Svenske Husqvarna TE300-föraren Mikael Persson vann Enduro3-klassen i 2022 års lag-VM i Enduro, Six Days. Svenske toppade sin klass under varje tävlingsdag i Frankrike innan han placerade sig på en stabil fjärdeplats i det avslutande motocrossracet.

Efter sitt framgångsrika ISDE 2021, där han placerade sig på tredje plats totalt, kom Persson till årets 96:e upplaga med målet att efterlikna den framgången och med den andan som har fört honom till toppen av Enduro3-VM.

En stark start på dag resulterade i att Persson genomförde de första fem testerna på tredje plats totalt, vilket öppnade upp för en nästan 20-sekunders fördel i toppen av Enduro3-klassen. Under dag två, som följde samma rutt, kunde Mikael behålla sitt starka tempo över den allt tuffare terrängen för att fullborda dagen inom topp fem totalt, vilket ytterligare utökade hans ledning i E3.

Topp-sex totalresultat under dag tre och fyra bidrog till att öka Mikaels fördel i E3-klassen, då han hade en ledning på 30 sekunder inför den sista dagen av specialtester. Återigen levererade han starkt under dag fem, och behöll ledningen i sin klass.

Med bara lördagens motocrosstest som skilde honom från det översta steget på Enduro3-pallen, levererade Persson en solid men säker körning på sista dagen för att avsluta tävlingen på högsta nivå och säkra segern i E3-klassen.

Mikael Persson: "Jag är ganska nöjd med min prestation under veckan. Självklart känns det fantastiskt att ta vinsten i E3, och jag tycker att jag hade bra jämn fart i alla tester, i de olika terrängtyperna. Jag vet att det finns en del arbete att göra för att komma ikapp med killarna längst fram – ett par sekunder här och där kan innebära en liten lucka i slutet av sex dagar. För mig vet jag att jag gjorde mitt bästa under hela tävlingen. Topp 10 i resultaten är nära nog samma som i EnduroGP, så jag är där jag borde vara kan man säga, men jag vet att jag gjorde ett par misstag som kostade mig lite tid. Speciellt på dag fem pressade jag verkligen så hårt jag kunde, och det innebar att jag gick in i det sista motocrosstestet nästan en minut före de andra i min klass. Som vi vet kan allt hända på vägen till den rutiga målflaggan, så jag höll mig säker och fick en stabil avslutning. Det kändes fantastiskt att få köra för det svenska World Trophy-laget även i år. Alla gav sitt yttersta och vi kom till slut på en sjätte plats, inte långt efter USA. Mitt fokus växlar nu tillbaka till världsmästerskapet och sista omgången där jag hoppas kunna slåss om E3-titeln.”