För några veckor sedan fick vi nöjet att se, klämma och känna på nya BMW S1000R, som är en nakenversion av den populära sportmotorcykeln S1000RR från den tyske motorcykeltillverkaren. Nu kan vi presentera den första provkörningen av modellen.

 

(Dessvärre får vi inte använda bilderna från vår utländske frilansare, men vi hoppas att det är "innehållet" som är det viktigaste, inte vem som är på bilderna).

 

BMW:s nya S1000R är en nakenversion av företagets avancerade och lyckade sportmotorcykel S1000RR, som använder en modifierad version av den 999-kubikcentimeters radfyran. Motorn hos S1000R har cirka 9 newtonmeter vridmoment mer än S1000RR mellan 3.000 till 8.000 rpm. Motorn erbjuder i det här utförandet 160 hästkrafter som bäst vid 11.000 varv per minut och 112 Newtonmeter vridmoment vid 9250 varv per minut.

P90137507

Radiella Brembo-bromsar är av samma modell som hos RR-versionen, men instrumentering, design och körställningen är ny. Nu med 16 millimeters lägre sadelhöjd och där fotpinnarna placerats 23 millimeter lägre.

P90140094

Den nya nakenmodellen finns redan från början i flera olika versioner där prislappen startar på 123 150 kronor, vlket får anses vara ett mycket konkurrenskraftigt pris. I vanlig ordning är ABS-bromsar standard. Basmodellen erbjuder två körlägen; landsväg eller regn. Dessutom finns tillbehöret "Pro Modes" med körlägena Dynamic och Pro Dynamic, och att skifta mellan de olika programmen går snabbt och smidigt med några knapptryck.

P90137495

BMW erbjuder två utrustningspaket för S 1000 R. "Sport-paketet" innehåller körprogrammen "Pro Modes" ("Rain", "Road", "Dynamic", Dynamic Pro"), DTC (Dynamic Traction Control), växelassistent och farthållare. Paketet "Dynamic" innehåller den elektroniska fjädringen DDC, eluppvärmda handtag, LED-blinkers och en färganpassad motor-spoiler. Här saknas däremot "Pro Modes". Dessutom kommer BMW erbjuda ett digert HP-sortiment, vid sidan om alla andra prylar som lär dyka upp på tillbehörsmarknaden inom kort.

P90137497

Med "Rain-läget" aktiverat erbjuds en mjukare gasrespons där ABS-bromsarna och ASC (stabilitetsprogrammet som motverkar ofrivilligt hjulspinn) gör allt i sin makt för att göra körningen på vått underlag så säker och trevlig som möjlig. Samtidigt minskas toppeffekten från 160 till 136 hästkrafter. Används istället "Road-läget" märks det genom en bättre gasrespons där ABS- och ASC-systemen jobbar med förutsättningen att väglaget är torrt.

P90140025

Med något av Pro Modes aktiverat sätter inte ACS-systemet käppar i hjulen för att stoppa bakhjulskörning. Med Road-läget är visserligen bakhjulskörning möjligt, men inte särskilt långa. Så om du vill dra en bakhjulsrepa i sadeln på "basmodellen" måste du stänga av ASC-systemet, vilket är en enkel manöver. Med Dynamic Pro-läget aktiverat stängs även ABS-funktionen av hos bakhjulet, vilket således gör att du kan låsa det, något som bidrar till en roligare körning men som samtidigt innebär avsevärt större risk för att köra omkull...

P90137492

Det sofistikerade ACS-systemet har mängder av olika finesser, vilka alla jobbar för att göra din körning så säker som möjligt, utan att inverka på rolighetsfaktorn allt för mycket. Om bakhjulet skulle sticka till väders under inbromsning med Road-läget aktiverat kommer systemet automatiskt lätta på bromstrycket en aning hos frambromsen för att se till att bakhjulen tryggt vilar på vägbanan igen.

P90137496

Den nya instrumenteringen har en LCD-display med analog varvräknare, och en mängd annan information, som exempelvis växelläges-visning och valt körläge. För optimala växlingar, sitter ett individuellt programmerbart snabbväxelreglage på plats.

P90140031

En annan, betydligt roligare detalj är varvtidsindikatorn som följer med "Sport-paketet" där ett grönt ljus blinkar när du bättrat på din varvtid. Systemet håller även reda på hur många gånger du har bytt växel och hur många gånger du aktiverat bromsarna under ett varv.

Hur motsägelsefullt det än låter så kommer sportversionen med farthållare. Jag kan erkänna att det var en detalj som jag inte testade mer än bara för en kort stund.

P90140132

När jag kollar in chassit och dess fakta mer i detalj finner vi att hjulbasen på 1439 millimeter är 22 millimeter längre än hos sportmotorcykeln S1000RR, vilket bland annat märks genom bättre stabilitet. Som jag redan nämnt ovan har fotpinnarna placerats 23 millimeter lägre, samtidigt som ett bredare, rakare styre har monterats högre än hos S1000RR, något som ger en mer upprätt körställning som passar min 180 centimeter långa kropp perfekt. I jämförelse med S1000R är knävinkeln och körkomforten mycket bättre, och att myspys-köra fram från ena tapasbaren till den andra är en ren njutning. Även passagerarsadeln har sänkts och flyttas fram en aning till förmån för bättre komfort.

P90137503

Den upp-och-ner-vända framgaffeln har 46 millimeters ben, och erbjuder justering för retur och kompressionsdämpning medan stötdämparen bak är fullt justerbar. Dessutom finns det semi-aktiva fjädringsalternativet Dynamic Damping Control (DDC) som är standard hos "Dynamic-versionen.

P90140127

Under provkörningen har vi inledningsvis ingen större lycka med vädret, då det råder några få plusgrader och regnet hänger i luften, och vägbanorna är fortfarande regnblöta från nattens regn. BMW-personalen ser onekligen lite nervösa ut, och varnar för att det även kan förekomma snö högst upp på berget, något som vi blir varse lite senare. Trots det får jag en hel del tillfällen att gasa på rejält på Mallorcas kuperade bergsvägar, samtidigt som ett stort antal av mina pinsamt tunna kollegor beger sig tillbaka för att tillbringa resten av dagen på hotellet istället.

P90137492

Eftersom jag är en "vuxen" och ansvarstagande person inleder jag körningen med körläget "Rain", som känns bäst och tryggast under de rådande förhållandena, för att sedan övergå till Road, som passar bäst för det mesta, innan jag toppar med de två olika "dynamiska" programmen (då jag känner för att vara lite vild och galen för en stund). Samtliga körlägen har en tydlig skillnad, och medan "rain-läget" verkligen känns tryggt då vägbanan är blöt och/eller kall utan att körningen blir allt för tråkig, känns "Road-läget" bra under större delen av körningen, och lär räcka gott och väl för de allra flesta motorcyklister. För mig som älskar att pressa gränserna, är de två dynamiska lägena underbara då jag känner för att fylla på testosteron-halten i kroppen en aning. Men då du väljer något av dessa lägen gäller det att du verkligen vet vad du sysslar med, och alltid kör inom ramen för de fysiska lagarna. För även om S1000R är mycket lättkörd ska du inte luras att tro att det är en myspys-maskin, för det är det inte.

P90140052

På bara 3,1 sekunder uppges S1000R accelerera från noll till hundra kilometer i timmen. Och med facit på hand kan jag inte annat än intyga att det känns härligt i hela kroppen vid kraftiga gaspådrag. Toppfarten är BMW mer kryptisk med, men lovar en bit "över 200 km/h. Hur fort jag körde låter vi vara oskrivet, men jag kan lova att jag gjorde allt i min makt för att utvärdera maskinen "för er läsares skull", och motoreffekten räcker gott och väl till att ah rejält med skoj.

P90137493

Efter att ha kört försiktigt under de första hundra metrarna inser jag att jag redan fått något som kan liknas vid horn i pannan. Jag är minst sagt sugen på att testa vad den här nakenmaskinen går för. Efter några intima år med S1000RR, känns vissa saker mycket bekanta medan andra saker känns mer främmande. Dock kommer jag snabbt överens med S1000R och redan efter några mil inser jag att S1000R är många gånger bättre lämpad att köra med på landsväg än dess föregångare S1000RR. Komforten är betydligt bättre samtidigt som säkerhetskänslan upplevs som mycket högre, främst till följd av att S1000R är så pass lättkörd och jag snabbt blir bra vän och ett med den.

Även om motorcykeln är med en massa sofistikerad elektronik så kan den sannolikt inte rädda dig då däcken tappar fästet fullkomligt. Så det gäller att inte lämna hjärnan hemma. Däremot kan ABS och DTC se till att du inte hamnar i sådana situationer i första taget, framförallt av misstag. Vill du pressa fritt, så kan du ju givetvis stänga av dessa system, men då ska du ha klart för dig att S1000R kommer att bita ifrån, för eller senare. Personligen blev jag fullkomligt förälskad då BMW presenterade S1000RR och jag fick provköra den för några år sedan. Plötsligt vågade jag pressa lite extra, och snart hade jag kapat mina varvtider på min hemmabana rejält. Mycket tack vare motorcykelns avancerade ABS- och DTC-system.

P90140029

Nu har jag blivit kär på nytt, och denna gång i en modell som är oförskämt lättklädd. Faktum är att jag som traditionell sporthojsfreak har fått en ny favoritmaskin på inköpslistan. Men med några andra nya nakenmodeller kvar att provköra är det ännu inte avgjort vilken motorcykel som kommer att bli 2014 års nakenmaskin för min del.

P90140126

En sak är dock säker, och det är att S1000R är en modell som står högt i kurs, hos mig. Chassit är bergstadigt samtidigt som den gärna svänger i raskt tempo genom de tajtaste serpentinvägarna. Motorn är supernajs med gott om effekt över hela registret, och växlingarna går av bara farten utan strul (och jag kan slarva med kopplingen hur mycket som helst, eftersom jag får hjälp med den biten av "systemet". Bromsarna är supereffektiva samtidigt som känslan i reglagen är på topp, precis som det ska vara. Dessutom känns det tryggt med ett så pass välutvecklat och finkänsligt ABS-system som hos S1000R, vilket gör att jag känner mig säker även i lägen då jag antagligen inte borde känna mig det.

P90140045

Enligt BMW ska bensinförbrukningen inte vara mer än 0,56 liter per mil vid en konstant hastihet på 120 kilometer i timmen. Under provkörningen lyckas vi få till en kontrolltankning som visar på en genomsnittlig bränsleförbrukning på 0,69 liter per mil, vilket ger an teoretiskt räckvidd på cirka 25 mil på en tank. Genom att köra lite mer städat än jag gör under provkörningen torde det inte vara svårt att få ner bränsleförbrukningen en del, om man nu tycker att det är viktigare än att ha roligt och njuta av resurserna hos S1000R...

P90140134

I jämförelse med KTM Super Duke 1290 R är den lite mer städad och inte alls lika extrem, på gott och ont. Kawasaki Z1000 som jag precis provkört är också en synnerligen trevlig och häftig nakenmodell, som hamnar högt upp på min "vill-ha-lista". Yamaha MT-09 är en annan mycket rolig busmaskin, men som inte håller riktigt samma nivå som BMW:n. Första intrycket är att BMW S1000R är en superrolig och bra nakenmodell som även fungerar mycket bra för mer städad körning, som exempelvis lugnare pendlarkörning till och från jobbet. Dessutom tackar den inte nej till mer uppskruvad körning på kurviga småvägar. Om det endast handlar om ren och skär nöjeskörning är KTM 1290 Super Duke R snäppet värre. Men för egen del är S1000R förstahandsvalet så här långt, även om jag tycker att Super Duke har en aningen sexigare kroppsform... Men smaken är som bekant delad, och jag ser fram mot att få tillfälle att testa dessa nakna läckerbitar mot varandra inom en snar framtid. Vilken som i slutändan hamnar i min säng, förlåt jag menar i mitt garage, återstår att se.

 

 

 

LÄS PROVKÖRNINGEN AV BMW S1000RR HP4 HÄR

 

MER OM BMW S1000R HÄR

 

 

FAKTA BMW S1000R - 2014

Motor

Typ Vätske/oljekyld 4-takts rak fyrcylindrig motor, två kamaxlar, 4-ventilsteknik
Cylinderdiameter x slaglängd 80 mm x 49.7 mm
Cylindervolym 999 ccm
Motoreffekt 118 kW (160 hk) vid 11 000 varv/min
Max vridmoment 112 Nm vid 9 250 varv/min
Kompression 12.0 : 1
Bränslereglering / motorstyrning Elektronisk bränsleinsprutning
Avgasreglering Reglerad 3-vägskatalysator, emissionsstandard EU4 med reglerat insug och akustiska ventiler
Prestanda / bränsleförbrukning
Max hastighet Över 200 km/h
Bränsleförbrukning per 100 km vid konstant 90 km/h 5.4 l
Bränsleförbrukning per 100 km vid konstant 120 km/h 5.6 l
Bränsle Blyfri bensin, 98 oktan, automatisk knackningskontroll gör det möjligt att köra med 95-oktanig bensin
Elektriskt system
Generator Växelströmsgenerator, 3-fas, 350 W
Batteri 12 V / 9 Ah, underhållsfritt
Kraftöverföring
Koppling Flerskivig slirkoppling i oljebad, vajermanövrerad
Växellåda 6-stegad växellåda, rak tandning
Drivning O-ringkedja 17/45
Chassi / bromsar
Ram Boxram av aluminium, delvis bärande motor
Framhjulsupphängning / fjädring 46 mm Upside-down framgaffel, justerbar kompressions- och returdämpning
Bakhjulsupphängning / fjädring Svingarm av aluminium, returdämpning steglöst inställbar.
Fjädringsväg fram/bak 120 mm / 120 mm
Hjulavstånd 1 439 mm
Försprång 98.5 mm
Styrvinkel 65.4°
Hjul Gjutna, aluminium
Fälgstorlek, fram 3.50 x 17"
Fälgstorlek, bak 6.00 x 17"
Däckstorlek, fram 120/70 ZR 17
Däckstorlek, bak 190/55 ZR 17
Broms, fram Dubbla flytande bromsskivor, radialt monterade 4-kolvs bromsok, diameter 320 mm, 5 mm tjocklek
Broms, bak Enskivsbroms, flytande upphängd med enkolvsok, diameter 220 mm, 5 mm tjocklek
ABS BMW Motorrad Race ABS (delintegral), Avstängningsbar
Mått / vikt
Längd 2 057 mm
Bredd (över speglarna) 845 mm
Höjd (utan speglar) 1 228 mm
Sitthöjd vid tomvikt 814 mm
Inre benkurva, vid tomvikt 1 805 mm
Tomvikt, körklar, fulltankad 1) 207 kg
Torrvikt
Tillåten totalvikt 407 kg
Tillåten last (med standardutrustning) 200 kg
Tillgänglig tankvolym 17.5 l

Reservtank

ca. 4.0 l
  • Tekniska data avser tomvikt (DIN)
  • 1) Enligt riktlinjer 93/93EWG med alla drivmedel, tankad med minst 90 % av den tillgängliga tankvolymen.