Hög målsättning

Ashley Fiolek är 17 år och döv sedan födseln. I år ställde hon upp som "rookie" i det amerikanska mästerskapet i motocross för kvinnor, och vann. I den här intervjun berättar hon lite mer om sig själv och sina högt ställda mål.

 

Foto: Garth Milan & Christian Pondella

 

Ashley Fiolek är högaktuell som sensationell mästare i det amerikanska mästerskapet i motocross för kvinnor, WMA. Detta trots att det var första året som hon tävlade i klassen. Hon fyller snart 18 år och har varit döv sedan födseln. Något som hon inte anser vara ett handikapp. I alla fall inte för henne.

100907mc02

När var senaste tillfället då du såg en rödhake?
Faktum är att jag såg en i Pennsylvania precis före det sista racet vid Steel City.

 

Onekligen verkar det bringa dig tur då en rödhake flyger förbi dig...?
Ja, jag har alltid associerat synen av en rödhake med tur för min del. I år har det bara hänt en gång, och det var precis före racet vid Steel City, och det var onekligen tur för mig.

010608mc06

Hur kändes det att stå på podiet som nationell mästare i motocross, framför blixtrande kameror med pokalen i händerna?
Oj, Det var en overklig känsla. Det tog en stund för det att sjunka in, och då jag stod där på podiet hade jag inte riktigt förstått de ännu.

 

I våras sa du att 2008 skulle vara ett läroår, och sedan begav du dig ut och vann fyra nationella mästerskapstävlingar. Har du tänkt på vad det skickar för signaler till dina rivaler?
Ja, som en "rookie" trodde jag att det skulle ta ett tag att lära mig att hantera min 250-kubikare på banorna som vi kör på i mästerskapet. Jag gissar att det kan ha att göra med att jag och min familj alltid försöker ligga ett steg före i planeringen av allt som rör racingen. Jag startade säsongen med nya motorcyklar (Honda CRF250R) och min nye tränare, Robb från "Moto Endurance", och jag jobbade stenhård på att hålla fokus och alltid vara positiv.

010608mc05

Du har varit döv sedan födseln. Vad har det för effekt på dig då du kör motorcykel, med tanke på hur du håller koll på de andra förarna och känslan för maskinen?
Jag hör inte, vilket gör att jag inte "flippar ut" på grund av att någon ligger tätt bakom och pressar. Å andra sidan, måste jag hålla mitt spår ända tills jag är absolut säker på att ingen ligger i spåret jag vill byta till, så att jag inte kraschar eller kör in i någon. Trots att jag är döv har jag god koll på de andra förarnas position. Åtminstone de som är i min närhet.

 

Hur säger dina rivaler "bra kört Ashley" efter racet?
"Tummen upp" är en given klassiker generellt sett. Att jag är döv påverkar inte mitt sociala liv värst mycket. Det är inte ett handikapp. Jag ser det inte så i alla fall. De andra tjejerna eller killarna har lärt sig en del teckenspråk, annars så läser jag på läpparna eller kommunicerar via min "Tmobile".

Vad skulle du säga är några saker som är typiskt för dig. Nämn tre saker som dina vänner skulle säga är typiskt för dig?
Jag tror definitivt att de skulle saga att jag alltid är hungirg. Jag kan äta oavbrutet. Dom skulle troligen säga att jag är överkänslig. Sedan hoppas jag att de skulle säga att jag alltid finns där för dem!

03

Vad för filmer, och typer av människor gillar du?
Jag gillar roliga filmer, saker som får mig att skratta eller le. Och jag gillar äventyrliga, roliga och "riktiga" människor.

 

Ditt rosa hår har blivit lite av ditt "varumärke". Är det bara på skoj, eller beror det på något annat?
När jag vann "Loretta Lynn" 2004 hade jag rosa slingor i håret. Sedan dess har det varit en detalj som jag tror för lycka med sig.


Din pappa har också setts med en intressant frisyr... Han blekte håret så han hade ditt startnummer (67) i nacken. Hur har han påverkat din motocrosskarriär?
Ja, min pappa och farfar gjorde det förra året då jag körde mitt första race som proffs vid Steel City. Min pappa har alltid funnit där för mig. Han är själv gammal tävlingsförare och förde över kärleken till motocross på mig. Han är min coach och pappa.

 

Du fyller 18 år den 22 oktober. Vad önskar du dig I present, och vad hoppas du kunna uppnå inom loppet av de närmaste två-tre åren?
Jag gissar att min födelsedagsönskan redan har gått I uppfyllelse. Jag vann ju WMA-mästerskapet som rookie. Jagkan knappast begära så mycket mer än så! Jag lyckades dessutom komma på podiet vid två tillfällen under min europaturné, vilket var häftigt. Inom loppet av ett par år kommer jag satsa på att försöka vinna världsmästerskapet i motocross för kvinnor (FIM Women's World championship) och vinna WMA igen. Och förhoppningsvis kommer jag kvala in för att tävla mot grabbarna snart, om jag fortsätter att träna och jobba hårt.

 

Film med Ashley Fiolek