Nu står det klart att internationella Windmill Rally arrangeras i Huskvarna 1-3 augusti. Eventet är ett Europamästerskap för tidiga veteranmotorcyklar där 8-9 nationer tävlar om det exklusiva Windmill Trophy-priset.

Evenemanget startade i Holland redan år 1964, och har sedan dess genomförts i flertalet länder. Endast en gång tidigare har rallyt körts i Sverige, år 2006 i skånska Höganäs. I rallyt startar fantastiska motorcyklar som sällan kan ses ute på vägarna. Det är framförallt maskiner från motorcykelåkandet tidiga barndom som kan ses och upplevas.

I startfälten förekommer motorcyklar så tidiga som 1901! Det tävlas i nationslag, klubblag, märkeslag, men även individuellt tävlande är välkomna. Tävlingsmomenten är tillförlitlighet och ett antal så kallade tidskörningar som innebär att de tävlande kör distanser med en förbestämd medelhastighet. Ett spektakulärt och publikfriande kallstartsprov ingår också som tävlingsmoment.

Rallydistansen är cirka 25 mil fördelat på två dagar, och motorcyklar tillverkade fram till 1940 är tillåtna i själva Windmill-tävlingen. Men ett traditionellt rally med en öppen klass för motorcyklar tillverkade fram till 1965 kommer att ordnas under lördagen så att alla intresserade kan vara med på motorcykel-frossan.

Rallybanan förläggs runt södra Vätterbygden med basläger vid Folkets Park i Huskvarna. Natursköna rallyvägar med vackra vyer och pauser på intressanta platser utlovas av arrangörerna. Förberedelserna är redan i full gång, och man räknar med cirka 200 startande ekipage samt ett stort publikintresse. Arrangemanget är ett samarbete mellan Motorhistoriska Riksförbundet, Föreningen Husqvarna motorcyklar, MC Veteranerna Sverige och Motorcykel historiska klubben.

Mer information: www.windmillrally.eu