Under onsdagskvällen ägde premiären för motorcykeldokumentären On any Sunday – Next Chapter – rum på biografen Rio i Stockholm. Bland VIP-gästerna syntes bland andra FMX-stjärnan Robbie Maddison. Och du som längtar efter den kommande MC-säsongen lär inte bli mindre körsugen efter att ha sett denna fantastiskt snygga motorcykelfilm, som tydligt visar vad det är som gör motorcykelkörning så underbart, för att inte säga meningen med livet.

Filmen, skapt av Dana Brown, är inte bara en härlig hyllning till motorcyklar och allt vad dessa fantastiska fordon betyder för många av oss. Först och främst är det en slags fortsättning på filmen ”On any Sunday” från 1971, som är en ikonisk film skapad av Danas far, Bruce Brown.

FO-1DYBJ32492511

Dana Brown och Bruce Brown.

Inledningsvis får vi träffa FMX-stjärnan Robbie Maddison, som förutom att göra det ena fantastiska tricket efter det andra med motorcykel har blivit något av en modern Evel Knievel, som har specialiserat sig på att utföra de mest spektakulära hopp med motorcykel. Vi får hänga med och sugas in i Robbies actionspäckade värld, och uppleva det ena spektakulära hoppet efter det andra. Inte minst det häftiga hoppet i skidhopparbacken i Utah…

Robbie-Maddison-Jump-3-lowres-650x433

Plötsligt flyttas fokus över till Flat Track Racing, där vi får möta personligheter som Flat Track-mästaren Brad Baker, som delar passionen till denna sport med Shayna Texter, Brian Bauman och enarmade föraren Jake McCullough, som vi också får se glimtar av, uppblandat med lite historiska återblickar, och kommentering från trefaldige GP-mästaren Kenny Roberts, innan vi får hänga med över till MotoGP-världen med rockstjärne-status-förarna Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa och inte minst Marc Marquez, och ännu fler underbart läckra bildsekvenser så väl i full fart som slow motion-klipp. Även Wayne Rainey finns med på ett hörn och ger sin syn om vad som krävs för att köra på topp i denna sport.

FO-1EKS8M49H2111

Sedan hamnar vi hos Ducati Store i Santa Barbara i Kalifornien där vi får träffa far och son, Carlin och Trevor Dunne, som brukar tjafsa om det mesta, förutom när det kommer till motorcykelkörning. Och i det här fallet får vi följa med under deras resa till Bonneville Salt Flats Speedweek dit de beger sig för att slå på full gas i saltöknen.

FO-1EKS8NXV92111

Efter det går turen norröver, till ett kallt Alberta i Kanada, där vi får njuta av lite skönt entusiastisk motorcykelracing på frusen sjö, och kort därefter får vi se lite mer av Costa Mesa Speedway i Kalifornien där det bjuds på Speedway under lite annorlunda former än vad vi normalt sett brukar få se det här i Sverige. Eller vad sägs om ”öppna klasser” där vem som helst, oavsett motorcykeltyp, får delta. Gissa om att det är dukat för ett spektakel utan dess like…

FO-1EKSA58J92111

Härnäst får vi hänga med till Roland Sands, som kanske först och främst är en världskänd motorcykelbyggare med mängder av fantastiska motorcykel-konstverk på sitt samvete. Dessutom är han en hängiven raceförare.

För många är motorcykeln ren och skär passion och ett kärt hobbyintresse. För många andra är dessa motoriserade tvåhjulingar enbart ett livsnödvändigt transportmedel mellan hemmet och arbetsplatsen, något vi får se mer av då fimskaparen låter oss hänga med till Ho Chi Minh City i Vietnam, en stad där det fullkomligt dräller av motorcyklar…

Därefter hoppar filmen över till Erzberg i Österrike och den extrema endurotävlingen Red Bull Hare Scramble, innan vi får hänga med döva motocrossproffset Ashley Fiolek och hennes far på en magiskt vacker tur i bergslandskapet i British Columbia i Kanada.

Därefter får vi träffa sjufaldige Motocrossmästaren Ricky Johnson, och James Stewart som sprider mer ljus över Motocrossen, och vad som gör denna sport så populär bland såväl barn, ungdomar och vuxna, amatörer som proffs.

Nu är det dags att träffa en av världens kändast FMX-förare, Travis Pastrana, och få se lite mer av Nitro Circus innan vi får hänga med hem till Travis som har finbesök av Dough Henry, motocrossstjärnan, som blev förlamad efter att ha brutit ryggen en andra gång. Det stoppar inte Dough från att utmana Travis på hans hemmabana, och sedan avsluta dagen med att såväl en bakåt- som framåtvolt…

on-any-sunday-zimbabwe

Avslutningsvis får vi veta mer om Riders for Health, hjälporganisationen som bland annat förser hjälparbetare i Afrika med motorcyklar, innan vi får hänga med en sväng till Pikes Peak, se lite mer av MotoGP och Motocross, som toppaa av lite sköna kommentarer som tillsammans är en enda stor kärleksförklaring till motorcyklar. Efter en och en halv timme tar filmen slut och körsuget är enormt.

FO-1EKS8M2US1W11

Efter att ha sett såväl den ikoniska ”On Any Sunday” från 1971 och ”Next Chapter” kan jag egentligen inte finna många likheter mellan dessa två filmer. Visst, båda är sköna filmer som ger mersmak. Men, för mig är det två helt olika film-stilar, och med tanke på hur filmtekniken har utvecklats sedan 70-talet så kanske det inte är så märkligt.  I ”originalet” får bilderna tala mer och filmsekvenserna är lite längre medan det är avsevärt kortare klipp i ”The next chapter” och med mycket mer berättarröster, på gott och ont.

Även fastän Red Bull Media House är en viktig del i skapandet av denna påkostade film, så är det faktiskt tämligen lite i filmen som tyder just på att filmen är skapt med hjälp av pengar från denna tillverkare av sportdryck. Visst syns en och annan Redbull-logga i filmen, oftast på någons hjälm, men med tanke på att många av världens främsta inom motorcykelsporten är sponsrade av just detta märke så är det onekligen inte så märkligt. Jag är mest glad över att det fortfarande ännu idag, då allt ska vara så politiskt korrekt hela tiden, fortfarande finns företag som vågar köra sitt eget race. Utan företag som Red Bull, som fullkomligt skyfflar in pengar till actionsport, skulle världen helt enkelt vara en tråkigare plats.

Inte helt oväntat är ”On Any Sunday – The next Chapter” en mycket snygg film, med oändligt många härliga filmsekvenser, men där det stundtals hoppar lite väl snabbt mellan olika ämnen. Fördelen är att man blir enormt körsugen, och samtidig fantastiskt nyfiken på att veta mer om olika motorcykelsporter och vissa personligheter i filmen. Inte minst FMX-stjärnan Robbie Maddison, som vi fick äran att få en pratstund med i samband med premiären. Ett separat WEBBTV-inslag där Johan Ahlberg får en pratstund med Robbie kommer inom kort här på Fastbikes.se…

Här nedan kan du kolla in trailern: