Efter att ha provkört 2015 års Triumph Tiger 800 XCX, som gör sig bra på såväl grusvägar som landsvägen, är det dags att utvärdera den mer landsvägsanpassade syskonmodellen. Här kan du läsa den första provkörningen av Triumph Tiger 800 XRX.

Offroadorienterade Tiger XC har trådekrade hjul, med 21-tums framhjul och WP-fjädring med längre fjädringsväg, medan mer landsvägsanpassade XR-versionen har gjutna aluminiumfhjul (19 tum fram och 17 tum bak), fjädring från Showa med kortare fjädringsväg (180 millimeter fram och 170 mm bak) vilket i sin tur även ger lägre sadelhöjd. Medan framgaffeln saknar justeringsmöjligheter erbjuds justering av fjäderförspänning bak. Summan är en Tiger-version för äventyrslystna förare som vill köra komfortabelt och i praktiken föredrar asfalterade landsvägar före grusvägar och annat löst underlag.

2F2G0835

För att vara helt ärlig, och inget illa ment, men hur många av världens ägare av ”äventyrs-motorcyklar” har någonsin varit ute på ett äventyr värt namnet eller ens kört en endaste grusvägssväng? Antagligen långt färre än man kan tro, och det är visserligen inget fel med att äga en äventyrsmaskin för att njuta av härlig motorcykelkörning på allehanda asfaltsvägar. Och det är precis för detta ändamål som denna Tiger-version är skapt, något som den klarar med bravur.

MY15 XRx_Detail_5

Du som tror att du kanske inte kommer hänga med dina polare som kör sportmotorcyklar, då det nalkas aktivare körning på välkurvade småvägar, du kan lugnt tänka om. För Tiger 800 XR käkar landsvägar med glupsk aptit. Och när vägen tajtar till sig och underlaget inte är på topp så kommer du fortfarande att kunna njuta av motorcykelkörningen medan dina sporthojskörandes vänner sannolikt kommer ha körning som är långt från trevlig.

MY15 XRx_Detail_4_Engine

Triumphs trecylindriga motor bjuder på en unik karaktär och ett härligt motorljud. Inför 2015 har Triumph optimerat motorn på flera sätt, inte minst genom man lyckats minska de mekaniska ljuden och stärkt kvalitetskänslan hos trippeln. Bland annat har motorn fått diverse komponenter från sportmodellen Daytona 675, vilket bland annat resulterat i en mycket distinkt och lättmanövrerad sexstegad växellåda.

MY15 XRx_Detail_14_Indicators

Med 94 hästkrafter som bäst vid 9250 varv per minut och maximalt 79Nm vridmoment vid 7,850rpm drar motorn starkt och smidigt från låga varvtal, erbjuder ett brett register med gott om kraft redan på låga varvtal och där motorn drar starkt hela vägen upp till varvtalsstoppet vid 10.000 rpm.

MY15 XRx_Detail_6_Suspension

Bränsleförbrukningen uppges också ha förbättrats kraftigt, även om bränsleekonomi inte var i fokus under själva provkörningen för min del. Istället låg fokus på att gasa friskt och ha riktigt roligt på de ringlande grus- och asfaltsvägarna. Enligt Triumph har bensinförbrukningen minskat med upp till 17%, vilket exempelvis lär ha resulterat i att förbrukningen sjunkit från 0,51liter/mil till 0,43 liter/mil vid blandad körning, och med tanke på den 19 liter stort bensintanken är det fullt möjligt att köra en bit över 40 mil på en tank (Triumph hävdar att räckvidden på en tank har ökat med cirka 8 mil på en tank vid blandad körning i jämförelse med tidigare modell). Under provkörningen hamnar bensinförbrukningen på 0,58 liter per mil, vilket måste anses vara helt okej med tanke på att körningen skedde på ett sätt som var allt annat än bränsleekonomiskt.

MY15 XRx_Detail_1

Under provkörningen är det XR-versionen som förädlats med ett extra X som gäller, Tiger 800 XRX.

Grundversionen av Tiger 800 XR har färddator, hasplåt av plast, varningsblinkers, justerbara kopplings- och bromsgrepp och 12-volts uttag framtill. Om du istället satsar på XRx (som jag provkör i det här fallet) får du även en motorcykel som från fabrik är kittad med mer avancerad färddator (fler funktioner), anpassningsbara körprogram, blinkers med automatiskt avstängning, farthållare, centralstöd, handtagsskydd, komfortsadel för förare och passagerare, justerbar vindruta och extra 12-volts uttag baktill.

MY15 XRx_Detail_22_Auxiliary_Exhaust

 

Den omkopplingsbara ABS-systemet är standard hos alla Tiger 800 modeller. Om du väljer till det extra X:et hos såväl XC eller XR, som i det här fallet, kan du också ytterligare anpassa ABS-inställningarna via de tre körlägena. När Offroad-läget är valt är ABS inaktivt hos bakhjulet samtidigt som systemet tillåter en viss nivå av framhjulslåsning.

MY15 XRx_Detail_2_Rider_Modes

En bra funktion hos Tiger 800 XRX (och även XCX) är möjligheten att göra personliga inställningar med några få knapptryckningar. Med hjälp av detta är det enkelt att själv anpassa ABS, antispinn och motorprogrammen som bäst passar dina önskemål. Synd bara är att många av dessa valmöjligheter inte går att ändra under färd, av säkerhetsskäl.

MY15 XRx_Detail_3_brakes

Om du väljer ”Road-mode” är ABS aktiverat fram och bak, samtidigt som systemen för antispinn och styrdatorn för motorn anpassas till landsvägskörning. Med Offroad-läget anpassas ABS, antispinn, där ABS-systemet stängs av hos bakhjulet och tillåter lite mer framhjulslåsning samtidigt som antispinnsystemet tillåter en del grusvägssladdande. Som pricken över i erbjuds ”Rider Mode” där du själv kan ställa parametrarna hos ABS, antispinn och motorkaraktären. När du slår av tändningen återställs alla parametrar hos ”Road mode” och Offroad mode, medan det förblir som du valt hos Rider Mode.

XRX (och XCX) erbjuder även fyra olika ”Throttle Maps”, där ”Rain-läget” minskar gasresponsen för att passa för våta och hala förhållanden. Landsvägsläget ”Road” representerar standardprogrammet, med en linjär motorkaraktär som passar bra för vardagsförhållanden. Sport-läget erbjuder en skarpare och kvickare gasrespons där du som förare måste vara lite finkänsligare med högerhanden. Offroad-mappen ger en gasrespons som passar bra vid grusvägskörning och körning på andra typer av löst underlag.

FRKL7459

Tiger 800 erbjuder även farthållare som standard hos XRX och XCX-modellerna, vilket ökar förarkomforten vid exempelvis tråkiga transportkörningar på motorvägen, samtidigt som det optimerar bränsleförbrukningen.

2F2G0690

Efter att ha kört såväl XCX och XRX är det solklart varför Triumph skapat två till synes så pass lika modeller. Även om de två modellerna är tämligen lika varandra till det yttre är skillnaderna i praktiken större än man skulle kunna tro. Precis som Triumph menat är XCX solklart den du ska välja om du har för avsikt att köra på grusvägar emellanåt. Är det landsvägskörning som gäller, men där du ändå vill kunna dra in på grusvägen för att komma fram till din favorit-fiskesjö eller någon läcker tältplats är det tveklöst XR/XRX som gäller. För som landsvägsmaskin är Triumph Tiger XRX en riktig trevlig och potent maskin. Basversionen Tiger 800 XR kostar 99.000 kronor medan XRX kostar 109.900 kronor.

FRKL8435

Även om vi stundtals körde ohälsosamt fort med XCX är trygghetskänslan betydligt bättre då jag njuter av de ringlande bergsvägarna i sadeln på XRX. Bromsarna är precis som hos XCX mycket effektiva och lättdoserade. Fram sitter dubbla 308 millimeters bromsskivor och tvåkolvsok från Nissin medan bakbromsen består av en 255 millimeters bromsskiva tillsammans med ett enkolvsok.

MY15 XR_Details_7_comfort

Jag känner väl till att detta är nya motorcyklar av förseriemodell, och det kanske är därför som kopplingen hos XRX:en som jag kör är avsevärt mycket mer lättjobbad än den hos XCX-cykeln som jag körde tidigare. De kollegor jag talar med angående detta har inte märkt av detta, så det kan mycket väl vara ett ”lokalt problem” med just det exemplar som jag körde. Liksom hos dess syskonmodell är kopplings- och bromsreglage justerbara.

MY15 XRx_Detail_2_centrestand

Precis som hos XCX är växellådan fantastiskt distinkt, tyst och smidig. Chassit är samtidigt stadigt och lättsvängt på samma gång. Tack vare 19-tumshjulet och den kortare hjulbasen är också XRX aningen kvickare och mer ”självklar” genom de häftiga böjarna. Fjädringen från Showa är visserligen inte riktigt på samma nivå som hos XCX, men gör sitt jobb som den ska och mer därtill. Och allt som allt lirar alla komponenter tillsammans och bidrar till att skapa den där harmonin som man vill ha i körningen.

 BP_0450

Står du i valet och kvalet är det tveklöst XRX som gäller om du prioriterar landsvägskörning före grusvägssmisk. Är du däremot lite sugen på att lära dig mer om grusvägskörandets ädla konst är XCX att föredra. I båda fallen får du motorcyklar som är roliga och bra på mycket, inte minst att erbjuda en trevlig motorcykelupplevelse på välkurvade småvägar.

LÄNK: TRIUMPH TIGER 800 XCX - 2015 - PROVKÖRD

LÄNK: MER FAKTA OM TRIUMPH TIGER 800 XR - 99.000 kronor

LÄNK: MER FAKTA OM TRIUMPH TIGER 800 XRX - 109.900 kronor