Idag drar den nittioandra upplagan av FIM International Six Days Enduro (ISDE), även kallat Lag-VM i Enduro, igång i Brive-la-Gaillarde. Sverige finns på plats med flera olika lag, bland annat med junior-landslaget som är regerande världsmästare i klassen. 

Det svenska endurolandslaget kommer för första gången på 22 år till International Six Days Enduro (ISDE) som regerande världsmästare i en klass. I spanska Navarra förra året körde Albin Elowson, Mikael Persson och Jesper Börjesson, alla födda 1995, hem guldet i Junior Trophy efter en fantastiskt sekundstrid med USA.

Till i år var det först tänkt att samma lag skulle få försöka försvara sitt guld men efter en axelskada tvingades Börjesson avböja medverkan. Ansluter Elowson och Persson i jakten på JVM–guldet i lag gör istället Joakim Grelsson, 19, som i fjol körde i seniorlandslaget men fortfarande har junioråldern inne.

Det svenska seniorlandslaget har en fjärdeplats från i fjol att försvara. Ett mycket imponerande resultat med tanke på att laget då bestod av enbart juniorer. Oliver Nelson, 23, kör precis som förra året för World Trophy–laget. Vid sin sida har han hela tre debutanter i endurolandslaget – Niklas Persson, 25, Robert Friberg, 25, och Pontus Skoog, 21.

Damlandslaget blev femma 2016 och består till två tredjedelar av samma förare – Hanna Berzelius, 20, och Amanda Elvin, 22. Som tredje förare ser vi en debutant – Martina Reimander, 20.

De svenska herrlandslagen är uttagna av förbundstränare Anders Eriksson tillsammans med förbundskaptenerna Kent Karlsson och Stefan Holm. Målet är att försvara juniorguldet och att seniorlaget ska ta en placering bland de fem bästa. 

– Inriktningen från Endurosektionen inför året var att vi skulle lägga huvudvikten på Trophylaget men skador och resultaten har inneburit att inriktningen reviderats. I likhet med 2016 kommer våra bästa förare åka i Juniortrophyn. Vår förhoppning är självklart att de skall kunna försvara  olårets VM-guld, säger Per Lennerman i Svenska Motorcykel– och Snöskoterförbundets endurosektion. 

Också damlandslaget har en placering topp–5 som mål i årets Lag–VM, där det främsta motståndet kommer från Australien, som vunnit de fyra senaste åren, hemmanationen Frankrike samt Spanien. 

Seniorlandslaget kommer behöva rubba någon ur favoritkvintetten Frankrike, USA, Australien, Italien och Spanien för att nå en plats topp–5, och juniorerna ser på förhand ut att utmanas av framförallt USA och Italien.

 

World Trophy

Det svenska seniorlandslaget består av följande förare: 

Niklas Persson, från Karlskoga, kör för Karlskoga EK.

Oliver Nelson, från Askersund, kör för Tibro MK. 

Pontus Skoog, från Karlskoga, kör för Karlskoga EK.

Robert Friberg, från Vänersborg, kör för Tibro MK.

 

Junior Trophy

Det svenska juniorlandslaget består av följande förare: 

Albin Elowson, från Värsås, kör för FMCK Skövde.

Mikael Persson, från Karlskoga, kör för Karlskoga EK.

Joakim Grelsson, från Östersund, kör för Fältjägarnas EF.

 

Womens Trophy

Det svenska damlandslaget består av följande förare:  Hanna Berzelius, från Ljungsbro, kör för Linköpings MS.

Amanda Elvin, från Grums, kör för Försvarsmaktens EK.

Martina Reimander, från Norrköping, kör för Försvarsmaktens EK.

Den svenska landslagsledningen består av: Kent Karlsson och Stefan Holm, förbundskaptener senior– och juniorlandslaget, samt Robert Grindberg, förbundskapten damlandslaget.