Efter lite över tre timmars lerbad för motionärerna hade banan ute på Tofta skjutfält torkat upp en aning, och var inte allt för tungkörd när det var dags för eliten att göra upp om segern. Regerande svenska mästaren i motocross (MX1), Filip Bengtsson, debuterade i GGN under helgen, och det skulle visa sig betyda succé.

Robert Kvarnström tog täten kort efter start och ledde vid första passeringen ute vid Allhagemyr och genom Hästskon, men vid varvningen var det junioren Isak Gifting som tog över ledningen med sin KTM. Men mellan Allhagemyr och Hästskon fick Isak se sig bli omkörd av Husqvarnaföraren Filip Bengtsson, som tog över ledningen och höll den positionen hela vägen in i mål, trots en krasch med två varv kvar att köra. Finske Eero Remes hade efter en ”trög” inledning avancerat från 6:e plats vid första varvningen till 2:a plats vid 5:e varvningen, och närmade sig Filip. Slutligen var det Filip som segrade i sitt livs första GGN, med 37 sekunders marginal till andreplacerade Eero Remes. Robert Kvarnström kämpade sig in på 3:e plats i mål.

– Det känns grymt, jag hade en krash med två varv kvar men jag krigade på. Jag tror inte det är så många som som vunnit när man kör första gången, känns grymt, jag måste hälsa till mamma pappa där hemma, säger en utmattad Filip Bengtsson till SVT:s reporter direkt efter målgång.

På damsidan var det Husqvarnas Hanna Berzelius som vann för andra året på raken, närmast följd av Emelia Reimander (KTM). Tredjeplatsen intogs av Hedvig Dahlberg (KTM).

– Känns så jäkla skönt, jag är helt slut. Jag hade det riktigt jobbigt i början med mycket strul men det blev bättre när banan blev torrare. Det här är sjukt stort. Jag är överlycklig, säger Hanna Berzelius till SVT.