KTM, 3:07:40

3. Mario Roman (ESP), Sherco, 3:21:47

4. Graham Jarvis (GBR), KTM, 3:23:39

5. Wade Young (RSA), GASGAS, 3:39:48

Ställning - FIM Hard Enduro World Championship (efter 2 av 7 deltävlingar)

1. Manuel Lettenbichler (GER), KTM, 45 poäng

2. Mario Roman (ESP), Sherco, 32 poäng

3. Wade Young (RSA), GASGAS, 29 poäng

4. Mitch Brightmore (GBR), Husqvarna, 24 poäng

5. Teodor Kabakchiev (BUL), KTM, 20 poäng