Ewan McGregor är en av Storbritanniens mest framgångsrika skådespelare, med roller i filmer som Obi-Wan Kenobi i Stjärnornas krig, Heroinmissbrukare i Trainspotting och mer aktuella filmer som Män som stirrar på getter, Änglar och Demoner och Haywire. Dessutom är Ewan en hängiven motorcyklist.

 

Ewan McGregor föddes 31 mars i Perth, Skottland, England. Vid sidan om sitt stora intresse för att underhålla världen finns även ett genuint motorcykelintresse som han delar med vännen Charley Boorman. Tillsammans har de rest jorden runt på motorcykel och skapat filmerna Long Way Round och Long Way Down.

Första motorcykelturen för Ewan ägde rum på en Honda Monkey Bike vid femårsåldern. Men det var en engångsföreteelse, och efter den för Ewan minnesvärda turen förbjöds Ewan att köra motorcykel av sina älskvärda föräldrar. Det var inte förrän han var 19 år gammal, tre år efter att han flyttat till en egen lägenhet i London som han hade sparat ihop tillräckligt med pengar för att köpa sin första egna motorcykel. Däremot höll han det hemligt för sina föräldrar under ytterligare några års tid.

fb_P0039592

-Varje gång mina föräldrar kom på besök gömde jag alla mina motorcykelprylar - min hjälm, handskar och jacka – hos en tjej som bodde i en lägenhet en trappa upp. Efter att det gått mellan ett och två års tid, visade jag motorcykeln för mina föräldrar och berättade att det hade varit min motorcykel under cirka tre års tid.

Sedan dess har Ewan McGregor kört många mil i sadeln på ett antal motorcyklar, något han älskar att göra ännu idag på fritiden.

Under 2004 begav sig Ewan McGregor och Charley Boorman ut på en över 3000 mil lång resa genom 12 länder och 19 tidszoner som skulle avverkas på 115 dagar.

I sadlarna på sina BMW R1200GS Adventure drog de från London och korsade genom Europa, Ukraina, Ryssland, Kazakstan och Mongoliet genom Sibirien, över till Alaska, genom Kanada, Nordamerika och avslutade med att ta båten från New York tillbaka till London. Under resans gång passade Ewan och Charley på att öka medvetenheten kring olika UNICEF-projekt de besökte utmed vägen.

Att köra 3200 mil på cirka tre månader är en anmärkningsvärd bedrift. Men är detta en resa som vemsomhelst utan yttre uppbackning kan göra?

- Absolut. Vi hade kort tid på oss och hade turen att få hjälp med en del förberedelser, men det finns massor av människor där ute som gör detta på egen hand. En resa av denna storlek kräver en hel del planering dock. Du skulle verkligen behöva ett eller två år för att planeringsarbetet, kommenterar Ewan McGregor.

 

Vilket tempo höll ni under resan?

- Vi körde i regel i två veckors sträck utan uppehåll, från morgon till kväll, hela dagen, varje dag. Vi stannade aldrig någonstans mer än två eller tre dagar. Vi hade musik som vi kunde lyssna på, men det gjorde vi bara i ett tidigt skede. Det var mycket roligare att bara sitta med sina egna tankar. När vi körde var vi oftast fullt sysselsatta med att försöka hålla våra motorcyklar på två hjul.

fb_P0037492

Att köra motorcykel runt om i världen verkar vara den ultimata resan för någon med medelålderskris. Hur har resan förändrat ditt liv?

- Min känsla efter resan är att det har förändrat mig till viss del, bara det faktum av att vara där ute och träffa människor från olika kulturer och se deras olika sätt att leva. Människor i kaféer, små städer och ute på landsbygden, människor som tar hand om sina barn. Att träffa dessa människor har gett mig en optimistisk syn på framtiden.

fb_P0039997

Om någon annan skulle göra samma resa, vad för något skulle rekommendera att denne skulle ta med sig?

- våtservetter. De är väldigt användbara på en sån här resa.

 

Du och Charley Boorman har kört närmare 6500 mil motorcykel tillsammans. Vad har du lärt dig om manlig vänskap från honom?

Det handlar om att hitta ett samband i att göra något tillsammans som du bryr dig passionerat om. Charley och jag träffades under arbetet med en film som heter The Serpent's Kiss, och vi har varit vänner sedan dess. Vi var båda unga pappor, båda två körde motorcykel, och han får mig att skratta. Nu har vi skapat denna sak tillsammans. Men manliga relationer är udda. Det är lättare att göra saker tillsammans ibland än att prata om dem, men Charley och jag skulle döda varandra om vi inte pratade med varandra. På en sådan här resa, om du inte pratar om vad som stör dig, kommer det att gro och du kommer att explodera, förr eller senare. Om något som bekymrar dig i en vänskap, kan du inte bara låta det sjuda i huvudet.

fb_P0039591

Förresten, var det många som kände igen dig under resans gång?

-Det hände då och då. Det var ett barn i Etiopien som såg mig och frågade vart min limousin var. Jag sa att jag kom på en motorcykel. Han frågade, "Varför?" Det roligaste var dock i Tunisien då vi körde till inspelningsplatsen i Star Wars där vi i filmen möter Luke Skywalker och han köper R2-D2 och C-3PO och smörjer upp dem i ett oljebad. Det har bevarats som en turistattraktion. Vem besöker en sådan turistattraktion om inte inbitna fans av Star Wars? Hur som helst, vi körde dit och jag stod där bredvid mitt ansikte på en affisch och jag bar en tröja som det stod McGregor på ryggen ... och ingen tittade två gånger! Det var ganska festligt, faktiskt.

Lördagen den 4 augusti 2007 avslutade Ewan McGregor och Charley Boorman deras andra långresa tillsammans. Resan som gick under arbetsnamnet ”Long Way Down” startade vid John O’Groats I Skottland till Kapstaden i Sydafrika, en sträcka på cirka 2400 mil.

-The Long Way Down var en fantastisk resa och det var en stor ära att få besöka alla dessa underbara platser, berättar Ewan McGregor.

Ewan McGregor planerar nu ännu ett motorcykeläventyr i sommar efter en semester tillsammans med sin fru Eva Mavrakis, och deras barn.

-Jag har jobbat hårt på sistone och jag erkänna att efter en period av intensiv kreativitet har jag en stor portion reslust. Jag fortfarande kvar BMW:n och nu sitter det en sidovagn på den, så jag ska ta med mig min hund Sid den här gången.

-Först vill jag ha vår sommarsemester som en familj och därefter vill komma iväg. Det skulle vara en fantastisk sak att göra. Det ska bli skönt att få dra på mig skinnplaggen och mina glasögon igen, avrundar Ewan.

 

map_long-way-down_large

map_long-way-round_largeVem är Ewan McGregors vän Charley Boorman?

Skådespelaren och äventyraren Charley Boorman har varit inblandad i ett antal dokumentärer för BBC, SKY och National Geographic Channel sedan 2004. Han föddes den 23 augusti 1966 i Wimbledon strax utanför London, England.

Charley föddes i London 1966, och växte upp i Irland. Passionen för motorcyklar har han haft sedan barnsben då han tillbringade mycket av sin fritid med att köra motocross. Under perioden 1998-2002 drev han också ett brittiskt motorcykelteam tillsammans med Ewan McGregor, med föraren David Jeffries som vann det brittiska Superstockmästerskapet. Charley ställde dessutom upp i Dakarrallyt 2006, men skadade sig och fick kasta in handduken under den femte tävlingsdagen.

 


Sköna Citat från Ewan McGregor:

”Det är något befriande med att bara ha det du behöver på din motorcykel - ett tält, ett liggunderlag, lite mat, lite bensin i din tank och en vag idé om vart du ska, det är allt du behöver. Det är något vackert med det. "

”En tullinspektör kände igen mig från filmen Trainspotting där jag spelade knarkare och kroppsvisiterade mig i jakten på droger.”