För några år sedan lanserade svenska KORI vad som vid första anblick ser ut att vara ett vanligt ryggskydd. Men när man synar det lite noggrannare finner man ett par blixtlås, och när man öppnar dessa förvandlas ryggskyddet Coyoute till att även vara en ryggsäck. Genialiskt.

Häromdagen publicerade vi nyheten om att Kori Coyote vann ett åtråvärt desginpris. Fastbikes.se har testat produkten, och här kan du läsa vår utvärdering.

För bästa passform och skyddsförmåga finns KORI i tre olika storlekar: small, medium och large. Som jag redan nämnt ovan är KORI alltså något så genialiskt som ett ryggskydd med integrerad ryggsäck.

kori-back-protector-backpack 798px

CE-godkänt ryggskydd

Om vi börjar med själva ryggskyddet så är det godkänt enligt CE-normen 1621-2, nivå 2. För att ryggskyddet ska klara kraven gäller det att det skyddar ryggrad och mjukdelar mot stötar och slag. För att bli godkänd enligt kraven för nivå 2 (den högre nivån) ska energin från testslagen motsvara 50 Joule. På insidan av skyddet får medelvärdet av kraften från alla slagen (minst fem olika punkter) inte överstiga 9 kilonewton.

KORI har valt att satsa på skyddsmaterialet D30 Viper Pro i sitt ryggskydd. Trots att det känns oroväckande mjukt när man fingrar på det har det en förvånansvärt god förmåga att dämpa krafter från stötar och slag.

kori-ryggskydd1

JUSTERBART FÖRVARINGSUTRYMME

När man vecklat ut ryggsäcken erbjuds 30, 35 eller 38 liters förvaringsutrymme, beroende på vilken storlek på KORI man valt. Med dragsnören kan man anpassa säcken så att den sitter slimmad kring lasten, och inte fladdrar.

Säcken är tillverkad i slitstarkt och ”halt” nylonmaterial som är enkelt att hålla rent. Rakt igenom känns ryggskyddet/säcken av mycket hög kvalitet med ett fint detaljarbete. Ordentliga remmar med njurbälte gör att KORI sitter som en smäck kring kroppen (dessutom ger midjebältet ett visst skydd åt bland annat njurarna).

KORI1

SMÅFACK OCH LASTÖGLOR SAKNAS

Ryggsäcksdelen består av en enda säck. Personligen anser jag att det även borde finnas åtminstone ett mindre fack för småsaker och några öglor som fästpunkt åt annat man vill lasta på säcken.

Dessutom tycker jag att locket har sina brister. Det stängs med hjälp av en dragsko och kardborre och om man inte är noga med att rulla ihop ovandelen, som på en vanlig kanotsäck, är det lätt för snö och vatten att leta sig in i säcken.

Bortsett från dessa detaljer är KORI en genialisk uppfinning som om den finslipas på några punkter är en suverän artikel. KORI Coyote kostar 2 450 kronor. I priset ingår även fri leverans inom Europa.

Mer information på www.kori.se.

KORI Coyote back protector backpack 300dpi