Närkontakt med Hayden

I helgen kommer MotoGP köras på Indianapolis i USA. I den här närgångna intervjun talar Nicky Hayden, 2006 års världsmästare i MotoGP, ut och berättar om hur han ser på saker och ting.

Foto: Andrew Northscott, Sacha Brown

 

Här följer en intervju med MotoGP-föraen Nicky Hayden som blev världsmästare i MotoGP 2006, men som sedan dess har haft en tuff tid med mycket motgångar.Just nu är ryktas det om att han kommer att byta från Honda till Ducati efter årets säsong.


I det aktuella numret av den modetidningen "Men´s Vogue" poserar du med exklusiva kläder framför Hondas testbana i Corona, Kalifornien. Hur intresserad av mode är du egentligen, Nicky?
Jag är inte det minsta intresserad av mode. Musik och sport är mitt liv. För att vara ärlig, så känner jag mig ganska bortkommen framför kameran.

200708mc30

Vid Red Bull Indianapolis GP kommer det inte bara vara en kamera som håller koll på dig, utan tusentals, förutom 133 tv-kameror. Vad kommer du erbjuda för show?
Efter den här halvdana säsongen har jag inga större förväntningar. Men jag kommer att ladda 150 procent för att köra hem ett bra resultat, för mina vänner som kommer att vara där, för min familj, för det fantastiska teamet som stöttar mig, och inte minst för min egen skull.


Du blev tvungen att stå över GP:t på Brno på grund av skador. Är du hundra procent återställd nu?

Min fot är inte helt perfekt, men den är okej. Jag hoppades på att läkprocessen skulle gå snabbare, men man får som bekant inte allt man vill här i livet...

200708mc29Finns det några särskilda punkter på Indianapolis som vi ska hålla uppsikt på?
Banan är egentligen inte särskilt svårbemästrad. Den är verkligen platt. Men vad som gör Indianapolis så klurig är de olika typer av beläggning som man kör på. Att växla mellan dessa på bästa möjliga sätt är den största utmaningen.


Indianapolis är även känd för sina charmiga traditioner: vinnaren av "Indy 500" får ett glas mjölk. Vilken tradition skulle du vilja införa som vinnare av MotoGP?
Att få höra nationalsången vore tillräckligt för mig. Men jag gillar inte att tänka på sådant där. Just nu vore det bara fånigt att tänka på en eventuell seger.

200708mc26Vem tror du har det som krävs för att vinna på Indianapolis?
En av topp tre förarna. Rossi har kapacitet att vinna överallt. Stoner är otroligt snabb och farlig, och Dani har även han en god chans till vinst.


Teoretiskt sett kan Dani Pedrosa fortfarande vinna årets MotoGP. Tror du att han kan det i praktiken?
Jag tror att Dani:s världsmästarkampanj är över för i år. Men de mest galna saker har ju hänt förr inom motorsport.

210707mc12

Förra säsongen var full av besvikelser. När lär du dig mest om din sport: det året då du blev världsmästare i MotoGP, eller under ett år då saker och ting inte går som du hoppats på?
En tuff fråga. Jag misstänker att det är de andra som har lärt sig något. Du lär dig mer om en mästare när han förlorar än då han vinner. När du är på toppen är det lätt att uppträda korrekt. Hur någon uppträder när denne förlorar säger mer om hans personlighet.


Efter den här säsongen kommer du lämna Honda som du kört för under de senaste sex åren. Enligt rykten kommer du köra för Ducati under 2009, en motorcykel som experter tror passar bättre för din körstil än Hondan. Hur mycket kan du avslöja?
Jag kan inte avslöja något ännu. Och hursomhelst 2009 är fortfarande långt borta. Vad som viktigt just nu är Indianapolis. Jag fokuserar alltid bara på nästa GP.


Nicky Haydens officiella sajt

 

Mer om motogp.com