KTM har presenterat 2024 års EXC-serie av enduromotorcyklar, med helt ny ram, closed cartridge-fjädring, förfinade plastdetaljer, LED-strålkastare och senaste teknik.

För modellåret 2024 fortsätter KTM EXC att höja ribban inom områdena prestanda, utveckling och innovation med som uppges vara modellprogrammets mest radikala uppdatering hittills.

En helt ny hydroformad, laserskuren och robotsvetad ram utgör ryggraden hos 2024 års KTM Enduro-maskiner. Detta tillför nya longitudinella och vrid-flex-parametrar för förbättrad förar-feedback, energiabsorption och stabilitet rakt fram.

Fram har KTM EXC och EXC-F-serien nu en helt ny 48 mm WP XACT Closed Cartridge framgaffel, med ett nytt mellanventils-kolv-koncept som ska optimera oljeflödet.

KTMs Enduro-modeller kommer med en ny WP XPLOR PDS stötdämpare, som för 2024 uppges vara uppdaterat och optimerat för att fungera perfekt tillsammans med det nya ramkonceptet.

Fjädringen, såväl fram som bak, är fullt justerbar vad gäller kompression och dämpning med hjälp av handvred, utan behov av några verktyg, och som erbjuder enkel inställning av fjäderförspänningsjustering bak.

På plats finner vi även en helt ny lättvikts bakram i två delar, konstruerad av en kombination av polyamid och förstärkt aluminium. Denna, menar KTM, bidrar till enastående hantering och feedback till föraren, samt enastående robusthet. Alla elektroniska komponenter, inklusive en helt ny Offroad Control Unit, är helt integrerade hos bakramen för enkel åtkomst och förbättrat skydd.

Mer anmärkningsvärt är att 2024 KTM EXC-serien drar nytta av nydesignade plastdetaljer runtom. Dessa har utvecklats tillsammans med Red Bull KTM-fabriksförarna för att leverera en förbättrad förartriangel för bättre knäkontakt, särskilt när du står upp och kör.

En ny framskärmsdesign har nu också leravvisande fenor som ska hjälpa till med att stöta ut smuts och lera från att träffa föraren eller kylare, medan nya 8,3 liters (hos 4-taktsmodellerna) – och 8,9 liters (2-taktarna) – transparenta polyeten (XPE) besintankar underlättar att hålla koll på aktuell bränslenivå.

Övervakning och styrning av elektroniken kommer med hjälp av en helt oberoende OCU under sadeln, som ersätter användningen av elektroniska säkringar och reläer. I händelse av fel på elektriska komponenter deaktiveras utgångarna individuellt, med felstatus för respektive enhet indikerad av en röd eller grön LED-lampa. Detta ska möjliggöra snabb och enkel felsökning.

När det gäller motorer kommer 2024 års 2-taktsmodeller med ny elektronisk Throttle Body Injection-teknologi, TBI, som uppges ge nära på förgasar-körkänsla, med som sägs vara ultrasmidig kraftleverans, samtidigt som det eliminerar behovet av manuell förgasarjustering vid körning på olika höjder.

Reedventilhuset har också fått en viktig designuppdatering, med nya plastklaffar på utsidan av reedventilhuset för förbättrad tätning av insugningskanalen. Denna nya design ska bidra till att bränsleöverskott ej uppstår i extrema upp- eller nedförsektioner.

En fördelaktig bieffekt av den nya elektroniska bränsleinsprutningen och ECU:n är implementeringen av den nya elektroniska avgaskontrollen, som möjliggör två olika körprogram, valbara via en tillvals Map Select-omkopplare.

2024 års KTM EXC 2-taktsprogram består av följande modeller:

  • KTM 150 EXC
  • KTM 250 EXC
  • KTM 300 EXC

Samtliga av KTMs 4-taktsmodeller för 2024 uppges ha fått en förbättrad tyngdpunkt till följd av attt motorn tiltats 2° bakåt samtidigt som framdrevet flyttats 3 mm lägre, för förbättrad hantering och manövrerbarhet. Tillsammans med fördelarna med viktcentralisering och minskad vikt ska även chassits anti-squat-beteende avsevärt för förbättrat grepp i extrema lutningar och kraft ut ur kurvor. 

2024 års KTM EXC-F kommer också med tillvalet Traction Control och för första gången någonsin på en enduromaskin – en Quickshifter-funktion. Den senare möjliggör kopplingsfria uppväxlingar från 2:a till 6:e växeln, vilket gör att förare kan hålla gasreglaget öppet även under växling. Denna funktion kan slås på eller av via en valfri och nydesignad Map Select Switch.

2024 års KTM EXC-F 4-taktssortimentet består av följande modeller:

  • KTM 250 EXC-F
  • KTM 350 EXC-F
  • KTM 450 EXC-F
  • KTM 500 EXC-F

2024 års KTM EXC- och EXC-F-serien kommer att finnas tillgänglig hos auktoriserade KTM-återförsäljare från juni och framåt. 

För mer information – LÄNK