Triumph lanserade Rocket III år 2004 och modellen blev snabbt känd som en glidare med extrema prestanda. Trots dess storlek och vikt är det få andra serietillverkade motorcyklar, i standardutförande, som slår denna motorcykel på fingrarna när det gäller acceleration. Igår var jag på plats i England och provkörde 2010 års Rocket III Roadster, som är den starkaste versionen hittills av den bestialiska glidaren som nu Triumph vill placera i streetfighter-facket. Tillsammans med Kevin Carmichael blev det en dag jag sent kommer att glömma…

Sedan lanseringen 2004 har över 18000 Rocket III sålts runt om i världen. Efter att ha kört ett antal mil med Rocket III under flertalet tillfällen så vet jag att det är en glidare långt utöver det vanliga.

rbfest__RED9115

Nya modellen Rocket III Roadster har fått smärre visuella förändringar, såsom den nya mixen av detaljer som är antingen kromade eller svarta. Men de viktigaste förändringarna syns inte med blotta ögat. Motorns styrenhet (ECU) är ny för året, och nu har den trecylindriga radmotorn på 2294 kubikcentimeter blivit elakare än någonsin tidigare.

rbfest_Matt_Bllack_and_Phantom_Black

Triumph anger nu att motorns vridmoment har ökat med 14 procent från 194 till 221 newtonmeter vridmoment och antalet hästkrafter ökat från 137 till 146 hästkrafter som bäst vid 5750 varv.

rbfest_Engine_1

Motorn är bultad direkt i rörramen av runda stålrör och fungerar som bärande enhet, vilket borgar för en minst sagt stadig enhet (mellan styrhuvudet och svingarmsinfästningen).

rbfest_Badge

Den femstegade Växellådan har modifierats och fått en del nya komponenter vilket Triumph hävdar ska ge mjukare och mer exakt funktion. För att möta de ökade effektuttaget har dessutom den vajermanövrerade kopplingen (flerskivig och våt) och kardanaxeln modifierats.

rbfest__RED8024

Jag lämnar Triumphs fabriksområde i Hinckley bakom mig. Vädret är minst sagt över förväntan med sol och hyfsat varmt trots att vi är i England och detta i början av oktober. Jag ger försiktigt på gasen och blir omedelbart påmind om motorns enorma kraft. Dessutom gäller det att inte glömma bort att vänstertrafik råder här…

rbfest_Oil_tank

Motorn fullkomligt pumpar ur sig underbart med vridmoment redan från tomgång och att känna hur framhjulet lättar från backen vid gaspådrag känns onekligen lite udda då den här typen av motorcykel. Men var inte orolig, för det händer inte bara på gaspådrag, utan kräver lite teknik, och jag vill inte att du ska tro att Roadster är en bakhjulsmaskin. För det är det inte. Däremot är det en motorcykel som lämnar svarta streck efter sig om du inte är varsam med kopplingen och gasen. Detta trots att vridmomentet är begränsat på ettan, tvåan och treans växel.

rbfest_Kevin_Carmichael_wheelie

Rocket III Roadster har fått en ny sadel som gör att föraren sitter bekvämare, 10 millimeter högre och 14 millimeter längre fram än hos tidigare Rocket-III-modeller. Även passagerarsadeln har modifierats för bättre komfort.

rbfest_Exhaust_2

Samtidigt har fotpinnarna flyttats 123 millimeter längre bak, 22 millimeter lägre och 20 millimeter inåt. Detta ger totalt sett en mer upprätt körställning som även gör att det blir kortare väg fram till styret. Den nya förarergonomin passar min 183 centimeter långa kropp mycket bättre. Framförallt gillar jag att det inte längre är så jobbigt att hänga sig kvar i det breda styret vid aktiv körning.

rbfest_Rocket_III_Roadster

Fortfarande vore det fel att påstå att Rocket III Roadster är en liten och nätt motorcykel, för det är det inte. Den är bred, lång, stor och tung. Men nu har den blivit avsevärt mycket smidigare att hantera än tidigare. Och på de kurviga vägarna i området kring Hinckley går det faktiskt att köra i betydligt ”sportigare” tempo än man skulle kunna tro.

rbfest__RED9018

Den goda markfrigången gör att det faktiskt går att köra ganska friskt med den även på kurviga vägar, även om markfrigången givetvis är mer begränsad än hos en renodlad sportmotorcykel. Fotpinnarna har försetts med utbytbara ”fegispinnar” och vid aktivare körning med rejäla nedlägg dröjer det inte länge innan dessa är utslitna, och asfalten börjar tugga på fotpinnar och andra betydligt dyrare delar (ljuddämparna) istället. Men som sagt, markfrigången är klart godkänd med tanke på vad det är för motorcykel.

rbfest_Brake_light

Den överdimensionerade motorn erbjuder onekligen gott och resurser för att få bakhjulet att spinna loss. Men det gäller att se upp, för när bakdäcket spinner loss gäller det att du håller tungan rätt i mun. För att snabbt ändra kurs på Rocket III Roadster är lättare sagt än gjort, i alla fall i högre tempo.

I gengäld är Triumph Rocket III Roadster med en låg tyngdpunkt som gör att den känns mycket lättare än vad den egentligen är. Dessutom är den superstarka motorn trots sin styrka smidig och trevlig att handskas med. Att krypa fram i långsam stadstrafik går förvånansvärt bra. Även i extremt låg hastighet är motorgången mjuk utan stånk och stön, och du behöver inte kompensera med kopplingen det minsta ens när du kryper fram i 10-20 kilometer i timmen på lägsta växeln.

 

Apropå växlar så är växellådan smidigare än tidigare. Växlingar utförs ganska mjukt utan strul men med en del klonkande från växellådan som följd. Den vajermanövrerade kopplingen är lätt men inte superlätt att handskas med.

thumb_rbfest_Phantom_Black_Accessories_1

En annan intressant detalj är att vibrationer eller gyrokrafter från motorn är i stort sett obefintliga. Vevaxeln uppges väga 17 kilogram och är monterad lågt i motorn, vilket bidrar till motorcykelns låga tyngdpunkt. Tändningen av tändstiften sker i rak följd med början hos första cylindern längst fram, därefter den andra i mitten och sedan den tredje längst bak.

rbfest_Brakes

Bränslematningen sker med elektronisk insprutning. En spridare förser respektive cylinder med optimerad bränsleblandning som förs in i respektive cylinder. Och systemet gör onekligen ett klanderfritt arbete utan ryck eller andra konstigheter då jag reglerar motorkraften med gasreglaget.

De dubbla ljuddämparna, som mynnar ut på vardera sidan om bakhjulet, rymmer katalytisk avgasrening. Här passar det även bra att nämna att Rocket III Roadster uppfyller Euro-3-normen.

En suverän detalj är att låsningsfria (ABS) bromsar nu är standard. Varje sekund utför ABS-systemets dator över hundra beräkningar för att säkerhetsställa att hjulen inte låser sig vid inbromsning. Däremot går det inte att enkelt (utan att bygga om bromssystemet) koppla från ABS-funktionen i dagsläget, men produktansvarige Simon Warburton förklarar att Triumph jobbar på ett sådant system i dagsläget.

ABS-systemet jobbar bra utan kännbara pulsningar eller andra konstigheter. Däremot försvårar det för dig som älskar att göra burnouter, eftersom systemet lättar på bromstrycket hos frambromsen om bakhjulet roterar medan framhjulet står still… Och enda sättet för dig som av olika anledningar vill göra slut på bakdäcket i förtid är att låta det spinna loss samtidigt som framhjulet är på rull, alternativt genom att ställa dig mot en vägg eller annat fast föremål.

rbfest_Kevin_Carmichael_burnout

Frambromsen består av dubbla 320 millimeters skivor och fyrkolvsok från Nissin, och bak har ett tvåkolvs bromsok från Brembo monterats tillsammans med en 316 millimeter stor bromsskiva. Vidare noterar jag att bromsslangarna är stålomspunna.

rbfest_Phantom_Black_1

Bromsarna är totalt sett bra med god bromsverkan. Precis som kopplingsreglaget är frambromsens reglage justerbart i fyra steg för bästa personliga anpassning. Frambromsen bettar bra. Även fingertoppskänslan i bromsreglaget är bra, men saknar det där sista som jag gärna vill ha vid aktivare körning.

rbfest_Kevin_Carmichael_wheelie

Tyngden och motorcykelns utformning gör att bakbromsen får betydligt större inverkan än hos exempelvis en sportmotorcykel vid kraftig inbromsning. Och om du använder fram- och bakbromsen på rätt sätt stannar Rocket III Roadster inom kort och utan konstigheter.

rbfest_Phantom_Black_3

Personligen anser jag att pedalen för fotbromsen sitter aningen för högt, och gör att jag måste vinkla ut högerfoten för att inte ofrivilligt lägga an bakbromsen i tid och otid. Simon Warburton från Triumph påpekar att det går att justera pedalens läge en aning. Dessutom har två olika typer av gummi monterats på testmotorcyklarna som finns att välja mellan. I det ena fallet är gummit hos bromspedalen aningen tjockare än hos den andra. Och exakt vilken modell som kommer att vara monterad på modellerna som dyker upp i handeln är ännu inte fastställt.

rbfest_Instruments

Instrumenteringen som består av två kromade mätarhus rymmer numera även växelindikator, klocka och bränslemängdmätare. Dessutom informerar den om hur långt motorcykeln beräknas komma på resterande bränslemängd. Hastighetsmätaren har liksom varvräknaren analog visning medan övrig information anges digitalt. Då nivån i bensintanken är kring cirka fyra liter eller mindre så börjar varningslampan för låg bränslenivå att indikera med gult ljus.

rbfest_Forks

Chassiet är imponerande bra. Trots allt så väger Triumph Rocket III Roadster en hel del (367 kilogram fulltankad vikt enligt Triumph). Men ändå känns den inte gungig eller läskigt tung. Dessutom har Triumph lyckats ”trolla bort” en stor del av den kännbara vikten genom låg tyngdpunkt och en välbalanserad konstruktion.

 

Fjädringen är ny för året och här har de dubbla stötdämparna bak fått nya svarta fjädrar som bidrar till en 20 procent mjukare fjädring, vilket framförallt bidrar till bättre komfort. Fjäderförspänningen hos Kayaba-stötdämparna är justerbara i fem steg och erbjuder 105 millimeters fjädringsväg. Framgaffeln från Kayaba är av upp-och-ner-vänd modell med 43 millimers innerben och 120 millimeters fjädringsväg. Totalintrycket är att fjädringen fungerar bra även vid körning i ett tempo som är betydligt högre än vad modellen är tänkt för.

 

Triumph Rocket III Roadster är en härligt sjuk skapelse som passar dig som gillar större motorcyklar och vill ha mycket motor för pengarna. Här har du en motorcykel som endast varvar lite mer än 2000 varv i hundra kilometer i timmen, på femte växeln. Dessutom är den betydligt smidigare än den ser ut att vara. Att den dessutom är försedd med en av världens största serietillverkade motorcykelmotorer ger givetvis pluspoäng för den som vill kunna stoltsera med något riktigt stort mellan benen.

rbfest_Matt_Bllack_and_Phantom_Black

Triumph Rocket III Roadster kommer att finnas hos auktoriserade Triumph återförsäljare från och med januari 2010. •


+ Vridmomentet. Underbart mjuk motorgång. Välbalanserat chassi. Extremt stor ballhetsfaktor.

- ABS-bromsarna ej urkopplingsbara. Tungjobbad vid snabba kursförändringar i högre hastighet.


Film med Triumph Rocket III Roadster i huvudrollen

{youtube}gjZN1dMwqd8{/youtube}

 

Fakta Triumph Rocket III Roadster -2010
Motor Vätskekyld, DOHC, fyrtakt, trecylindrig radmotor
Borr x Slag 101.6 x 94,3 mm
Slagvolym 2294 cm³
Effekt 146 hk (109 kW)/5750 varv
Vridmoment 221 Nm/2750 varv
Kompression 8,7:1
Bränslesystem Elektronisk bränsleinsprutning
Transmission 5 växlar
Hjulbas 1695 mm
Sadelhöjd 750 mm
Fjädring fram 43 mm Kayaba upp-och-ner-vänd, 120 mm fjädringsväg
Fjädring bak Dubbla stötdämpare, Kayaba, 105 mm fjädringsväg, justerbar fjäderförspänning i fem steg.
Broms fram Dubbla fyrkolvsok, 320 mm skivor, Nissin, ABS
Broms bak Tvåkolvsok, 316 mm skiva, Brembo, ABS
Däck/hjul fram 150/80-17, 3.50 x 17"
Däck/hjul bak 240/50-16, 7.50 x 16"
Tankvolym 24,0 L
Fulltankad vikt
367 kg
Färg Matt Black, Metallic Phantom Black
Pris Ej klart i dagsläget
Importör Triumph Motorcycles